Nikon D780 je na trhu! V čem je lepší než Nikon D750 nebo Z6?
Vašek
5.2.2020

Nikon D780 je dlouho očekávaný přírůstek do rodiny poloprofesionálních full-frame zrcadlovek Nikon, který oficiálně nahrazuje Nikon D750. Nikon D750 dodnes zůstává jedním z celosvětově nejoblíbenějších strojů a pokud zde na blogu nejdete poprvé, možná tušíte, že i já na tento stroj nedám dopustit. O Nikonu D780 se dlouho mluví o jakémsi hybridu, jelikož spojuje tělo klasické zrcadlovky s funkcemi pokročilých bez-zrcadlovek. Zachrání tedy takový koncept pomalu se potápějící se loď jménem trh zrcadlovek?

Bude Nikon D780 lepší o tolik, aby se momentálně vyplatila investice přes 50 tisíc korun. A jak si vede v porovnání s dalšími zrcadlovkami a bezzrcadlovkami od Nikonu?

Jak vypadá Nikon D780:

Komu bych doporučil Nikon D780 oproti D750?

Tohle je těžká volba, D750 je natolik skvělý foťák, že ani po pěti letech od uvedení na trh není zastaralý. Obrazová kvalita je dnes stále na špičce! Takže v čem bude D780 lepší? Stručně řečeno, výkon se obrazově přiblížil Z6 (to je ale velmi marginální rozdíl) a rychlost a výkon ostření se přibližuje k profi řadě D5 (tohle pro někoho má velkou váhu, pro jiného skoro žádnou). Asi nejzajímavější se mi jeví fakt, že D780 je první zrcadlovkou, která v sobě přináší některé podstatné funkce bezzrcadlovek a skvělé se třeba hodí pro focení přes displej a pro natáčení videa. Zde uvádím detailně výhody D780 oproti D750.

  • Obrazová kvalita bude lehce lepší při vysokém ISO nad 3200 (rozdíly jsou viditelné jen při detailním prohlížení)
  • Lehce lepší autofocus (rychlost, přesnost za nízkého osvětlení), nově navíc pokrytí 90% obrazového pole při přepnutí do live-view
  • Větší buffer a rychlejší procesor (Expeed 6 versus Expeed 4) – tudíž možnost fotit rychlejší sérii (zlepšení cca o 10%)
  • Závěrka až do 1/8000s (versus 1/4000s) – tohle mě osobně nikdy za 5 let s D750 focení nelimitovalo
  • Tři funkce výše se nejvíce hodí sportovním a wildlife fotografům, kteří nechtějí investovat do D850 nebo D5
  • Svatební (a event) fotografové ocení možnost tiché závěrky (silent front electronic shutter)
  • Krajináři (milovníci ND filtrů) a astro-fotografové ocení možnost volit přesný čas až do délky trvání 900s (toto je úplně nová funkce, dříve dostupná pouze u D810A, nemají ji ani bezzrcadlovky Z6 a Z7).
  • zásadně vylepšené video, zejména ve smyslu kvality kontinuálního ostření, ale i v rozlišení (4K versus FullHD) a snímkování (120fps fullHD versus 60fps). Pro fajnšmekry možnost 10bit Nlogu.
  • Naprosto zásadně lepší možnost fotit přes Live view (přesnost a rychlost ostření)
  • Možnost využívat moderní funkce Eye-AF
  • Výrazně lepší výdrž baterky
  • Možnost dobíjet baterku (EN-EL15b) přímo ve foťáku
  • Ostatní funkce nejsou tak zásadní (dotykový displej s jemnějším rozlišením, funkce focus-stacking – velmi vhodná pro makro)
  • Naopak nevýhodou může být absence blesku, nemožnost koupit plně funkční vertikální grip a překvapivě také změna polohy AF-ON back-button ostřícího tlačítka, kde osobně mám pochyby, zda to není velký krok zpět.

D780-D750 porovnání

D780-D750 porovnání

Výčet se zdá dlouhý, nicméně rozdíl je v posledku pro čistokrevné fotografy konzervativního ražení („na co bych proboha používal Eye-autofocus?“) nakonec menší, než by se z marketingových kampaní mohlo zdát.

Komu bych doporučil Nikon D780 oproti Z6?

Porovnávání zrcadlovek a bezzrcadlovek je trochu jako porovnávání jablek a hrušek, nicméně D780 je takový jablko-hruško mutant, srovnání proto dává ještě větší smysl, než to, které jsem prováděl v tomto článku mezi D750 a Z6. Nuže, pro koho je lepší D780 než skvělá bezzrcadlovka Z6?

D780-Z6 porovnání

  • Jste konzervativní a bezzrcadlovky z podstaty nemusíte (některé výhody, jako třeba menší velikost neřešíte)
  • Preferujete optický hledáček (elektronický hledáček je přeci jen koukání na blikající monitor s určitým, byť velmi malým zpožděním oproti reálnému světu před foťákem).
  • Nutně potřebujete jistotu (back-up) v podobě druhé (SD) karty
  • Preferujete naprosto odladěnou ergonomii úchopu a ovládání (Z6 má své malé mouchy)
  • Máte objektivy pro FX zrcadlovky (zejména od jiných výrobců, třeba Tamronu, jehož FX skla nejsou vždy plně kompatibilní se systémem Z) a nechce se vám aktuálně investovat do Z skel (Z objektivy jsou bez výjimky lepší, ale dražší, pevná Z skla jsou větší než F objektivy se srovnatelnou světelností)
  • Potřebujete občas fotit rychlou akci, zejména sport, wildlife a reportáž za špatného osvětlení, hodí se vám funkce 3D trackingu (zde Z6 i Z7 zaostává)
  • Občas natáčíte videa, ale ne tak často, spíše jako doplněk
  • Máte velké ruce
  • Máte nainvestováno do SD karet
  • Hodí se Vám vyšší výdrž na jednu baterii

Pro koho je Z6 lepší než D780?

I když se D780 zdá být dobrým hybridem, stále platí, že to je zrcadlovka, byť se stejným čipem jako Z6. Obrazový výkon bude tedy stejný (=výstup z čipu), ovšem stejně tu jsou jiné podstatné rozdíly, které mohou vést k tomu, že jak fotky, tak zejména videa budou ze Z6 podstatně lepší. Zde jsou detailně rozepsané výhody fotoaparátu Z6.

  • Jste ochotni investovat do nového systému objektivů, díky čemuž dostanete lepší ostrost! Musíte si ovšem za skla připlatit, nabídka Z objektivů na second-hand trhu je naprosto omezená (cca 1:40 oproti F sklům).
  • Z6 má zabudovanou stabilizaci, funguje zejména skvěle na širších ohniscích (pecková funkce pro krajináře) a při natáčení videa (nemusíte vždy mít gimball pro hladké záběry) a také se náramně hodí v kombinaci s pevnými skly (tady mají F pevné objektivy smůlu, se zrcadlovkou je to vždy nestabilizovaná soustava, kdežto se Z6/Z7 tělem, jsou najednou díky IBIS stabilizovaná i F pevná skla).
  • Láká vás natáčení videí, kde sice D780 má stejný výkon, ale liší ve výkon v kombinaci s objektivy – Z objektivy jsou na video lepší (naprosto tiché, brilantní zaostřování), je možné točit videa i skrze hledáček.
  • Chcete co nejmenší a nejlehčí tělo s vysokým výkonem.
  • Bojíte se neustálého ladění front a back-focusu.
  • Oceníte možnost zobrazení více funkcí v hledáčku a zejména focení se skutečným náhledem výsledné expozice (tato funkce není možná v optickém hledáčku).
  • Více než jistotu dvou SD karet oceníte násobně vyšší rychlost (a spolehlivost) XQD karet

Pro koho je tedy D780 vhodný stroj?

Můj odhad cílové skupiny je následující. Vidím zde tři odlišené cílovky.

A) zdá se mi to jako dobrý upgrade pro ty, co fotili s FX D610 nebo vyšší třídou DX foťáků, jako třeba D7500 – a už dlouho pokukují po kategorii FX. Ano, D780 je lepší než D750, takže ti, co v této cílovce neřeší cenový rozdíl, sáhnou po D780. Jednoduše platí rovnice novější=lepší.

b) Věční váhavci, co se nemohou rozhodnout mezi setrváním u zrcadlovek a přechodem k bezzrcadlovkám.

c) Profi uživatelé, co doteď spokojeně používali D750, nebo třeba D810 a nové tělo z nějakého důvodu potřebují (třeba závěrka u D750 na konci životnosti) nebo má nějaká nová funkce docela zásadní vliv na focení určitého žánru (třeba wildlife).

Nejvíce potenciálních zákazníků vidím u kategorie A), výrazně méně pak u B) a C). U kategorie A) může být ale problémem cena, která je položena v této době (leden 2020) nad 50.000 Kč. Přitom Nikon Z6 se dá pořídit i pod 40.000 Kč a nestárnoucí Nikon D750 dokonce kolem 25tisíc. Mám tedy své pochyby, zda Nikon D780 bude stejným hitem, jako byla svého času právě D750. Myslím, že spíše ne.

Ukázkové snímky pořízené Nikon D780 (copyright Nikon USA):

ukázková fotka – pořízeno se zrcadlovkou Nikon D780 (c) Nikon USA

ukázková fotka – pořízeno se zrcadlovkou Nikon D780 (c) Nikon USA

Rada na závěr:

Pokud chcete ušetřit a video vás moc nebere, D750 je stále skvělá volba, nové tělo se prodává stále za cenu kolem 27.000 Kč, v bazarech padá cena pod 20.000 (a půjde níž). D750 má vše, co k focení při 99% situací běžný fotograf potřebuje. Navíc oproti D780 či Z6 má D750 i výklopný blesk, který se při dokumentačním focení občas docela hodí.

Odkazy na dobré recenze:

Je to vhodný stroj pro svatební fotografy? Taylor Jackson říká že ano! https://www.youtube.com/watch?v=qO2EX1UOyhU

Dobrá recenze založená na skutečném použítí stroje od kanadských fotografů: https://www.youtube.com/watch?v=REGndkhgFOM&t=4s

Podrobné srovnání D750a D780 na Photographylife.com: https://photographylife.com/nikon-d750-vs-d780

Názor Thoma Hogana na D780: http://www.dslrbodies.com/newsviews/the-nikon-d780-is-announced.html

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

2 Komentáře

  1. Glatwi

    Výborná recenze, rozhoduji se mezi Z6, D780 a Sony A7III. Vlastním D7500 s plnou výbavou pro krajinu. Je to těžké!

    Odpovědět
    • Vašek

      Díky, všechny ty stroje jsou fantastické, za mě Nikon > Sony kvůli ergonomii. Kdybych měl najít důležitou výhodu Sony, tak je to větší dostupnost objektivů u bezzrcadlovek. Ať tak nebo, tak, chybu neuděláte!

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky