Podzim 2019 v Českém ráji: když inverze končí tam, kde má
Vašek
4.11.2019

Druhá půlka října je vedle druhé půlky dubna mým nejoblíbenějším fotografickým obdobím. Podzimní barvy jsou v tom nejlepším. Ne vždy však přeje počasí. Dříve, tím myslím v mých fotografických začátcích v letech 2008-2015 byl podzim často vlhký a zamračený. O mlhy nebylo nouze, často však trvaly celé dny a bylo to na mě až moc šedivé a nevlídné. Navíc jsem pracoval v kanceláři v Praze a k focení jsem se dostával spíše o víkendech. Roky 2017-18 byly naopak hodně slunečně, já měl čas fotit (už jsem opustil kancelářskou práci), ale zároveň bylo velké sucho a mlhy nebyly ani ty šedé a dlouhé, natož pak ty krásné ranní a přízemní. Viz mé články zde (2017), a zde (2016).

Podzim jak má být!

Letos si naopak nemohl stěžovat. Tak zaprvé jsem si užil fantastických podzimních barev již v září v Kanadě. A na a pak jsem se přesně včas vrátil zpět do ČR. V říjnu bylo všechno: slunce, mlhy, inverze, spousta červánků, proto jsem opět nevěděl, kde dřív fotit. Obrovským štěstím bylo, že inverze, která pokryla skoro celý středočeský kraj, končila právě na územní Českého ráje a zde bylo možné fotit bílé „moře/ oblačnosti, nad kterým vykukovaly Trosky a další dominanty Českého ráje. I focení v mlze mělo díky blízkosti slunce svoje výjimečné světelné kvality.

Letos jsem až na pár výjimek fotil jen bez-zrcadlovkou Nikon Z6 a jak už asi víte z předchozích článků, jsem náramně spokojen. Letos jsem zkoušel i panoramata, většinou z ruky bez stativu.

Inverze pod Kozákovem: Tatobitský kostel a Trosky v pozadí

Je už podzim fuč?

Focení krajiny Českého ráje jsem věnoval celkem asi šest dní, zde je ukázka fotografií, které jsem pořídil. Zní to paradoxně, podzim není ani v druhé půlce, ale pro mě už vlastně fotograficky skončil, většina stromů opadala. Listopad a prosinec není zrovna mým oblíbeným obdobím, pokud nějak výjimečně brzo nezamrzne nebo nenapadne. Nechám se překvapit, jaká bude zima letos. Dost se těším, protože tu minulou jsem moc nefotil.

A jak se fotograficky vyvedl podzim vám?

Netradiční pohled na známou Mariánskou vyhlídku: Hrubá skála a Trosky jsou v pozadí

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

1 komentář

  1. Jiřina Sedláčkova

    Je možné zakoupit zde uveřejněné fotografie.
    Res. Váš podzim.
    PS; jsou PŘEKRÁSNÉ.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky