Tip na procházku Stockholmem
Vašek
30.7.2017

Chystáte se do Švédska? Mám pro Vás tip na pěknou procházku Stockholmem. Trasu této procházky pro mě vytvořila sestra Eliška, která ve Stockholmu studovala a zná jej asi líp než Prahu. Protože se mi tato procházka moc líbila, říkám si, že by byla škoda, nepodělit se o tuto trasu s Vámi. Dám Vám navíc ještě skvělý odkaz na další tipy na focení ve Stockholmu.

Při nedávné cestě do Norska jsem projížděl Švédskem a měl jsem v plánu zastavit se ve Stockholmu. Na prohlídku této metropole jsem však neměl mnoho času – zadání pro Elišku znělo jasně: chci vidět to nejlepší za maximálně 3 hodiny.

Více o focení ve Stockholmu se dočtete na Eliščině super blogu zde.

Mapa trasy:

Eliška mi poslala super mapku, podle které jsem pak chodil (než jsem ji ztratil, ale trasy jsem si i tak pamatoval). Mapku města jsme dostali v metru.

Zde jsou instrukce k trase.

1)     Parkování

My přijížděli autem, tudíž je první starost parkování. Vjezd do centra je zpoplatněn mýtnými branami. Eliška nám doporučila zaparkovat u nákupního střediska Liljeholmen, kde je i metro (tudy jsme stejně musel jet na naší trase z Malmö nahoru na sever směr Upsala).

2)     Cestování MHD

Nejprve je nutné zmínit se o jízdném: pokud cestujete sami a plánujete jen cestu metrem tam a zpět, vyplatí se koupit jen jednotlivé jízdenky (cena 36 SEK).

Švédské metro – orientace pr nás byla dost jednoduchá

Pokud plánujete jako my i cestu městskou loď, pak se už vyplatila pořídit karta (Travelcard). Na začátku je nutné zaplatit nevratný poplatek za plastovou kartičku ve výši 20 SEK, na kartu se potom nahraje kredit, který se použije při každém použití MHD.

Metro má znamení T (Tunnelbana). Mapka metra je zde.

3)     Cesta metrem do centra

Z metra Liljeholmen jet po červené trase do T-centralen a přestoupit na modrou linku a jet ještě jednu stanici k Radhuset –  myslím že modrá linka v T centralen a stanice Radhuset je jedna z těch nejfotogenčtějších.

4)     Co dělat/vidět/fotit na doporučené trase?

– Projít si prostory radnice.

Radnice

Arkády u stockholmské radnice

NIKON D5300 (20mm, f/8, 1/200 sec, ISO100)

Stockholm – pohled na ostrov Gamlastan od radnice

NIKON D5300 (10mm, f/8, 1/160 sec, ISO100)

 

 

– Podél pobřeží jít k ostrovu Gamlastan (tady libovolně pochodit, prostor pro procházku je ale i po cestě zpět) – tady jít na menší ostrůvek k nábřeží Riddarholmen, pak k náměstí Stortorget a kolem královského paláce.

Kostel Riddarholm
Riddarholmskyrkan (ostrov Gamlastan)

Stockholm – pohled na ostrov Gamlastan od radnice

Stockholm – pohled na ostrov Gamlastan od radnice

Stockholm – pohled na ostrov Gamlastan od radnice

NIKON D5300 (20mm, f/8, 1/250 sec, ISO100)

soch sv. Jiří

Stortorget

Hlídka u Stockholmského paláce
Kungliga slottet

Kostel Riddarholm
Riddarholmskyrkan (ostrov Gamlastan)

– Podél pobřeží dojít až k Djurgarden.

Pohled z lodi

Pohled od ostrava Djurgarden

U zábavního parku Gröna Lund nastoupit na loď – MHD která Vás vezme zpět ke Gamlastanu  (přes Skeppsholmen brygga ke Slussen), ten si projděte až k zastávce metra Gamlastan a jeďte zpět metrem k autu v Liljeholmen.

5) Ceny

Švédsko je pro Čechy drahá země (pozor Norsko je tedy ještě výrazně dražší) – pokud Vás zajímají zdejší ceny, mrkněte sem. 

 

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

1 komentář

  1. hanka

    Vasiku diky, preposilam Jankovi!

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky