Zatmění slunce a moje mylné plány
Vašek
23.3.2015

Na páteční zatmění slunce jsem se velmi těšil, neboť jsem v poslední době přišel na chuť fotografování astronomických jevů. Zde na blogu jsem psal několikrát o fotografování měsíce, vedle toho opakovaně zkouším fotografování hvězd. Na fotografování měsíce jsem si vyzkoušel, že při efektivním ohnisku 810mm (díky sestavě Nikon 1 V1 + FT-1 + Nikkor 55-300mm) jsem schopen docílit docela slušných výsledků. V pátek jsem tedy měl výbavu nachystanou. Mým záměrem bylo vyfotit nejen kotouč slunce, kterak je postupně ukrajován do srpečku, ale mít přitom v popředí siluetu něčeho zajímavého – ideálně typického pro Prahu.

Náhled online aplikace Photographer Ephemeris

Náhled online aplikace Photographer Ephemeris

Díky webu photoephemeris (http://app.photoephemeris.com/) jsem přesně věděl, kdy zatmění nastane, odkud bude slunce svítit (světová strana), i jak vysoko na obzorem bude. Jelikož mělo být slunce cca 36° nad horizontem, bylo mi jasné, že budu muset zdvihat objektiv relativně vysokou. Abych měl alespoň něco v popředí, potřeboval jsem fotit z velkého podhledu. Vyrazil jsem na Karlův most, kde jsem chtěl slunce nafotit s lampami nebo sochami v popředí.

Tento snímek slunce je možný jen při blokaci světla díky dvěma úplně tmavým filtrům. Jen díky tomu si nezničíte sítnici (při pohledu do hledáčku), nebo senzor aparátu (při expozici).

NIKON 1 V1 (300mm, f/8, 1/320 sec, ISO100)
Tento snímek slunce je možný jen při blokaci světla díky dvěma úplně tmavým filtrům. Jen díky tomu si nezničíte sítnici (při pohledu do hledáčku), nebo senzor aparátu (při expozici).

Už první zkušební snímky pouhého slunce mi však naznačily, že plán budu muset asi přehodnotit. Slunce je natolik jasné, že focení bez ztmavujících filtrů by bylo nemožné. Pro optimální expozici slunce jsem zkombinoval dva ND filtry značky VFFoto. Silnější měl faktor 1000 (tedy propouští jen jedno promile světla) a druhý měl faktor 64 (propouští zhruba 1,5% světla). Jejich kombinace propouští 0,00156% světla! Filtr je tedy absolutně černý, a jediné co propustí je zářící slunce. Bohužel vše ostatní zůstane absolutně černo-černé, a v tom byla za zrada. Vůbec se mi nedařilo vyfotit slunce v kombinaci s něčím v popředí. Zkoušel jsem klasický nápad, kdy jsem zakomponoval slunce doprostřed lampy. Když jsem měl kotouč slunce akorát naexponovaný, lampa vůbec nebyla vidět – byla stejně černá, jako okolní nebe.

Lampa se slunce v pozadí - jak to ale vyfotit, aby tam byla vidět jak lampa, tak kotouč slunce překrytý měsíce? Jednou expozicí to nejde

NIKON 1 V1 (55mm, f/10, 1/500 sec, ISO100)
Lampa se slunce v pozadí – jak to ale vyfotit, aby tam byla vidět jak lampa, tak kotouč slunce překrytý měsíce? Jednou expozicí to nejde

Expozice na slunce - lampa i nebe jsou černé - silueta tudíž nevznikne.

NIKON 1 V1 (55mm, f/10, 1/500 sec, ISO100)
Expozice na slunce – lampa i nebe jsou černé – silueta tudíž nevznikne.Šum vylezl snahou zesvětlit stíny v LR.

Socha se sluncem - tady jsem volil střední expozici, slunce je trochu přepálené, socha i nebe jsou silně podexponované - zbytek jsem se snažil vytáhnout   v Lightroomu - výsledek nic moc.

NIKON 1 V1 (62mm, f/11, 1/16000 sec, ISO100)
Socha se sluncem – tady jsem volil střední expozici, slunce je trochu přepálené, socha i nebe jsou silně podexponované – zbytek jsem se snažil vytáhnout v Lightroomu – výsledek nic moc.

Detail slunce - další nástraha je ostření - pro dokonalý výsledek bych musel provést expozici dvou snímku, jeden zoatřit na ruku, druhý na slunce a pak je spojit.

NIKON 1 V1 (155mm, f/8, 1/400 sec, ISO100)
Detail slunce – další nástraha je ostření – pro dokonalý výsledek bych musel provést expozici dvou snímku, jeden zoatřit na ruku, druhý na slunce a pak je spojit.

Jediným řešením byl extrémní bracketing, kdy bylo nutné udělat expozice od sebe vzdálené mnoho celých EV čísel. Problém ovšem je, že slunce se pohybuje na obloze docela rychle. Mě se bracketing příliš nepovedl, nakonec jsem snahu vzdal. Mezitím jsem zjistil, že z toho nic světoborného nevyleze.

Zde jeden snímek bez ND filtru jen s CPL filtrem. Využil jsem částečného stínění větví. Výsledek opět nic moc.

NIKON 1 V1 (185mm, f/18, 1/16000 sec, ISO100)
Zde jeden snímek bez ND filtru jen s CPL filtrem. Využil jsem částečného stínění větví. Výsledek opět nic moc.

ZatmeniNIKON 1 V1 (300mm, f/8, 1/320 sec, ISO100)

Holt zde platí otřepané, že fascinující astrologický jev nutně nedá vzniknout fascinující fotografiím. Přes den se v médiích objevilo stovky podobných fotek. Pokud jste to sami fotit nestihli, není důvod truchlit.

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky