Jarní Krkonoše – Sněžné jámy a západ slunce
Vašek
9.4.2018

Jak se fotí jarní Krkonoše? Kam jít na západ slunce? Jak jsem fotil Sněžné jámy? Jak fotím HDR snímky bez použití stativu? Pár postřehů v tomto článku o mém posledním fotografování v Krkonoších v dubnu. 

Zatímco v nížinách bylo již jarních 15°C, já jsem se vydal první dubnový víkend za letošní zimu poprvé do Krkonoš. Jarní Krkonoše mají taky něco do sebe, tudíž jsem samozřejmě bral fotoaparát s sebou. Díky přespání na Labské boudě se nabízela jedinečná možnost fotit s večerním nebo ranním sluncem. Silný vítr mě sice zabránil fotit východ slunce nad Labským dolem, západ slunce jsem si poblíž Sněžných jam jsem si však ujít nenechal. Pro inspiraci zde dávám několik fotografií.

Fotil jsem nejvíce v okolí Vysokého kola – tedy hlavně Sněžné jámy. Fotil jsem jak Nikon D5300 v kombinaci s Nikkor 10-20mm AF-P, tak větším bratříčkem Nikon D750, na kterém jsem měl většinu času pevnou dvacítku (Nikkor 20mm f/1.8 AF-S). Když bylo sluníčko přímo v záběru, snažil jsem se i bez stativu fotit technikou HDR – tedy pořizovat více expozic s různou expozicí. U D750 skvle funguje expoziční bracketing, k tomu si zapnu rychlé sériové snímání a snažíme se foťák držet tak pevně a stabilně, abych s ním během trojité expozice vůbec nepohnul.

Snímky jsem pak následně spojil v Lightroomu – stačilo mi použít nejsvětlejší a nejtmavší snímek, které od sebe dělily 4 stupně EV. Díky tomu je zachována kresba a přirozené barvy jak ve stínech (bez šumu), tak ve světlech (highlights) – bez přepalů. Níže je vidět i pár záběrů které jsem pořídil přes den.

Západ slunce nad Sněžnými jamami Západ slunce nad Sněžnými jamami Západ slunce nad Sněžnými jamami Kleče poblíž Violíku, na horizontu je Kotel a Zlaté návrší (Krkonoše) Kleče poblíž Violíku, na horizontu je Kotel a Zlaté návrší (Krkonoše) Kleče poblíž Violíku, na horizontu je Kotel a Zlaté návrší (Krkonoše) Labe kousek od pramene, lemováno sněhem Západ slunce nad Sněžnými jamami

NIKON D90 (80mm, f/5, 1/250 sec, ISO200)

Krkonoše v dubnu můžou být už dost zelené, ale také pod čepicí čerstvého sněhu, jak jsem to zažil a nafotili v roce 2015.

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky