Objevuji Kanárské ostrovy: Tenerife
Vašek
20.9.2017

Kanárský ostrov Tenerife má pár nej – je největší a má nejvyšší horu. Taky údajně nejstarší strom (2 tisíce let) a samozřejmě spoustu pláží a letovisek. Také právě sem jezdí nejvíce turistů. Já se turistickým letoviskům snažil vyhnout, naopak jsem se těšil focení pod sopkou Teide a v zelených horách Anaga a Teno.

Abych si Tenerife zasloužil, musel jsem nejprve ustát plavbu trajektem po neklidném moři. Chodit se v uličkách skoro nedalo, houpalo to nahoru a dolů a občas to divoce škublo, příď obrovského trajektu občas opláchla tříšť z narážejících vln. Raději jsem si zkontroloval, zda mám před sebou blicí pytlík. Sousedovi vedle bohužel nestačil, jal se pak odhazovat obsah žaludku do koše. Na záchodech bylo taky nablito…No, docela zážitek. Po dvou hodinách jsme naštěstí dorazili.

pevnost a koncertní síň v Santa Cruz de Tenerife – tzv. Auditorium (ostrov Tenerife)

koncertní síň v Santa Cruz de Tenerife – tzv. Auditorium – horní část stavby znázorňuje kulturní vlnu, která se řítí na Tenerife a Kanárské ostrovy

Jako první jsem fotil koncertní síň v Santa Cruz de Tenerife – tzv. Auditorium. Vizuálně na mě stavba udělala tato stavba ohromný dojem. Autorem je slavný architekt Santiago Calatrava (více informací je zde). Fotograficky se tady lze opravdu vyřádit, já tu bohužel byl ve skoro nejhorší denní dobu a obloha taky nepřála na ty předem vymyšlené kompozice. Hlavně jsem ale rád, že jsem při focení jednoho záběru nespadl do moře z mola – vše tu je strašně kluzké (oslizlé) a při mně stáli všichni svatí, že jsem uklouznutí s foťákem v ruce a s baťohem plným objektivů a notebooku ustál.

ostrov Tenerife a umělá pláž Playa de la Teresitas

Ostrov Tenerife a přírodní část pláže Playa de la Teresitas

Pak jsem se vydal fotit plážové kýčovky severně od Santa Cruz. Nad pláží Playa de la Teresitas je totiž krásná vyhlídka, odkud koukáte z asi 100m výšky a máte doslova letecký pohled. Co mě opravdu fascinovalo byl kontrast dvou pláží. Z vyhlídky máte napravo žlutě pískovou pláž jak z Havaje, nalevo pak je lávová pláž spíše jak z Lanzarote. Fakt by mě zajímalo, jak ty žluté a černé pláže takhle blízko vedle sebe vznikají. Skoro mám podezření, že ta žlutá je umělá – ale vzhledem k tomu, že má na šířku více jak kilometr, by si někdo musel dát fakt hodně práce…(edit: ano, pláž je opravdu umělá).

Anaga: krásné hory a mlžné lesy na severu Tenerife (Kanárské ostrovy)

Anaga: krásné hory a mlžné lesy na severu Tenerife (Kanárské ostrovy)

Anaga: krásné hory a mlžné lesy na severu Tenerife (Kanárské ostrovy)

Poté jsem vyjel do hor Anaga. Z trajektu ještě docela podrážděný žaludek dostal další dávku – silnice tady jsou jak nekonečný had. Těch zatáček bylo nepočítaně a po cca 30km zatáček mi začalo být nevolno. Naštěstí jsem akorát dorazil na místo, kde se stromy porostlými stráně ponořily do nízkých mraků. Tímhle je Anaga vyhlášená.

divoká pláž Playa Benijo ne severu Tenerife (Kanárské ostrovy)

divoká pláž Playa Benijo ne severu Tenerife (Kanárské ostrovy)

divoká pláž Playa Benijo ne severu Tenerife (Kanárské ostrovy)

Západ slunce jsem fotil na nádherně divoké pláži Benijo. Vlny tu byly divoké, všude byly cedule varující před vstupem do moře. Holt oceán. Na koupání jsem samozřejmě neměl ani pomyšlení, doufal jsem, že s foťákem na stativu chytnu západ slunce po nízkými mračny – a urodilo se! Když nadšení z ulovené fotky pominulo, zjistil jsem, že jsem v podstatě celý den nic nejedl. Naštěstí hned nad pláží byla malá hospůdka – když jsem dorazil, pán akorát zavíral bránu. Dost mě vystresoval, bylo jasné, že v těchto odlehlých končinách jen tak nějakou další restauraci nepotkám. Tak jsem mu s patřičně vyděšeným výrazem vyklopil, že mám strašný hlad. Pán zavolal manželku /takovou bodrou babičku) a ta mi s naprosto nesrozumitelným přízvukem začala něco vyjmenovávat. Sice jsem neměl tušení, co mi uvaří, bylo ale jasné, že něco bude. S úlevou jsem poté zjistil, že uvnitř měli německo-španělské menu (pochváleny budiž davy německých důchodců), které sice bylo přeloženo dost bídně, pro orientační volbu nějaké ryby to stačilo. Ta nějaká ryba byla naprosto vynikající – možná to bylo jen tím ukrutným hladem, ale měl jsem pocit, že to byla nejlepší ryba, jakou jsem kdy jedl (škoda, že nevím, co to bylo zač).

serpentýny vedoucí k divoké pláži Playa Benijo na severu Tenerife (Kanárské ostrovy)

Posilněn jsem se rozhodl, že si dám ještě noční jízdu přes desítky serpentýn pod sopku Teide. Představa, jak fotím hvězdy na jednom z nejlepších míst na světě zahnala moji únavu. Kolem půlnoci jsem dorazil … a nastalo zklamání.

noční pohled na sopku Teide na ostrově Tenerife

noční nebe na ostrově Tenerife a Roques de García v popředí

Obloha byla částečně pokryta vysokou oblačností, ale co hůř, hvězdy i na místech bez mraků skoro nebyly vidět. Kalima – ten hnusný písečný opar pocházející ze Sahary, dosáhl i do výšky nad 2000 metrů na mořem. I tady to bylo jak v městském smogu. Všude kolem bylo překvapivě dost turistů. Inu, šel jsem spát s nepořízenou.

Roques de García po Pico de Teide

Roques de García a nejvyšší hora Španělska Pico de Teide

Ráno jsem fotil pod Teide východ slunce. Opar je na fotkách pro znalé oko dobře vidět – všechny fotky mají žlutý nádech a obloha má zvláštní barvu. Ne, není to žádný instagramový filtr.

Pohled na Pico de Teide

Po cestě dolů z národního parku Teide jsem viděl ještě pár zajímavých míst, kde by se asi daly udělat parádní fotky, ten opar ve vzduchu mi nějak sebral elán.

Pak jsem udělal jednu chybu – bylo jedenáct, venku horko, v autě ještě víc, a moje na krátko zarezervované ubytko jsem měl až od jedné odpolední. Jel jsem si tedy předem obhlédnout údolí Masca, kam jsem měl naplánováno jet fotit na západ slunce. Od ubytka to bylo jen nějakých 12km, měl to být krátký výlet. No nebyl. Podcenil jsem, že silnice do Masca je úzká natolik, že se auta musí vyhýbat téměř ve stoje, aby se navzájem neodřela. Bohužel právě v pravé poledne sem najížděly masy turistů selfíčkařů. Sorry, neměl bych to jako turista psát s despektem, ale ty masy mi ale lezly na nervy. Hned jsem si uvědomil, jaké to je požehnání na hezká místa jezdit jen na východ nebo západ slunce. Ve vesnici Masca se nikde nedá zaparkovat (vše obsazeno), silnice je úzká, takže to otáčím a jedu zpět. To bych vše ještě překousl – jenže při cestě zpět se na téhle silnici najednou objevil autobus! Začala zábava. V obou směrech kolony, manévry vyděšených řidičů, během kterých člověk bezpečně poznal, kdo je místní (skoro ani nezastavili a projeli kolem jedním kolem v rigolu) a kdo turista (nervózní manévrování). Nádavkem jsem zažil jedno couvání aut v koloně, když se bus zasekl v jedné serpentině a musel si sjet zpět a nejet znovu… Šaráda pro silné nervy, která mi ujedla hodinu času. Po tomhle zážitku jsem si myslel, Masca „never more“, jelikož ale opar přes den nezmizel, neměl jsem nic jiného na programu.

Údolí Masca na západě Tenerife

Údolí Masca na západě Tenerife

Údolí Masca na západě Tenerife

Na západ slunce jsem se vrátil – a co myslíte, ano, žádné kolony a autobusy, masy turistů zmizely jíst někam do restaurací.

Pláž Los Gigantes na jihu ostrova Tenerife

Pláž Los Gigantes na jihu ostrova Tenerife

Modrou hodinku jsem strávil na pláží Los Gigantes, což jsou útesy přesně pod vesnicí Masca, kterou jsem hodinu předtím fotil. Na závěr náročného dne jsem si ještě řekl, že focení hvězd pod Teide dám ještě jednu šanci a vyrazil autem na 40km stoupání od moře do výšky 2100 m. Vysoká oblačnost už byla pryč, jen ten opar zůstal. No ale pár fotek jsem udělal. Takže mise splněna, vše, co jsem chtěl na Tenerife vidět a nafotit, se mi podařilo.

Třetí den na Tenerife trávím přípravou na odjezd na další ostrov La Palma, odkud bude další příspěvek.

Tenerife – o krásné kytky zde není nouze

San Andrés je krásně barevné městečko na severo-východě Kanárského ostrova Tenerife

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky