Recenze fotobatohu Tamrac Anvil 27: aneb když potřebujete všechnu fotovýbavu dostat na expedici
TAMRAC Anvil 27 černý
Vašek
31.7.2016

K Vánocům jsem darem dostal fotobatoh dle vlastního výběru – a volba padla na prověřenou značku Tamrac. Brašny Tamrac používám už 7 let. Přesněji řečeno: až donedávna jsem nejvíce používal Tamrac 706 Delux – což byla ramenní brašna s bederním popruhem, do které se mi vešly dvě malé zrcadlovky (na každé s menším setovým objektivem) a k tomu ještě jeden portrétní objektiv a jeden teleobjektiv. Po nákupu velkého teleobjektivu Nikkor 200-500mm však bylo jasné, že ten se do bederní brašny nevejde. Zároveň jsem věděl, že čím dál více tahám velkou fotovýbavu na služební cesty do letadla, takže by se šikl velký fotobatoh, který by se hodil i na notebook. Volba padla na Tamrac Anvil 27. Proč právě ten?

Tamrac Delux 706 - tuhle brašnu přes rameno s bederním popruhem jsem k abosultní spokojenosti používal až donedávna jako hlavní. Měl jsem k dispozic dvě tyto brašny a abych vše zabalil, musel jsem na cesty brát obě. Po nákupu Nikkor 200-500 už ani dvě brašny nestačily - nastal čas na nákup velkého fotobatohu...

Tamrac Delux 706 – tuhle brašnu přes rameno s bederním popruhem jsem k absolutní spokojenosti používal až donedávna. Po nákupu Nikkor 200-500 mi už ani dvě tyto brašny nestačily – nastal čas na nákup velkého fotobatohu…

Tamrac má co se týče foto-brašen velké renomé. Kvůli renomé samotnému bych však Tamrac nekupoval. Na trhu je velký výběr, zejména batoh Lowepro, Think-Tank nebo Vanguard mají co nabídnout. Nakonec u mě pro Tamrac Anvil převážil fakt, že jako jediný tento batoh vyhovoval rozměrům pro příruční zavazadlo většiny standardních aerolinek a zároveň pobral veškerou mojí výbavu, kterou převážím na cesty. Konkrétně do Moskvy a do Vietnamu jsem jel téměř s plnou foto-výbavou, což obnáší následující sestavu:

Fotoaparáty:

  • Nikon D750
  • Nikon D7100
  • Nikon D80 (infračervená konverze)

Objektivy

  • Nikkor 16-85mm f3,5-5,6 AF-S VR
  • Nikkor 10-24mm f3,5-4,5 AF-S
  • Nikkor 70-200mm f4 AF-S VR
  • Nikkor 200-500mm f5,6 VR
  • Nikkor 35mm f1,8 AF-S
  • Nikkor 18-55mm f3,5-5,6 AF-S VRII
  • Nikkor 55-300mm f4,5-5,6 AF-S VR

Příslešenství:

  • Karbonový stativ Vanguard Alta Pro 254CT + kulová hlava BH300
  • Microsoft Surface Pro 3 + napájení
  • Sluchátka Koss UR40
  • 5x Baterie EN-EL15
  • Nabíječka baterií
  • Brašna na fotografické filtry (cca 8ks)

To vše se mi do batohu vešlo, k tomu ještě nějaké drobnosti, jako čelovka, léky, mobil atd.

TAMRAC Anvil 27 černý

Spousta úložných kapes – to se na cesty opravdu hodí

Celkem takto byla narvaná na limit, měla přes 15kg, ale manipulace a přebalování – to vše bylo v pohodě.

TAMRAC Anvil 27 černý

Při otevření této velké části je k dispozici na horní příklopné části tři řady zipových přihrádek – jsou zapečetěné zipem a průhledným plastem – hodí se proto pro filtry nebo čistící potřeby.

TAMRAC Anvil 27 černý

TAMRAC Anvil 27 černý – zde bez bederního pásu – ten je odjímatelný

Batoh nebudí žádné podezření u letušek aerolinek – bez problému jej pouští dovnitř kabinového prostoru, ačkoli váhou často překračuji limit skoro dvojnásobně. Jen pozor – pokud batoh opravdu napěchujete až na limit, můžete mít u menším letadel (s jednou chodbičkou) problém dostat do úložného prostoru na hlavou.

Materiály a polstrování je vše top kvalita. Ne nadarmo je řada Anvil zvaná jako „professional“. Součástí batohu je nepromokavá pláštěnka, která dobře sedí a rychle se nasazuje.

TAMRAC Anvil 27 černý

S nasazenou pláštěnkou proti dešti

Ve Vietnamu jsem s batohem upadl na bahnitém terénu – i když byl batoh ze strany dost špinavý, šlo bahno docela dobře vymýt. Zde je výhoda černá barva – i po ušpinění od bahna pak následně po menší očistě opět vypadá batoh jak nový.

TAMRAC Anvil 27 černý

Podobné vnitřní uspořádání jsem si vytvořil i já – nahoře mám zrcadlovku s nasazeným objektivem

TAMRAC Anvil 27 černý

Hlavní komora fotobatohu – zde je vidět s vybavením Canon – není problém změstant dva velké teleobjektivy a dvě těla + ještě nejaké objektivy a příslušenství navíc

Fotobatoh Anvil je dvoukomorový – na zádech je velký flexibilně vnitřně uskupitelný prostor, kde pomocí přepážek na suchý zip můžete udělat spoustu malých přihrádek na objektivy a na foťáky. Při otevření této velké části je k dispozici na horní příklopné části tři řady zipových přihrádek – jsou zapečetěné zipem a průhledným plastem – hodí se proto pro filtry nebo čistící potřeby.

V předu má pak přední velkou kapsu, který je užší a ideální na notebook nebo papíry/knihy/materiály A4.

TAMRAC Anvil 27 černý

Batoh je docela velký – i velký stativ se při upevnění zpředu na batohu nekymací a doře drží

Na batoh je možné zpředu upevnit stativ – včetně mého velkého karbonového s kulovou hlavou.

Silné stránky fotobaohu Tamrac Anvil 27:

Přímo v brašně jsem mohl uskladnit libovolnou kombinaci samostatných objektivů + dvou těl s nasazenými teleobjektivy – včetně nasazeného velkého „telete“ Nikkor 200-500mm na těle Nikon D750.

TAMRAC Anvil 27 černý

Když jsem na služebce a musím být v košili, černý design baťohu je velkou výhodou

Pro mě je velké plus, že je batoh černý a má konzervativní design, mohu jej tedy brát s sebou na konference a není problém mít jej na zádech s kabátem od obleku. Pro outdoorové nadšence bez kancelářské práce toto může být naopak mínus. Mně se toto líbí třeba pro případ focení svateb – batoh nijak neruší a nekřičí.

TAMRAC Anvil 27 černý

Zde je vidět, jak je na boku a na bederním pásu připevněny další přídavné kapsičky/brašničky – to je dle mého hlavní silná stránka tohoto batohu – obzvlášť proto, že se dá popruh celý odejmout

velké plus: batoh má dobré zádové polstrování a výborný bederní popruh. Na ten lze připojit kapsy a mini-brašny, což se skvěle hodí do terénu, kdy nemusím batoh sundávat ze zad, ale mám foťák v malé brašně přímo na bederním popruhu. Kapsičky lze přidávat i na bok batohu, to se třeba skvěle hodí pro uchycení láhve na vodu, kterou neradno dávat dovnitř komory s fotovýbavou.

A teď věc nejlepší: bederní popruh lze z batohu vysunout a používat s externími kapsičkami. Pokud tedy jedete na expedici s velkou výbavou, pak ale jdete někam na půldenní výlet, bohatě Vám stačí bederní popruh a tři zavešené brašničky na sestavu DX zrcadlovka (libovolná, nebo menší FX zrcadlovka) a středně velké objektivy (já nosil 10-24mm, 16-85mm + 70-200mm f4). Nezatužejete záda nemusíte vozit další malou brašnu navíc. Kvůli tomuto systému jsem si batoh Tamrac Anvil 27 koupil a nelituji.

Nevýhody fotobatohu Tamrac Anvil 27:

Pro někoho může být nevýhodou, že batoh nemám rychle přístupnou boční komoru: tu používají jiné batohy pro rychlé vyndání aparátu bez nutnosti sundat batoh z ramena. Žádný, takto velký batoh s boční komoru dle mých znalostí na trhu není.

TAMRAC Anvil 27 černý

NIKON D5100 (13mm, f/5.6, 1/50 sec, ISO200)
Použití batrohu v terénu – pro přístup do hlavní komory je nutné bath sundat z ramen – často jej musím někde opřít, což v je ve sněhu nebo blátě velká nevýhoda

Batoh Tamrac Anvil 27 je objemný – což má i odvrácenou stranu: prázdný váží 2,2 kg – což opravdu není málo. Stačí přidat jeden foťák a dva objektivy a už máte na zádech 4-5 kg.

Batoh je poměrně drahý, stojí v e-shopech cca 7.500 – 8.500 Kč.

Ještě dražší jsou příidavné kapsy na bederní popruh. Zde však nejste odkázání jen na značku Tamrac – já si koupil jen jednu originální brašnu (na tele 70-200mm), ostatní dvě brašny jsou pak od jiných značek. Systém úchytu je natolik univerzální, že naštěstí i jiné značky malých brašen se na popruh dají uchytit.

Pro koho je vhodný:

Chodit s téměř prázdným velkým batohem na zádech je dle mého nesmysl. Batoh se vyplatí tehdy, když jej alespoň z 50% zaplníte, je tedy vhodný jen pro ty, kdož mají dvě a více těl a 4 a více objektivů – mezi nimi více teleobjektivů.

TAMRAC Anvil 27 černý

NIKON D5100 (13mm, f/7.1, 1/25 sec, ISO200)
V akci – s batohem na zádech při focení v Prachovských skalách

Tamrac Navil je ideální na fotoexpedice, kam si potřebujete zabalit velké množství fotovýbavy (a k tomu notebook nebo tablet navíc).

Je ideální pro své rozměry jako příruční zavazadlo do letadla. Fotokomora je uvnitř natolik tvarovatelná, že lze zabalit i třeba jen jeden foťák a mnoho kusů oblečení. Nehodí se však na převážení košil (mám vyzkoušeno, je nutné je později vyžehlit).

Závěr: po půlroce velmi intenzivního používání rád konstatuji, že jsem absolutně spokojen – batoh mohu doporučit, velké investice fotografové se spoustou vybavení nebudou litovat.

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky