S Nikonem Z6 v podzimní Kanadě
Kanadské Rocky Mountains: národní park Jasper
Vašek
2.10.2019

Už více než měsíc píšu recenzi skvělé bezzrcadlovky Nikon Z6. Po nedávném putování jsem ji vzal jako hlavní foťák na zájezd do kanadských Rocky Mountains. Protože recenzi ještě dokončuji (bude to ta nejpodrobnější recenze na internetu, vážně!), tak přidávám aspoň pár postřehů a hlavně fotek.

Západ slunce v kanadských Skalistých horách (mezi Hintonem a Jasperem)

Kanada, podzim, Rocky Mountains

Fotil jsem v kombinaci Z6 + Nikkor Z 14-30mm f/4, Nikkor Z 24-70mm f/4 , Nikkor (f-mount) 70-200mm f/4 a konečně Nikkor (f-mount) 200-500f/5.6.

Protože jsem fotil většinou přes den, focení během zlaté hodinky a modré hodinky jsem si užil jen dvakrát, čelil jsem výzvě jménem tvrdé světlo a velký dynamický rozsah. Oboje zvládá Z6 bravurně, přesto jsem si čast pomáhal expozičním bracketingem a fotil jsem vedle základní expozice (většinou +0.33 EV) ještě pomocnou zápornou (-2EV) expozici, kterou jsem pak v Lightroomu použil pro vyrovnání jasů (většinou na nebi). workflow to je zcela jednoduché, protože Lightroom dobře odladil automatický algoritmus na úpravu takto složené HDR fotky, a tu jsem po automatickém složení a automatické úpravě už ani manuálně nedolaďoval, nebo jen výjimečně.

Kanadské Rocky Mountains: národní park Jasper Kanadské Rocky Mountains: národní park Banff

NIKON Z 6 (34.5mm, f/6.3, 1/1600 sec, ISO100)

Většině snímků dominují podzimní barvy, díky zežloutlým modřínům, topolům a osikám.

Kanadské Rocky Mountains

NIKON Z 6 (48mm, f/8, 1/50 sec, ISO100)

Nejvíce jsem používal širokáč 14-30mm, ze kterého jsem nadšený. Z ruky jsem s ním fotil vodopády a kromě nočního snímku jsem si vlastně bral stativ zbytečně. Všechny snímky mázlé vody jsou focené na čas 1/5s a vše je držené z ruky!

Kanadské Rocky Mountains: národní park Jasper Kanadské Rocky Mountains: národní park Jasper Kanadské Rocky Mountains: národní park jasper

NIKON Z 6 (55mm, f/13, 1/25 sec, ISO50)

Strašně spokojený jsem byl i se setovým záklaďákem 24-70mm, kde opět skvěl fungovala stabilizace na clonách f/5.6 – f/8 jsem dostával skvělou, pro mě fenomenální ostrost. Teleobjektivy jsem používal méně, jako zálohu jsem měl D5300, kde jsem měl skoro natrvalo nasazen 70-300mm AF-P, což mi většinou stačilo, jen na jeden záěr jsem si došel do auta pro FTZ adaptér a nasadil 200-500mm, a to je násleující fotka detailu hor poblíž Lake Louise v národním Parku Banff.

Kanadské Rocky Mountains: národní park Banff

NIKON Z 6 (330mm, f/6.3, 1/100 sec, ISO220)

Nikon Z6 je pro mě naprosto skvělý foťák na cesty. když bych byl na těžko v horách, asi vezmu D5300 a svatou cestovatelskou trojici DX AF-P objektivů 10-20mm, 18-55mm, 70-300mm AF-P, které mají muší váhu a přitom mají dobrou ostrost a jsou stabilizované. Pokud ovšem chci nekompromisní kvalitu, díky Z6 ji mám. Tak nějak tuším, že D750 už se mnou moc cestovat nebude. Pokrok nezastavíš!

Chystáte se fotit do Kanady, nebo o tom uvažujete? Mrkněte na tento skvělý e-book o fotografování kandských Skalistých hor. Ručím za to, že lepší e-book nenajdete!

Rocky Mountains: Fotografický průvodce nejen pro fotografy (ebook)

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky