Tip na foto-procházku: Besedické skály v Českém ráji
Vašek
24.4.2019

Besedické skály skýtají možnost pro krásnou procházkou, kombinující zábavné průchody a průlezy úzkým skalním bludištěm (Chléviště), tak panoramatické výhledy na severozápadní stranu, s pohledy na Malou Skálu, Frýdštejn, Ještěd, Drábovnu a Jizeru. Později pak i na Suché skály. Toto je parádní trasa, jedna z mých nejoblíbenějších v Českém ráji. I v létě zde není tak narváno jako v Prachovských skalách nebo na Hruboskalsku.

Jako výchozí bod doporučuji Besedice, zde je parkoviště (http://mapy.cz/s/7HhT). Odtud doporučuji jít okružní trasu převážně po žluté. Z parkoviště tedy nejprve po červené, pak klidně po modré, pak se napojíte na žlutý okruh. Celkem má trasa jen 3.6 km, takže pohoda i pro rodinný výšlap s dětmi. Možno alternativně prodloužit po červené do Malé Skály a zajít na oběd do Hotelu Malá Skála zde: https://mapy.cz/s/3pZeZ

NIKON D750 (20mm, f/8, 1/100 sec, ISO100)

Asi nejfotogeničtější místo je Husníkova vyhlídka, která se nachází na žluté vyhlídkové trase skalním městem zvaném Chléviště.

NIKON D750 (20mm, f/6.3, 1/50 sec, ISO200)

Fotil jsem převážně Nikonem D750 a objektivem Nikkor 20mm f/1.8. Na většině fotek je použita HDR technika, tedy spojení dvou expozic v Lightroomu. Fotky jsem pořizoval kvůli nedostatku času bez stativu. Nejlepší světlo je jen jednu hodinu před západem slunce a já přijel poměrně pozdě (po cestě jsem ještě fotil Frýdštejn a okolí). Podobný výsledek lze dosáhnout i jednou jedinou expozice, jen by bylo ve stínech více šumu.

NIKON D5300 (55mm, f/7.1, 1/200 sec, ISO160)

Z Husníkovy a Hořákovy vyhlídky je vidět hřeben Vranov/Pantheon-Frýdštejn-Kopanina, který dál vede až k Ještědu, vlevo je pak krásně vidět Drábovna. Nejvíce jsem fotil siluetu borovice a konstrukce zábradlí. Slunce je v této pozici na jaře na podzim.

NIKON D750 (20mm, f/4.5, 1/13 sec, ISO200)

Dnes jsem na internetu pátral, kdo že byl pan Antonín Husník. Našel jsem, že pánové Husník a Hořák (po něm je pojmenovaná sousední vyhlídka) byli místní obyvatelé, vlastenci a nadšenci, kteří pomáhali zpřístupnit Besedické skály. Víz citát z webu interregion.cz:

Ing. Antonín Husník (1894–1948) byl šéfkonstruktérem a technickým ředitelem firmy Aero, která konstruovala československá letadla, se spolupracovníky se podílel na návrhu více než 50 letadel, z nichž 8 se dostalo i do výzbroje československé armády. Byl vlastencem a významným mecenášem při dodávce kovových prvků zajištění průchodů skalami a vyhlídek. 

Zde pár fotek ze skalních bludišť:

NIKON D750 (13mm, f/5, 1/8 sec, ISO200)

Zde je pohled na Malou Skálu:

NIKON D5300 (86mm, f/8, 1/200 sec, ISO160)

A zde výhled na jarní Suché skály z výše doporučené trasy, které jsou ovšem focený v jiný den při východu slunce.

Suché skály

Suché skály

Suché skály v Českém ráji - východ slunce

Záběr s místečka kousek pod vyhlídkou Sokol

Suché skály v Českém ráji - východ slunce

Jarní východ slunce nad Suchými skalami

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky