Jak a kdy fotit Český ráj? Odpověď najdete v aplikaci Fripito
Vašek
5.9.2015

Být na správném místě ve správný čas. Staré, otřepané…ale pravdivé. Vědom si této zásady, před každou cestou do jakékoli destinace, kde chci fotit, pečlivě studuji, kdy a kam jet, jak fotit, jaké očekávat podmínky, jaké mít vybavení…Mám být na vyhlídce na východ slunce, nebo je lepší tam být na západ? Nebo spíše odpoledne, protože při západu už je vše ve stínu? Přesně o tom chci mít jasno už předem. Nikoli proto, že fotografuji jako robot. Ale prostě proto, že s lepší přípravou mám větší radost z focení.

Vždy ocením, když mi někdo zprostředkuje detailní informace o dané lokalitě. Já již sed let fotím v Českém ráji a rozhodl jsem se, že všechny důležité fotografické znalosti o fotografování v Českém ráji shrnu do netradičního průvodce. Jmenuje se Fripito.

Dračí skály z Mariánské vyhlídky

NIKON D90 (17mm, f/7.1, 1/160 sec, ISO200)
Dračí skály z Mariánské vyhlídky

Fripito je šikovná aplikace pro chytré mobily. S  nápadem, jak propojit krásné fotografie s informacemi o tom, jak je (kdy a kde) pořídit, přišel český fotograf a lektor Jan Březina před několika lety. Pustil se do vývoje aplikace a nabídl spolupráci fotografům po celém světě, aby pro Fripito tvořili. Fripito je samo o sobě bezplatná aplikace, na jejíž platformě si pak můžete stahovat jednotlivé průvodce různých oblastí v různých formách. Od malých průvodců s několika fotografiemi, až po rozsáhlé průvodce s více než stovkou fotografií a spoustou doprovodných informací. Informace a fotografie jsou navíc aktualizovány.

Turnovské náměstí v noci. Jak na noční snímky popisuji ve Fripitu.

NIKON D7000 (13mm, f/11, 30 sec, ISO100)
Turnovské náměstí v noci. Jak na noční snímky popisuji ve Fripitu.

Trosky a pole.

NIKON D80 (85mm, f/11, 1/50 sec, ISO200)
Trosky a pole.

Pro fotografy je asi největším bonusem možnost vidět jednotlivé lokace na mapě. Vedle toho většina autorů dává zcela konkrétní tipy, kdy na daném místě být, aby vznikla co nejlepší fotografie. To vše je možné snadno následovat, protože mobil máte u sebe a mapy je možné používat offline. Ale samozřejmě se můžete třeba jen nechat inspirovat.

Štítky na mapě zbrazují místa, kde byly vyfovceny fotografie v průvodci - snažil jsem se o kompletní pokrytí celého úuzemí Českého ráje.

Štítky na mapě zbrazují místa, kde byly vyfovceny fotografie v průvodci – snažil jsem se o kompletní pokrytí celého úuzemí Českého ráje.

Fripito má samozřejmě responzivní design - velikost a orientace se přizpůsobí vašemu zařízení. nejlepší zážitek budete mít na velkých mobilech či tabletech.

Fripito má samozřejmě responzivní design – velikost a orientace se přizpůsobí vašemu zařízení. nejlepší zážitek budete mít na velkých mobilech či tabletech.

Náhled obrazovky přímo v prostředí aplikace Fripito. Nejprve si můžete prohlédnout fotografii v plné kráse, jednoduchým gestem si zobrazíte exif data a tipy, jak takovou fotky vyfoti. Snímek má samozřejmě GPS souřadnice, jednoduše si jej zobrazíte na mapě.

Náhled obrazovky přímo v prostředí aplikace Fripito. Nejprve si můžete prohlédnout fotografii v plné kráse, jednoduchým gestem si zobrazíte exif data a tipy, jak takovou fotografii vyfotit. Snímek má samozřejmě GPS souřadnice, jednoduše si jej zobrazíte na mapě.

A právě inspiraci ve formě více než 80 fotografií, a zároveň spoustu užitečných informací jsem se snažil dát i do svého Fripito průvodce Českým rájem. Fotografie a na ně navázané tipy pokrývají všechny lokace v Českém ráji: skalní města (Prachovské skály, Příhrazské skály, Hruboskalsko, Klokočské a Besedické skály, Maloskalsko, Borecké skály), hrady a zámky a zříceniny (Kost, Trosky, Humprecht, Hrubá Skála, Valdštejn, Frýdštejn, Vranov, Sychrov, Hrubý Rohozec, Jičínský zámek, Mnichovo Hradiště, Valečov), podtrosecká údolí s jejich rybníky (Věžák, Vidlák, Nebák). Tipy dostanete na procházky Plakánkem nebo třeba od Věžáku na Hrubou skálu. Budete přesně vědět, kde je lepší fotit západ slunce a kde ranní mlhy. Mám i tipy na konkrétní ubytování a restaurace.

Hrad Kost v Českém ráji. Proč jsem fotil z tohoto místa v zimě? Přesně to popisuji v průvodci Fripito

NIKON D7000 (19mm, f/8, 1/125 sec, ISO100)
Hrad Kost v Českém ráji. Proč jsem fotil z tohoto místa v zimě? Přesně to popisuji v průvodci Fripito

Dlaskův statek - je lepší jej fotit ráno, nebo večer?

NIKON D7000 (16mm, f/5.6, 1/200 sec, ISO100)
Dlaskův statek – je lepší jej fotit ráno, nebo večer?

Od začátku září je ke stažení v obchodem Google Play a AppStore. Prvních 14 dní se prodává s 50% slevou, takže si pospěšte. Cena je nyní 2,99 EUR. To je myslím více než skvělá cena. Slibuji, že investovaných peněz nebudete litovat.

Ke stažení v AppStore

Ke stažení v GooglePlay

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

2 Komentáře

  1. Zdena

    To teda zírám, hodně pěkně je to provedené, to musím tedy vyzkoušet. Zajímalo by mě zda to někdo používá a jaké s tím má výsledky? No nicméně už koukám po nějakém ubytování zde http://www.topsleva.cz/pobyty/cesky-raj a sám to musím zkusit, jelikož posledně se mi fotky v Českém ráji vůbec nepovedly.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky