Mlžný les jak z pohádky – Fanal na ostrově Madeira
Fanal - mlžný les na Madeiře
Vašek
17.12.2019

Nedávno jsem se vrátil z týdenního objevování a prozkoumávání portugalského ostrova Madeira. Ten už je skoro deset let velmi oblíbeným cílem českých turistů (a samozřejmě nejen českých), ale také fotografů. Jednou z výhod Madeiry je rozmanitost terénu a krajiny a tudíž i motivů, které lze fotit. Svítí sluníčko a je hezky? Můžete fotit vysoko v horách, nebo dole u pláže. Je inverze? Pak to chce do těch nejvyšších hor. Prší a je ošklivo na severu? Stačí přejet na jih a bude tam líp. Je mlha? Pak je ten nejlepší moment zajet na Fanal v sever-západní část ostrova! Proč? Protože právě zde se v mlze fotí nejlépe.

Fanal leží v nadmořské výšce cca 1150m, což je shodou okolností výška, kde se na Madeiře často drží mraky přicházející ze severu. A to je právě důvod, proč je právě zde velmi často mlha.

Mlha je sice často fotogenická, ale chce to nějaký výrazný motiv. A o ty tu není nouze. Fanal je totiž taková pastvina na náhorní plošině, kde rostou podivně zkroucené stromy, krásné obrostlé mechy a kapraděmi. Suma-sumárum: tohle je skvělá fotografická kombinace.

Fanal - mlžný les na Madeiře

Fanal – mlžný les na Madeiře

U Fanalu je možné zaparkovat na dvou místech, buď vlevo na malém parkovišti kousek za lagunou. Nebo lze jet ještě o cca 150m dále nahoru a po odbočení vlevo (při jízdě od Ribeira de Janela) parkovat u malé budovy jménem „Posto Florestal Fanal“. Zde prochází i vyhlídková trasa PR 13 Vereda do Fanal, které se můžete ze začátku držet a vyšlápnout si schody, pak se ovšem trasa stáčí na východ (doprava), a já naopak doporučuji jít doleva po neznačených pěšinách a nebo jít kousek podél značené stezke Vereda da Ribeira Funda, která jde právě na západ. Po cca 500 metrech ten nejhezčí úsek mlžné pastviny končí a dle mého má cenu jít maximálně k malé laguně, kde jsem se otáčel. Doporučuji dojít více na sever na hranu, odkud je při absenci mlhy nebo inverze vidět část severního pobřeží a hladina moře a pak se vracet zpět k autu.

Fanal - mlžný les na Madeiře

Fanal – mlžný les na Madeiře

Fanal - mlžný les na Madeiře

Fanal – mlžný les na Madeiře

Mám jedno varování. Terén je tu občas krkolomný, a počítejte s tím, že se tu pasou krávy. Jsou klidné, a i když tu jsou i býci, jejich agrese se nebojím. Přesto se mi zde podařilo utrpět malé zranění! Hádejte jak…ano, uklouzl jsem na kravinci! Takže bacha, bylo to docela nepříjemné.

K samotnému focení mám dva tipy: vyplatí se mít spíše širší ohniska. Pokud je mlha opravdu velká a začíná se kondenzovat do mrholení, mějte u sebe otírací hadřík, jinak se vám objektiv brzy orosí až zamlží a to není dobré.

 

Fanal - mlžný les na Madeiře

Fanal – mlžný les na Madeiře

Fanal - mlžný les na Madeiře

Fanal – mlžný les na Madeiře

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky