Švýcarský Lucern v noci – aneb jak jsem zmeškal ohnivý západ slunce
Lucern (Švýcarsko) při západu slunce
Vašek
13.6.2017

Právě jsem se vrátil ze Švýcarska, takže je o další příspěvky na blogu postaráno. Dnes Vám chci ukázat noční snímky z Lucernu a taky povyprávět jednu příhodu, jak těch povedených fotek mohlo být mnohem více nebýt…

Nebýt té zatracené Švýcarské policie. Nejen že jsme museli projít absolutně důkladnou prohlídkou na hranicích při prvním vstupu, o dva dny později nás policie zastavila na dálnici při cestě do Lucernu, kterou jsem měl naplánovanou přesně na západ slunce. Ztratil jsem opětovnou důkladnou kontrolou (asi podezření, jestli mezi spoustou bagáže nevozíme uprchlíky) cca 20 minut.

řeka Reuss, západ slunce ve městě Lucern

Představení končí – západ slunce nad městem Lucern – v popředí řeka Reuss, která se vylévá z Vierwaldstättersee

A přesně těchto dvacet minut rozhodlo, že ohnivý západ slunce, který se opravdu nevidí každý den, a už vůbec ne v momentě, kdy jste v jednom z nejfotogeničtějších měst Evropy, jsem sledoval z auta při snaze zaparkovat. Když jsem dorazil na nábřeží, bylo představení u konce. I tak jsem stihl zachytit ještě nějaké barvy, ale to už byl jen slabý odvar. No kdoví, třeba by to byl až moc velký kýč (ach ty kyselé hrozny, žejo…).

Svýcarský Lucern s ikonickým Kapellbrücke

 

panorama švýcarského Lucernu s ikonickým Kapellbrücke nad řekou Reuss

No tak abych si jen nestěžoval. Do Lucernu jsem podíval opět po cca 10 letech a dokonce se mi líbil ještě více, než onehdy. Město zná většina turistů díky dřevěnému mostu  – Kapellbrücke. Je to nejstarší krytý dřevěný most na světě – byl postaven roku 1333, tedy přibližně ve stejné době jako náš Karlův most. Ikonická je zejména vodní věž, který dává městu u jezera Vierwaldstättersee jeho nezaměnitelnou siluetu.

Jezuitenkirche v Lucernu – Lucern byl tradičně katolický kanton a město, které vedlo velkou rivalitu s protestantským Zürichem

Torbogen, Lucern

Torbogen v Lucernu

Lucern má 80tisíc obyvatel a město toho rozhodně nabízí více, než je známý most – jenže já do Lucernu holt dorazil pozdě, abych toho stihl nafotit více. Co jsem však stihl o den později byla návštěva jednoho ze známých vyhlídkových míst nad Vierwaldstättersee – ta panoramata brala dech a dala se srovnat s Lake Wanaka na Novém Zélandu, o tom však až příště. Těšte se ;).

Boční pohled na most – s pohořím Pilatus vlevo v pozadí

Detail dřevěného mostu Kapellbrucke- dřevěné fresky s výjevy „Tanec smrti“

nábřěží Lucernu při západu slunce

NIKON D750 (20mm, f/4.5, 1/40 sec, ISO100)

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

1 komentář

  1. hanka čermáková

    no překrásný, díky moc Vašku, jako bych tam na chviličku taky byla..

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky