Jaký byl můj fotografický rok 2017?
Vašek
22.7.2018

Řeknu to rovnou – tenhle rok byl zatraceně dobrej, vlastně pohádkovej. Podíval jsem se opět na místa, ze kterých mi padala čelist, byl jsem za polárním kruhem i pod obratníkem Raka. Užíval jsem si focení v Českém ráji více než kdy předtím a pokračoval ve sbírání fotek do několika dlouhodobých projektů. Ale hlavně, v září jsem se vydal na dráhu fotografa na volné noze. Ano, odteď bych mohl psát, že jsem fotograf profesionál, ale to mi nějak nesedí. Tak tady je sto vybraných fotek z roku 2017.

Rok začal nejlíp jak mohl: 1.1.2017 se rozplynula inverze nad Českým rájem a já lítal jak splašený kůň od Semil, k Frýdštejnu a až po Trosky, abych tu krásu stihl nafotit.

Věděl jsem proč tak spěchám, druhý den už vše bylo pryč. Pak jsem zažil ještě jedno nádherné ráno – v půlce ledna jsem vyjel fotit za ukrutného mrazu východ slunce na Mariánskou vyhlídku u Hrubé skály – a náhodou tady potkal Karla Hubače a Petra Kotka z Facebookové stránky Český ráj – Klenot naší vlasti. Tihle kluci jsou strašně fajn a já byl moc rád, že jsme se konečně potkali naživo.

Během pohádkové zimy 2017 jsem se ještě podíval do Tiských skal, Broumova a Adršpachu. Pak už jsem netrpělivě očekával jaro.

Na začátku dubna jsem jel pracovně do Řecka, náramně se užíval teploučka a focení Atén.

Pobyt jsem si prodloužil a vyjel na výlet na sever Řecka do mystické Meteory.

Meteora – to byl další splněný sen. Byla to jedním slovem fantazie – myslím, že o Meteoře ještě aspoň jeden nebo dva články napíšu.

No a nejlepší na tom bylo, že po návratu z Řecka, kde už jaro dávno propuklo, jsem chytil Český ráj, jak se teprve ze zimy do jara probouzí. Na začátku května jsem udělal docela šílenou věc, nemohl jsem spát, a tak jsem celou noc i ráno strávil v autě v Českém ráji a fotil jsem. Sice jsem si s tím na pár dní rozšteloval biologické hodiny v mém těle, ale stejně to stálo za to.

V květnu jsme se sestrou Eliškou, alias Ell Wonderlust, poprvé fotili na zakázku děti v bazénu. Dost zajímavá zkušenost – zjistili jsme, jak je pod vodou těžké ostřit, jak je tam sakra málo světla…a že u mnoha dětí jsme dostali jen jeden pokus na dobrou fotku, pak většinou netrpěliví rodiče na vystreslé děti tlačili tolik, že se děti rozbrečely a bylo po focení.

Na jaře jsem se kromě krušných hor a podhůří Orlických hor dostal také na Ukrajinu – přímo na východ do míst, kde nedávno zuřila válka. Zážitek natolik intenzivní, že fotky jej nedokázaly ani zdaleka zachytit.

Pak přišla první letošní dovolená – vyjel jsem do Švýcarska, kde jsem sice za svých studijních let byl hned několikrát, ale nikdy jsem tam nebyl s foťákem. Podíval jsem se poprvé pod Matterhorn. A taky do oblasti Interlaken.

Pěší výlety jsem kombinoval s cyklistikou. Vrátil jsem se do Lucernu a nostalgicky jsem z oblasti Appenzel koukal na Bodamské jezero, kde jsem před 10 lety studoval. Za šest dní jsem měl naplněnou kartu u foťáku, a prázdnou peněženku. Šmarja to Švýcarsko je drahý!

Po návratu jsem v červnu samozřejmě fotil v Českém ráji, konečně se mi mimo jiné podařilo nafotit mléčnou dráhu nad Troskami podle mých představ. Objevil jsem v ráji nové vyhlídky na Trosky a celkově nasbíral další fotky do své série o této dominantě Českého ráje.

Největší výzvou pro mě v roce 2017 bylo focení svatby v Bruselu.

NIKON D7000 (90mm, f/5.6, 1/160 sec, ISO100)

Svatba se vydařila a fotky taky. Velká úleva a možná definitivní potvrzení si, že bych jako fotograf na volné noze mohl obstát ve velké konkurenci na českém trhu.

NIKON D5300 (40mm, f/5.6, 1/80 sec, ISO100)

V létě jsem se podíval do Kutné hory a fotil na zahradě motýly a včely.

Pak přišel asi fotografický klimax roku 2017. Výlet do Norska za polární kruh. Jeli jsme přes Švédsko a díky tomu jsem byl poprvé ve Stockholmu – v zamilovaném městě mé sestry Elišky.

A pak to přišlo – týden v Lofotech a na Senje. Zdejší krajina v kombinaci s vydařeným počasím – to byla absolutní pecka.

Taky to ale znamenalo, že jsem fotil tak intenzivně, že jsem z Norska přijel domů úplně vyčerpaný. O šplhání na horu Stetind jsem už psal. Rozjodně ještě někdy napíšu více o focení na hoře Segla na Senji. A vůbec – o Lofotech bych asi mohl napsat článků minimálně deset, tolik materiálu jsem tam nafotil.

NIKON D750 (200mm, f/4, 1/160 sec, ISO100)

V srpnu jsem mimo jiné fotil jeden mlýn v Českém ráji – o tom zde také ještě napíšu. Fotil jsem děti, podíval se do Saského Švýcarska a také do Pasova.

NIKON D80 (85mm, f/5.6, 1/500 sec, ISO200)

Focení dětí je vůbec moje oblíbená činnost – a nejvíc z toho focení synovce Matyáše. Je to malý ďáblík, který nás první půlrok malinko otravoval neustálým brekem. Jakmile ale začal běhat, tak se z něho stalo dítě z zulíbání. Je rozkošnej.

V září jsem se pak vydal na první fotoexpedici na Kanárské ostrovy. 12 dní zde bylo opět naprosto intenzivních, objel jsem skoro všechny ostrovy, spal jsem na kopcích a na plážích, abych byl na těch nejlepších místech za nejlepšího světla.

NIKON D750 (200mm, f/6.3, 1/250 sec, ISO100)

Domů jsem se opět vrátil vyčerpaný, ale zato s pěknou řádkou fotek dle mého gusta. Nezapomenutelné bylo zejména noční focení na ostrově La Palma, které skýtá asi ty úplně nejlepší podmínky pro astrofocení v Evropě. O Kanáreh jsem psal zde: Gran CanariaLanzaroteFuerteventuraTenerifeLa Palma.

V říjnu jsem pak fotil spoustu zakázek, převážně konference v Praze. Docela zábava, focení rozhodně snazší než na svatbách, navíc se člověk i něco dozví. A i tu Prahu jsem si párkrát cvaknul.

Strašně jsem se těšil na focení podzimu – měl jsem pocit, že jako fotograf na volné noze budu mít konečně čas využít každý den a nafotit v podzimním hávu desítky míst.

NIKON D5300 (300mm, f/8, 1/1600 sec, ISO200)

Jenže podzimní počasí moc nepřálo. Tedy vyšel nám jeden hezký týden v říjnu, kdy bylo babí léto jak vyšité. V ten týden jsem opět byl jak hadr na koštěti a lítal z jednoho místa v Českém ráji na jiné, fotil jsem v posázaví a u Karlštejna. Ale pak byl šlus a více se letos z podzimu vytáhnout nedalo.

V listopadu mě pak čekalo spoluprůvodcování pro CK Periscope v Ománu. Další pohádková destinace. Místo krajiny jsem se zaměřil na fotografování lidí a bylo to skvělé. Lidé zde byli naprosto otevření, přátelští, vřelí…

NIKON D7100 (200mm, f/5, 1/60 sec, ISO110)

Po návratu jsem si ještě pracovně odskočil do Bruselu a Antwerp.

Mezi další výzvy pak patřilo fotografování jídla. Nafotit jídlo je to nejmenší – největší fuškou je styling: naaranžování všeho tak, aby to dobře ladilo a tvořilo pěknou kompozici.

Jednu kompozici jsem tvořil třeba i půl hodiny. Zajímavá zkušenost.

Taky jsem fotil pár těhotenských fotek pro tři maminky.

A v prosinci dokonce vyšlo i pár hezkých zimních dní – fotil jsem na Vyskři, v Prachovských skalách a pod Troskami.

Tak to byl můj rok 2017. Když jsem fotky vybíral, zjistil jsem dvě věci: o spoustě zážitků a místech jsem tu nestačil napsat ani řádku, je tedy co napravovat v roce 2018. A zadruhé: jsem dítě štěstěny, a s pocitem hluboké vděku tedy i končím a přeji si, aby rok 2018 byl aspoň z půlky tak dobrý – fakt by mi to stačilo.

Na závěr děkuji všem návštěvníkům tohotu blogu za pozornost. Všem čtenářům přeji mnoho splněných (nejen fotografických) snů v roce 2018!

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky