Výroba foto-obrazu do interiéru: zvládnu to sám a za kolik?
Vašek
30.11.2020

Foto-obraz, tedy fotografie vytištěná ve velkém formátu, která je připevněna na pevném nosiči, který umožňuje její pověšení na stěnu – je skvělý estetický doplněk do domu či bytu. A taky hodně pěkný dárek k Vánocům! Na kolik to přijde a na co si dát pozor?

Na kolik ta sranda přijde?

Protože peníze jsou často až na prvním místě, rád bych tu hned na úvod zdůraznil jednu věc. Pokud máte svoji fotku a chcete mít za relativně málo peněz foto-obraz v solidní (nikoli špičkové) kvalitě, lze při velikost do 60cm pořídit foto-obraz i do tisíce korun. To bude varianta A, kde hned za chvilku popíšu, co to dále obnáší. Ve variantě B nemáte vlastní fotku a chcete po nějakém fotografovi, aby Vám fotografii k tisku prodal, nebo Vám celý velkoformátový tisk zařídil. Pak počítejte s tím, že se spíše do 1.000 Kč nevejdete. Proč tomu tak je, rozvedu níže.

Mám málo peněz, chci něco do „pětikila“ na stěnu

Je i tisíc korun až moc? Chcete utratit maximálně pětikilo a stejně chcete na stěně něco velkého? Běžte do IKEA a tam si kupte již hotový zarámovaný obraz. Za ty peníze vám jinou variantu nedoporučuju. IKEA a jiné velkoobchody jsou schopné díky úsporám z rozsahu (nechají si v tiskárnách vytisknout statisíce kusů) ušetřit i odhadem stovky procent nákladů oproti malovýrobě. Proto ta láce. alternativou je ještě tisk na kapa desku – to je nejlevnější varianta, kde lze tisky do 40x60cm pořídit kolem 500Kč. O výhodách a nevýhodách kapa desky píšu níže.

Fotoobrazy z IKEA

Hlavně tuhle variantu nechtějte po fotografovi! Díky. 😉

Mám super fotku, zkusím to sám (a ušetřím)

Máte vlastní fotku, která se Vám líbí a chcete si ji vytisknout? Máte rozpočet cca do 1.000 – 1.500 Kč a nevadí vám investovat vlastní čas? Čeká Vás poměrně náročný proces, kde je třeba si utřídit spoustu informací a je třeba udělat několik rozhodnutí, než fotoobraz zadáte do výroby. Pro přehlednost budu souslednost kroků číslovat:

1.Zjistěte si původní rozlišení originální fotky (pokud originální fotku máte k dispozici). V operačním systému Windows (jedno, která verze to je), stačí kliknout pravým tlačítkem myši na „vlastnosti“ fotky. Rozlišení fotky si poznamenejte. V našem příkladu má fotka 6000 x 4000px (px = pixel). Mějte na paměti, že fotku, která se vám líbí třeba někde na Facebooku, nestačí stáhnout a zadat do tisku. To byste splakali nad výsledkem. (Ponechávám sranou, že by to byla i krádež). Tedy svou oblíbenou fotku posílejte do tisku v tom největším možném rozlišení.

2. Zobrazte si fotku 1:1. Tedy jeden pixel fotky = jednomu pixelu vašeho monitoru. Třeba ve Windows to lze udělat tak, že po rozkliknutí fotky dáte zkratku „ctrl+1“. Pokud je fotka při takovém náhledu viditelně rozmazaná, nehodí se na tisk ve velkém rozlišení. Zde doporučuji konzultaci s tiskařem. Pokud se Vám naopak fotka zdá dobrá i při tomto detailním náhledu, pokračujte dál.

3. Zjistěte pomocí rovnice, na jak velký tisk taková fotografie stačí. Pro nenáročná tisk, kdy nebudete zkoumat velké detaily, stačí hustota tisku cca 120 DPI (tedy 100 bodů, u digitální fotky to jsou pixely, na jeden „inch“ – což je palec, tedy 2.54cm). Optimální kvalita je 180 DPI a pokud chcete lepší kvalitu, doporučuji hodnoty mezi 200 a 300 DPI. Zde půjdeme třeba střední cestou a zvolíme 200 DPI.

Rovnice je:
Velikost hrany fotky (6000) děleno dpi (180) krát 2.54 rovná se velikost tisku v centimetrech
6000/180*2,54 = 85cm
4000/180*2,54 = 56cm

4. Je třeba promyslet materiál:

a) Fotka je barevná a chci barvy zvýraznit –> pak je lepší lesk, nebo fotku laminovat
b) Fotka je černobílá a mám v domě hodně bodových světel, co by se mohly od obrazu nehezky odrážet –> je lepší mat
c) Nejsem si jistý –> polomat je dobrá varianta

Foto-obraz v dřevěném rámu: zde varianta bez pasparty. Pokud je tento obraz za sklem, doporučuje se tisk v matu (a to i v případě, že je fotka výrazně barevná – kontrast a sytost tomu dodá krycí sklo) nebo polomatem

Foto-obraz v dřevěném rámu: zde varianta s paspartou (bílým okrajem).

5. Je potřeba promyslet způsob provedení/rámování:
a) Chci fotoplátno natažené na rámu;
b) Chci fotku v rámečku s paspartou nebo bez ní;
c) Chci fotku na tenké desce bez okrajů;
d) Chci něco hodně speciálního (třeba tisk na podsvícené sklo)

Materiál AluDibond je extrémně tenký a přitom velmy pevný – neohýbá se (na rozdíl od některých nekvalitních kapa desek)

V čem může být svízel?

Zavěšení: Raději se ujistěte, že obraz přijde i se závěsným zařízením – tedy nějakým věšákem, pomocí něhož můžete obraz zavěsit na stěnu, na které máte hmožděnku s malým hřebíčkem/vrutem.

Konzervace fotky: je fotka pokrytá sklem? Pokud ano (je to výše většinou varianta 5b), pak máte jistotu, že nevybledne a neušpiní se prachem nebo hovínkem od mouchy. Pokud fotka není pokryta sklem či nějakou folií (varianty 5a + 5c) – ptejte se, zda je foto-obraz nějak laminován nebo chráněn proti vnějším vlivům. I když tu nemluvíme o potřebě vzdorování větru nebo dešti, je dobré mít foto-obraz chráněn. U fotoplátna to bývá ochranný lak, u kapa-desek to bývá ochranná laminace.

Prohýbání materiálu: zejména u varianty 5c je populární volba sendvičová lehká deska, které se říká kapa-deska. Ta je relativně levná, lehká je jak papír, stačí na ni fotku nalepit (tzv. nakašírovat), zalaminovat a je hotovo. Jenže: pokud je foto-obraz blízko radiátoru nebo krbu, nebo prostě v místnosti, kde se často mění teplota (veranda apod), může se snadno stát, že už po roce se začne deska kroutit a nebude sedět na stěně. Proto je třeba v případě varianty 5c dbát na kvalitu desky. Třeba velmi kvalitní jsou hliníkové varianty.

Světlostálost: pokud volíte hodně levnou variantu, ptejte se, jakou výrobce garantuje světlostálost = po jak dlouhou dobu (kolik let) bude mít obraz stejně syté barvy a neztmavne či nevybledne.

Když si na tyto otázky nějak zodpovíte, musíte si najít výrobce, fotku mu poslat nebo nahrát v jeho webové aplikaci, vybrat si materiál a způsob rámování, případně i způsob zavěšení. Pokud je dodavatel solidní a má dobré webové stránky, bude vás trochu navigovat a dávat nápovědu. Typicky Vám třeba řekne, zda je fotka vhodná pro tisk v dané kvalitě, popřípadě Vám i fotku doladí (upraví kontrast či saturaci či barevnou teplotu).

Na kolik to přijde: na to není jednoduchá odpověď, právě kvůli rozmanitosti kritérií, co jsem naznačil výše. Pro orientaci: z vlastní fotky pořídíte obraz na fotoplátně o velikosti 60*90cm kolem 1.200 – 1.800 Kč podle kvality materiálu.

Nemám čas a znalosti – celý proces svěřím odborníkovi

Pokud nechcete riskovat, že kvůli pár ušetřeným stokorunám bude výsledek hodně nejistý, doporučuji dva typy postupy.

  1. Máte svou fotku – zkontaktujte tiskárnu a poproste o pomoc.
  2. Nemáte vlastní fotku, kontaktujte fotografa, který vám fotku dodá a celý proces vyřeší a dodá výsledek na míru.

Fotka na fotoplátně – fotografie je UV tiskem vytištěna na texturované látce, která je natažena na dřevěný rám – plátno překrývá i okraje, působí v interiéru mohutně a dominantně.

Kontaktujte svého oblíbeného fotografa!

Fotograf, který Vám zajistí tisk na míru, Vám ušetří spoustu času. Všechny otázky výše buď promyslí sám, nebo se Vás zeptá a sám Vám následně něco doporučí. Ušetřený čas berte jako úsporum, proto nechtějte po fotografovi, aby pro vás pracoval zadarmo. Nezapomeňte, že fotografovi platíte za:

  • materiální náklady, které bude s tiskem mít (typicky zaplatí za tisk a rámování 1-2 tisíce kč);
  • jeho čas na komunikaci s Vámi a tiskárnou (to je typicky 1-4 hodiny času, podle náročnosti klienta);
  • jeho fotografii (k jejímu pořízení musel vynaložit čas, um a musel mít poměrně drahé zařízení) a jeho know-how ohledně tisku;
  • možná i za dopravu (aby e obraz dostal z tiskárny k vám domů).

Nečekejte, že lze toto mít za méně než tisíc korun. Jen fotografie v tiskové kvalitě se běžně prodává za cca 400-800Kč. Tedy jen data, aniž by byla vytištěna!

Dále mějte na paměti, že vytisknout velkou fotku stojí pár stovek, ale drahé je rámování, málokdy rámování velké fotky stojí méně než 500 Kč. Proto výsledek na míru nemůže stát méně než tisíc korun.

Pokud Vám to přijde přemrštěné, asi je na čase, abyste se začali živit jako fotograf/ka, očividně budete brzy v balíku 😊

Jak vypadá tisk na míru, který zajišťuji klientům?

Zjednodušeně řečeno rozlišuji při zařizování velkoformátových tisků dva přístupy:

  1. Klient má volné místo na stěně, snaží se jej zaplnit vhodným foto-obrazem
  2. Klient již má vybranou (svou nebo mou) fotku, snažíme se společně přijít na to, jak ji nejlépe vytisknout

V případě A) je myslím dobré, aby se klient obrátil na fotografa, jehož fotky má rád (třeba jej sleduje na Facebooku či Instagramu). Mě jako osloveného fotografa bude zajímat, jak velkou fotku klient chce. Orientačně po klientovi vyžaduji, aby mi řekl přibližně velikost, třeba že chce delší hranu obrazu dlouhou 60 cm.

Fotoplátno připravené pro zákazníka – u tohoto nočního snímku jsem si dal záležet, aby výsledek nepůsobil příliš tmavě

Ideální je, když mi klient prostor, kam bude obraz směřovat, vyfotí a dodá detaily nasvícení (kde jsou okna, jaký typ umělého svítidla je v dané místnosti). Dále mne zajímá, zda chce klient formát na výšku, nebo na šířku. Dále jako fotograf kladu podobné otázky, které byly zmíněny výše, s tím, že klientovi vysvětlím, kam se který materiál hodí lépe. V případě B) se proces zrychluje a fotograf je klientovi rovnou schopen říci, jaké je největší možné vyhotovení, a také se lépe stanovuje odhad ceny. V případě A) je pro fotografy asi největší výzva, když má klient v hlavě nějakou představu (třeba o barvách a motivu), ale žádnou takovou fotku neviděl. I to lze řešit. Většinou to ale zabere čas.

Pár doporučení na závěr

Co konkrétně doporučuji:

  • Pokud chcete mít foto-obraz jako dominantní prvek:
    • volte buď fotoplátno natažené na dřevěném rámem, kde i okraje jsou vyplněny plátnem (které je ohnuté kolem dřevěného rámu – tj. i z boku je vidět fotka),
    • nebo zvolte výrazný rám s velkou paspartou;
  • pokud uvažujete o tisku série fotek, kdy má být výsledkem galerie tisků, doporučuji spíše méně nápadné varianty bez okrajů, třeba právě kvalitní kapa-desky na AluDibond desky;
  • pokud uvažujete o tisku do tmavé místnosti, nedoporučuji fotoplátno – má tendenci v reálu působit tmavěji, než jak klient vnímá fotografii na monitoru.

Doufám, že Vám tyto typy usnadní výběr a realizaci Vašeho foto-obrazu. Budu rád za sdílení vašich zkušeností v diskuzi níže.

V pokračování tohoto článku Vám poradím, jaký motiv se hodí či nehodí pro velkoformátové fotky.

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky