Fotografování v Ománu: struktury pouště
Vašek
27.11.2017

Krajina Ománu je pro nás Evropany mimořádně nehostinná. Suchá a až na hory na severovýchodě země také dost plochá. Většinu země vyplňují pouště a polopouště, které jsou ovšem při západu a východu slunce velmi fotogenické. Dva dny jsem mohl společně se skupinkou cestovatelů strávit právě na poušti, kde kolem nás bylo tak akorát stádo velbloudů. Fotky písečných dun jsem na blog dával nedávno po focení na Gran Canárii (Maspalomas). Tentokrát se tedy zaměřím na detaily struktur. 

Na poušti v Ománu bylo přes den, jak se dalo očekávat, ukrutné horko, a to i navzdory skoro zimnímu období (byl jsem v Ománu na začátku listopadu). Ráno a navečer je však teplota více než příjemná. Rán je písek pěkně vychlazený. Navečer naopak příjemně hřeji i v momentech, kdy už je vzduch studený.

Ománské písečné duny

Ománské písečné duny

Ománské písečné duny

Ománské písečné duny

Ománské písečné duny

Ománské písečné duny

NIKON D7100 (14mm, f/6.3, 1/30 sec, ISO100)

Nejvíce mě bavilo hledání různých stop – a že jich na tom písku bylo! Viděl stopy od různých ještěrek, hmyzu, ale očividně i od hada. Četl jsem, že na poušti žije několik druhů zmijí. No, jsem asi rád, že jsem viděl jen tu stopu, navíc až poté, co jsem v nedaleké slaměné chatrči přespal.

Struktury v písku

NIKON D5300 (24mm, f/8, 1/160 sec, ISO100)

Struktury v písku

NIKON D5300 (55mm, f/8, 1/100 sec, ISO100)

Fotil jsem Nikonem D5300 a D7100 – dva foťáky se hodí mít, protože můžete využívat dvě objektivy. Ano, je docela důležité nemuset je měnit během focení, jinak riskujete okamžité zašpinění senzoru zrníčky mikro-písku, který je ve vzduchy vždy a všude, i když jej nevidíte. Na focení dun se hodí širokoúhlý objektiv, na detaily pak spíše standardní zoom (použil jsem Nikkor 18-55mm).

Struktury v písku

Struktury v písku

Struktury v písku

Struktury v písku

Struktury v písku

Struktury v písku

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

1 komentář

  1. Miluše Ghlimová

    zajímavé 🙂

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky