Východ slunce nad Hruboskalskem
Vyhlídka u Lvíčka v Českém ráji
Vašek
4.5.2017

Tak po delší době jsem si zase zafotil v Českém ráji. Hruboskalsko je vyhlášená lokace na fotografování východu slunce – všechny známé vyhlídky mají perfektní světlo. Největší problém tedy pro fotografa je fakt, že během jednoho svítání je nemůže nafotit všechny. Většinou jsem tu na blog dával fotky ze Zámecké a Mariánské vyhlídky. Tentokrát nabízím fotky z vyhlídky U Lvíčka a Na Kapelu.

Průsvit bukovým lesem (Hruboskalsko)

Původní plán na mé focení byl trochu jiný. Chtěl jsem fotit noční nebe plné hvězd. Měsíc už byl skoro za první čtvrtí, ale zapadal ještě včas na to, aby byla vidět mléčná dráha. Jenže plán na noční focení nevyšel. Do 02:00 bylo sice jasno, ale zrovna, když zapadal měsíc a já se chystal fotit mléčnou dráhu…se jak na potvoru zatáhlo. Udělal jsem jednu fotku nad Kostí a byl konec.

Hrad Kost, noční fotografie, zapaád měsíc

Západ slunce nad hradem Kost

No tak jsem plán změnil a počkal na východ slunce. U Hrubé skály jsem byl tentokrát včas a podařilo se mi zachytit i červánky před východem.

Vyhlídka u Lvíčka v Českém ráji

Panorama před východem slunce

Poté, co slunce vylezlo na horizont Kozákovského hřebene, jsem začal dělat panoramatické snímky na stativu. Výsledné panorama jsem skládal z 8 vertikálních snímků. Každý snímek jsem exponoval dvakrát (HDR technika). Vše jsem skládal v Lightroomu – výsledný snímek má cca 12.000 x 5.500 pixelů – akorát na to, aby se s tím dala vytapetovat celá místnost.

Vyhlídka u Lvíčka v Českém ráji

Panorama Hruboskalska – z vyhlídka U Lvíčka – na horizontu je Kozákov – fotka složena z 8 vertikálních snímků – každý snímek je HDR (dvě expozice – jedna na nebe, druhá na stíny)

Když už slunce bylo příliš ostré, přešel jsem k vyhlídce Na Kapelu, kde slunce svítí více zboku a není v záběru. Měl jsem štěstí s načasování, nedlouho poté se totiž mírně zatáhlo.

Vyhlídka u Lvíčka v Českém ráji

Tady je slunce už moc sliné a odlesky podle toho trochu kazí dojem…čas popojet jinam

vyhlídka Na Kapelu

cestou na vyhídku…

Vyhlídka Na Kapelu

Vyhlídka Na Kapelu

Na závěr jsem si ještě odskočil ke Troskám a nafotil sluncem osvětlený zámek a Dračí skály (foceno dlouhým ohniskem).

Pohled na Hrubou Skálu od Trosek – vpravo od ní jsou vidět Dračí skály a Mariánská vyhlídka

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky