Proč jsem přešel ze zrcadlovek na bezzrcadlovky (Z6, Z7 a Z50)?
Vašek
29.6.2020

Zrcadlovka nebo bezzrcadlovka? Taky Vás trápí tahle otázka? Kdo čte tento blog pravidelně, tuší, že jsem nebyl nějakým zastáncem bez-zrcadlovek (stejně jako neholduji focení mobilem, které ovšem ani neztracuji). Naopak jsem byl velmi spokojený se zrcadlovkovou sestavou Nikon D5300/7100/750. Malé bez-zrcadlovky Nikon 1 sice dodnes používám, ale ty vzhledem k malému 1“ senzoru hrají jinou ligu (je to takové lepší focení mobilem s foťákem, co se vejde do kapsy a dobře zoomuje). V lednu 2019 jsem si vyzkoušel opěvovanou bez-zrcadlovku Sony A7III a ergonomie mi přišla dost příšerná, i když o obrazovém výkonu nebylo pochyb (byl naroveň a možná i lepší než D750, ostatně oba přístroje používají skoro identické senzory).

Zrcadlovky versus bez-zrcadlovky – jak a proč jsem změnil systém?

Když Nikon spustil řadu Z, byl jsem spíše skeptikem

Samozřejmě jsem bedlivě sledoval spuštění nové produktové řady Nikon Z a nového bajonetu Z. Upřímně, nejdřív mě trochu štval nafoukaný marketing, který sliboval hory doly – a to mi je vždy podezřelé. Nicméně se už tehdy nedalo popřít, že ze dvou představených foťáku by Z6 přesně pokrývala moje potřeby. Byla to taková menší D750 bez zrcátka a s novými vychytávkami.

Ovšem jak jsem psal zde, i v případě spuštění D850 a později Z6/Z7 na trh se ukázalo (v prvních reálných testech), že v porovnání s (tehdy) 5 let starou D750 není rozdíl obrazové kvalitě nijak markantní, dokonce jsem jej považoval za marginální. Ovšemže jsem zaregistroval, že Z6 (stejně jako Z7) nabízí parádní kvalitu ve videu. Jenže to stále nebylo těžiště mé živnosti a tvorby.

Když jsem psal tento článek, říkal jsem si, že bych na Zetkový systém přešel asi spíš tehdy, pokud bych toužil po obrazové kvalitě D850 v menším a lehčím těle (=Z7). Jenže 46Mpix jsem nutně nepotřeboval a peníze na vyhození z kopýtka jsem rozhodně neměl. Věděl jsem, že pokud jednou půjdu do Z systému, bude to Z6.

D780 versus Z6: menší velikost a váha je výhoda MILC (bezzrcadlovek), naopak lepší úchop a ergonomie je výhoda DSLR (zrcadlovek)

Asi po půl roce od spuštění jsem si šel těla Z6 a Z7 poprvé osahat do prodejny Megapixel a nebyl jsem nadšený. Měl jsem pocit, že je to moc těžké (Z6 v setu s 24-70mm f/4) a že je při pevném úchopu nějak málo místa na malíček.

Ovšem brzy jsem byl na pozoru a sledoval výhody Zetkových objektivů

V únoru 2019 mě nicméně nahlodal nový zoom širokáč Z 14-30mm. Sliboval perfektní optiku, použití filtrů, dobrou cenu i váhu a rozměry. Prostě hodně silné kombo, které mi pro Nikon D750 v bajonetu F chybělo (Tokina 16-28mm, co používám, je sice opticky opravdu skvělá, ale je těžká a ne vždy ostří pohotově, objektiv Nikkor 16-35mm měl pro mě docela velké mouchy). V té době už bylo také jasné, že pevná Z padesátka je brilantní sklo. Vše nasvědčovalo tomu, že Z objektivy budou minimálně o level výš než dosavadní F skla. Pak navíc vyšel nový objektiv 24-70mm ve světelnosti f/2.8 a všichni kvalitní recenzenti psali o tom, že to je nejlepší zoom na trhu napříč značkami. A já právě v té době měl fotit reportáž politické delegace v Praze, kde jsem nutně potřeboval nahradit set D750 a pevných skel (20 + 35 + 50 + 85mm vše ve světelnosti f/1.8 a verzi G) setem s rychlým zoom objektivem. A právě tehdy jsem se rozhodl pro velký nákup. Nerozhodl jsem se pro výměnu systému, ale chtěl jsem pouze sestavu rozšířit o Z6.

Možnost používat šroubovací filtry je k nezaplacení!

Nikkor Z 14-30mm f/4: opticky brilantní širokáč, na který jdou namontovat obyčejné 82mm filtry!

Velké rozhodnutí, kupuji Nikon Z6!

Den před velkou zakázkou jsem zakoupil Z6 a Nikkor 24-70mm f/2.8. Kvůli chybě prodejce mi byl dokonce na pár dní zapůjčen Nikon Z7 a výsledky v kombinaci s tím špičkovým zoomem mi braly dech. Opravdu to byl nový level. Sice jsem při reportáži docela zápasil s jiným systémem ostření, stejně jako  se zpožděním hledáčku a jeho neustálým vypínáním a přepínáním, ale také jsem vnímal výhody dobré stabilizace na senzoru v těle (tzv IBIS).

I když moje první zkušenosti se Z6 a Z7 nebyly láska na první pohled, tak jsem zároveň cítil, že tenhle systém má své silné stránky. Jak šel čas, tak jsem postupně dokázal přijít na to, jak eliminovat věci, co mi vadily. Dost také pomohly upgrady firmwaru na verzi 3.0. Asi po třech měsících na podzim 2019 jsem zjistil, že najednou můj milovaný Nikon D750 skoro vůbec nepoužívám. Nemohl za to primárně foťák Z6 a oproti D750, ale spíše síla nového systému jako celku, kdy objektivy Z se ukázaly být tím opravdovým trumfem. K oběma verzím základního zoomu 24-70mm (mám jak pomalejší, menší a lehčí f/4 verzi, tak profi drahou a brilantní f/2.8 verzi) jsem dokoupil širokáč 14-30mm, který se rychle stal mým miláčkem. Později následovala nová pevná Z padesátka (Nikkor Z 50mm f/1.8 S). Ty objektivy skoro jako by neměly slabinu.

 

S Nikonem Z6 a Nikkorem 14-30mm jsem spokojeně fotil v Norsku (stále jsem však používal i DSLR – zejmnéna malou a kompaktní sestavu D5300 s třemi AF-P objektivy)

Přikupuji Z7 a Z50 a postupně přecházím na nový systém

Na horší úchop a ergonomii Zetkových aparátů jsem si zvykl. Stejně tak jsem si zvykl na natáčení videí o kvalitě, o které se mi před pár lety ani nezdálo. A najednou, jako by už nebyl návrat zpět k DSLR tak úplně snadný. Ještě na podzim jsem alternoval bez-zrcadlovky se zrcadlovkou, Z6 jsem často kombinoval s D5300, například při expedici v Kanadě. Jenže pak přišla lákavá nabídka (od kolegy fotografa z regionu, kde fotím) na koupi použité Z7 – a já podlehl a šel do toho. A v zimě jsem se definitivně rozhodl, že i nová Z50 mi dává smysl (opět se objevila výhodná nabídka v bazaru) jako náhrada D5300 a rozhodl se přejít kompletně na Zetkový systém.

V případě Z50 to opět nebylo tělo jen samo o sobě, ale zejména lákavý set dvou malých a přitom velmi výkonných objektivů: 16-50mm a 50-250mm s vynikající optikou a stabilizací.

Lofoty v zimě (Norsko) - nádherná krajina

Hamnoy – instagramový pohled na ikonickou rybářskou vesnici (Nikon Z6 a Nikkor Z 14-30mm)

Pokud jste ještě nečetli můj článek o focení zimních Lofot (Norsko za polarním kruhem), tak vězte, že všechny snímky jsou pořízeny právě z těchto tří foťáků (Nikon Z6, Z7 a Z50).

Výhody MLC oproti DLSR: lepší video a spousta vychytávek

Když kupuji fotovybavení, což nikdy není levná záležitost, vždy se ptám sám sebe: je to jen touha po něčem novém, nebo je to nákup, který mě v něčem fotograficky či podnikatelsky posune. V případě zetka jsem měl dvě odpovědi. Dispozice celým setem 3 foťáků a paletou skvělých objektivů se ze mě kromě fotografa stane i videograf (kameraman). No, teď by asi nějaký filmař profík lomil rukama: přeci nákupem bezzrcadlovky (někdy se používá zkratka MILC)  se z někoho jen tak nestane filmař! A to ani netvrdím (že jsem dobrým filmařem)! Nicméně díky Zetkovému systému mám potenciál pro růst v tomto oboru, kam jsem trošku fušoval již se zrcadlovkami. A se spokojeností musím říct, že už jsem měl několik dobrých video-zakázek, které částečně investici splatily.

Druhý důvod byl pro mě ve zjednodušení workflow, tedy celé souslednosti jednotlivých kroků a postupů, od přípravy před focením, až po úpravu fotek. Jedna nenápadná vychytávka MLC systému je možnost vidět aktuálně nastavenou expozici v reálném čase. Tedy když fotím portrét, hned na displeji nebo v hledáčku vidím, zda při daných hodnotách ISO/clona/čas je obličej dobře exponovaný, nebo zda je moc tmavý nebo nedej bože přepálený. Se zrcadlovkami to byl vždy malý (hit-and-miss) experiment a občas mi trvalo 3-5 pokusů, abych na tu optimální expozici přišel. Při svatbách se mi při používání D750 běžně stalo, že jsem při focení akce (kdy není čas kontrolovat snímky) – třeba při odchodu novomanželů od oltáře v kostele do venkovních prostor –  stalo, že se změnou světelných podmínek jsem najednou neměl dobře nastavený foťák a třeba i několik desítek fotek bylo pod- nebo třeba i pře-exponovaných. Byly to pak desítky minut práce navíc při postprodukci. Teď při přechodu na mirrorless je tohle pryč. Dříve jsem korigoval expozici u 60-75% fotek. Dnes je to naopak tak cca 20-30%, drtivá většina snímků je zexponována naprosto přesně na první dobrou! Šetří mi to hodně času a umožňuje mi to soustředit se pouze na akci.

Pak bych našel další spoustu drobných důvodů, proč systém MLC dává smysl. Při focení krajiny je to bezpochyby skvělá funkčnost IBIS – tedy stabilizace v těle. Fotit zejména na široká ohniska není nejmenší problém z ruky na časy kolem 1/8s. Můžu tak fotit na základní ISO při západu slunce i při použití CPL filtru. Nebo můžu hodně přiclonit a nezvyšovat ISO, protože mohu zavřenou clonu korigovat prodloužením času. A v případě Nikonu Z50, který stabilizaci nemá, ji skvěle nahrazuje stabilizace v setových DX objektivech, která je skutečně o třídu lépe účinná v porovnání s mými DX objektivy pro zrcadlovky. Skvělé je také automatické ostření na oči, které sice občas ujede, není vhodné pro focení skupinek lidí, ale na 90 % situací při focení portrétů funguje skvěle.

Situace, kde bezzrcadlovkový systém miluju: Z6 mi ukazuje výslednou expozuici přímo v hledáčku/na displeji, mám nastavené automatické ostření na děti, mohu se tak oustředit jen na kompozici. Nikkor Z 50mm f/1.8 je brilantně ostrý i na plně otevřenou clonu,

Objektivy Nikon Z skvěle zvládají i těžké protisvětlo.

O výhodách a nevýhodách zrcadlovek a bezzrcadlovek jsem docela podrobně psal v článku o nové hybridní zrcadlovce D780. Protože doteď platí, že DSLR není mrtvý systém a že pro řadu uživatelů dává smysl. Já dodnes s klidem v duši doporučuji váhajícím fotografům nákup D750 (D780 je ještě lepší, jenže tuze drahá).

Na bazarech Zetka skoro neseženete

Mimochodem: dlouhodobě sleduji vývoj na trhu s použitou fototechnikou, zejména na serveru paladix.cz. Lidí, co přechází na mirrorless, dle inzerátů není úplně málo, často přecházejí na systém Sony, který je lákavý a má své výhody. Sony má náskok vývoje několik let, ten se projevuje zejména v lepším výkonu ostření. Nezanedbatelný je také fakt, že pro systém Sony vyrábí nativní objektivy (lze nasadit bez adaptéru) i výrobci jako je Tamron a Sigma, které nabízí špičkovou optiku za přijatelnou cenu. Nikon u Systému Z sice nabízí bezvýhradně špičkovou optiku, občas ovšem za nepřijatelnou cenu (Canon je na tom podobně, ne-li hůře).  A právě na bazarech je vidět, že takřka nedochází k přeprodeji produktů systému Z. Třeba sehnat bazarovou bezzrcadlovku Z50 je skoro nemožné. Řekl bych, že to je důkaz, že je většina nových majitelů velmi spokojená.

Na závěr: proč vůbec tento článek?

Relativně nedávno psal, že zůstávám věrný uživatelem DSLR. Není tomu ani rok, a situace se změnila. Tudíž jsem cítil potřebu tuhle změnu vysvětlit a popsat. Třeba to někomu pomůže. Zde je popsána má aktuální fotovýbava. 

A já jsem také spojený a držím palce Nikonu, aby i nadále přicházel s novými objektivy a dalšími produkty, které mi budou dělat nejen radost, ale především mě budou posout umělecky a řemeslně a potažmo i podnikatelsky dále.

Zde je má podrobná recenze Nikonu Z6 (která by z 99% platila i pro Nikon Z7).
A zde je má podrobná uživatelská recenze Nikonu Z50 v setu s dvěma objektivy.

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

4 Komentáře

  1. Karel

    K Z na bazarech. Oni jsou a podle me jich byva i vice nez treba D780 nebo D850. Ze je jich mene nez fotaku od lidi, co prechazeji na bezzrcadlovky, je podle mne pochopitelne.
    1-Z je novejsi nez vetsina DSLR
    2-bezzrcatka jsou v mode, coz je zasadni – lide jdou skoro zasadne s davem-fototechnika neni vyjimka
    3-samozrejme roli hraji i Vami zminene vyhody z-systemu

    Taky uvazuji o prizeni Z konkretne Z50, pro mne jsou priorita objektivy a pak ta kompaktnost Z50+16-50 coz je v podstate fotak s kamerou do kapsy s uctyhodnym vykonem a schopnostmi vzhledem k te velikosti a vaze.
    Urcite si ale nechavam i DX DSLR jak kvuli objektivum tak hlavne a predevsim kvuli absenci normalni hledacku na bezzrcadlovkach a kvuli rychlosti ostreni.

    Odpovědět
    • Vašek

      Karle díky za komentář. V bazarech jsem za poslední půlrok viděl docela dost D850 (skoro to byl exodus začátkem roku). Naopak Z7 jsem viděl jen 2x za úůl roku (z toho tu jednu jsem koupil 🙂 – vím to docela přesně, protože jsem na ten nákup číhal.
      D780 se sotva začala prodávat, ta na bazarech ještě nějaký měsíc nebude.
      Uvidíme, jestli by s bazary zahýbalo oznámení upgradu Z7s a Z6s, jak se o tom od včerejška spekuluje.
      Jinak Z50 opravdu doporučuji.

      Odpovědět
  2. Jeffi

    Jsem majitelem Z50 double setu, přešel jsem na něj z Nikon J5 (a krátce D750) a sdílím náklonnost k novému systému Z. Hlavní důvod jsou současné Z DX objektivy, jsou opravdu dobré, skladné a lehké, i cenově příznivé. Vše se mi nyní vejde do brašny, kde dříve byla sotva zrcadlovka se základním zoomem 18-105. Co mi nyní chybí na Z DX je nějaké širší sklo (něco jako 10-20) a světelná DX 35. Není to na road mapě Nikonu (je tam jenom 18-140), možná trochu váhají, zda se DX Z chytne na trhu – a doufám, že neudělají tak hrozný „zářez“, jako u systému 1. Na full frame Z zatím jít nechci, je to i se skly jiná cenová liga. K použití FTZ adaptéru jsem se zatím neodhodlal, nějak mi nesedí do filozofie a bral bych jej jenom jako přechodné řešení (uvítám i jiný názor). Že to není v bazarech se nedivím, kdo to má, se s tím ještě „mazlí“ a bohužel nové ceníky jsou citelně horší, než nákupy před vánocemi 2019.

    Odpovědět
    • Vašek

      Zdravím a děkuju za komentář. Vidím to stejně s tím setem Z50: chybí nabídka DX širokáče, přitom si myslím, že Z-mount má právě super výhodu v možnosti konstrukcí krátkých a malých širokáčů (viz špičkový a stále skladný FX objektiv 14-30mm). Dávat si na Z50 f-verzi 10-20mm AF-P přes FTZ adaptér je nešikovné, už to zdaleka není tak malé a lehké (ozkoušeno). Takže i já jsem zklamaný, že na obzoru není něco širokého, osobně bych bral něco palačinkového, klidně jen v omezeném rozsahu 11-16mm a střední světelnosti f/4.
      No a pevná skla na DX podle mě nebudou. Nikdy to nebyla priorita Nikonu a očividně nebude. Tady je naděje jen v tom, že by se toho ujal Samyang/Tokina/Sigma, ale DX/Z/Nikon trh je relativně dost malý. Hodně bych se divil, kdyby ta avizovaná „compact lens 28mm“ byla právě na DX.
      Když to uzavřu optimisticky: Z50 a to kombo dvou objektivů je fantastické zejména tehdy, když to má člověk jako doplněk k Z full framu (můj případ) – pak absence některých Z DX skel tolik nevadí. Naopak: když by chtěl mít člověk jen Z DX systém, je to trochu k pláči, moc velkou naději tam na velký rozvoj nevidím. Uzavřu to trochu skepticky: ve světle posledních čísel o propadu trhu DSLR i MLC (bezzrcadlovek) budu rád, když Nikon přežije a dodá na trh alespoň to, co už slíbil. Začínají to být trochu špatné časy z hlediska vývoje fotoaparátů a objektivů, obávám se…

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky