Dubnové panorama: Rybářská Bašta v Budapešti
Vašek
10.4.2015

V předposledním článku jsem tu psal o Budapešti – zejména o focení parlamentu. Při ranní procházce jsem došel k vápencově bílé neogotické stavbě Rybářské bašty. Udělal jsem si zde spousty fotek, byl jsem tu už kolem sedmé ráno a skoro jsem tu neměl žádné turisty. Nakonec mě napadlo i bez stativu (ten jsem sice měl, ale byl jsem líný jej opět vytáhnout) udělal panorama z poměrně netradiční perspektivy.

Celkový snímek se skládá z cca 12 snímků pořízených na výšku, celkové plné rozlišení by tak bylo několik desítek mega-pixelů. To už by stačilo na několikametrový tisk. Při focení z ruky je nutné počítat s tím, že zejména popředí nebude možní perfektně slícovat při finálním skládání.

Panorama Rybářské bašty v Budapešti - spojený snímek z méně povedeného materiálu.

Panorama Rybářské bašty v Budapešti – spojený snímek z méně povedeného materiálu – všimněte si nepospojované dolní části. 

Já jsem proto udělal tři pokusy, až poslední poskytl nejlepší materiál pro pospojování. Fotil jsem přímo od země. Jelikož jsem ale používal širokáč, došlo ke znatelnému zkreslení, proto jsem pak ještě snímek poupravil ve photoshopu pomocí filtru liquify (tím se většinou z normálních holek dělají obludně vyhublé modelky).

Panorama Rybářské bašty v Budapešti. Snímek po pospojování ve photoshopu.

Panorama Rybářské bašty v Budapešti. Snímek po pospojování ve photoshopu.Ještě však jsou potřeba provést korekce sférického zkreslení….

Panorama Rybářské bašty v Budapešti

Panorama Rybářské bašty v Budapešti – po korekci.

Fotek z Rybářské bašty mám spousty, další někdy v budoucnu (nebo na instagramu).

 

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

1 komentář

  1. Hanka Čermáková

    no teda, paráda!

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky