Jak jsem fotil mraky, aneb když rozcuchané nebe nasvítí poslední slunce
Vašek
26.6.2020

Dlouho jsem na blog nenapsal článek. Jaký to paradox, když jsem teď poslední tři měsíce měl jeden obrovský fotomaraton. Rozepsal jsem spoustu článků, ale až na dva zatím žádné nedokončil. když už jsem rozepsal dlouhý článek a návod na to, jak fotit krajinu v bezmračném a jasném počasí světle), tak přišly srážky a přeháňky (a někde i povodně) a najednou o mraky i duhy nebyla nouze. A tak místo článku o focení krajiny bez mraků chci zveřejnit pár fotek, které mají skoro abstraktní nádech. Jsou to detaily mraků.

Mám slabost pro to, když je nebe po přechodu studené fronty a obyčejně po vydatných deštích jakoby pocuchané – mraky mají mnoho vrstev a tvarů, všude tam jsou zajímavé struktury. Pak už zbývá jen jedno: aby do toho zajímavě zasvítilo slunce. A když se podaří a je to těsně před západem slunce, je to pro mě vizuální orgie.

Když fotím mraky, používám spíše teleobjektivy a snažím se vyhmátnou zajímavý detail. I u relativně abstraktního snímku hodně dbám na kompoziční harmonii. Pokud je tam v mracích něco hodně kontrastního, je nutné, aby to bylo vybalancované a aby snímek dával smysl jako celek. Zároveň přemýšlím i o celém portfolio a snažím se vyhmátnout co nejvíce různých tvarů a barev a mít sérii třeba 4 a více různých snímků. Zdejší galerie vznikla během čtyř večerů, všechny byly po bouřkách.

Jediná výzva pro focení může být obtížnější ostření na mraky- Ty ač mají v sobě struktury, tak se ostřící systém poměrně těžko chytá. Když mi foťák nechce na mraky zaostřit, volím techniku naostři a překomponuj. Naostřím na jakýkoli vzdálený horizont, nebo prostě na nejvzdálenější pozemský objekt s kontrastem a pak už držím zafixované ostření a pak už mraky jen cvaknu. Dávám si pozor, aby červené mraky nebyly ani trochu přeexponované, spíše naopak fotím do mínusu (negativní kompenzace expozice = nutím foťák, aby snímek vyšel tmavší), jen tak v červeném barevném kanálu nejsou přepaly a mraky mají intenzivní barvy.

Dost řečí, tenhle článek nechce nic moc vysvětlovat, na to chystám článek o focení červánků, kde se rozepíšu i o tom, jak správně exponovat, jak a které sleduji radary a jak poznám, kdy je šance na focení zajímavě nasvícených mraků. Takže to-be-continued (stay tuned).

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky