Solná pláň Salar de Surire – jedno z mnoha snových míst chilského Altiplana
Vašek
16.8.2014

Už je tomu více než půl roku, co jsem se vrátil z Jižní Ameriky. Zatím jsem zde na blogu ještě nepublikoval fotografie z této cesty, která byla mimo jiné jedním fotografickým snem. Začnu tedy Salarem de Surire. Dostat se sem bylo dobrodružství, které vydá na samostatný příspěvek, stálo to však absolutně za to.

Plameňáci na Salar de Surire s vulkánem Cerro Puquintica v pozadí (5.712 m.n.m.)

NIKON D7000 (85mm, f/7.1, 1/60 sec, ISO100)
Plameňáci na Salar de Surire s vulkánem Cerro Puquintica v pozadí (5.712 m.n.m.)

Do roku 2014 jsem se probudil na jednom z nejhezčích míst pro fotografa krajináře – na obrovské pláni Salar de Surire, která leží stovky kilomterů od civilizace u hranic severního Chile a Bolívie. U jezera potkáme násobně více lam a plameňáků, než lidí. Přesněji řečeno potkáme jednu střenku (a je střetnutí nezapomenutelné a naštěstí nafocené, takže i na to se těšte) a jedno auto. Toť vše.

Plameňáci na této solné plání byli dost plaší, z blízka se nám je vyfotografovat nepodařilo (to přišlo až později, takže o plameňácích určitě napíšu samostatný článek).

Plameňáci při ranním krmení

NIKON D90 (72mm, f/5, 1/2000 sec, ISO200)
Plameňáci při ranním krmení

V oblasti právě probíhala tzv. bolívijská zima, takže od amazonie přicházeli těžké dešťové mraky – každé odpoledně pravidelně pršelo. Jediná šance na solidní fotografování tak přicházela hned ráno po rozbřesku.

Panoráma Salar de Surire

NIKON D7000 (62mm, f/8, 1/125 sec, ISO100)
Panoráma Salar de Surire

Samotná solná pláň Salar de Surire sice nepatří k největším, které jsou v těchto končinách k vidění, ale rozhodně patří k těm nejhezčím. Představte si to jako kotlinu o poloměru asi 30km lemovanou pásmem hor vulkanického původu. V kotlině kdysi bylo moře, posunem zemských desek však bylo vytlačeno do vysoké nadmořské výšky (4.300 m), kde postupně vyschlo. Díky sopečné činnosti zde nezůstala jen sůl, ale i další vzácné minerály. Na pláni se těží borax, což je ve vzduchu trochu cítit. Jediní tvorové, kterým smrad a toxická voda vyhovuje, jsou právě plameňáci. Na Salaru jich byly stovky a možná tisíce. Těžba v době naší přítomnosti naštěstí kvůli období dešťů neprobíhala.

Fotografovat na tomto místě byl neskutečný zážitek

NIKON D7000 (34mm, f/8, 1/125 sec, ISO100)
Fotografovat na tomto místě byl neskutečný zážitek. Ty zelené potvory, co vypadají jak nějaké přerostlé lišejníky, jsou stromy!! Stáří stovky let, růst pár mm za rok – jemnují se llareta (vyslovuje se „jareta“) a rostou jen v oblasti Altiplana.

Okolní hory  jsou opravdu nádherné. Zejména v kombinaci s pasoucími se lamami je to pastva pro oči i duši. Jsem si jist, že na planetě už není mnoho tak krásných míst, která ještě nejsou zasažena turismem. Pokud budete mít někdy to štěstí a navštívíte Chile, zvažte výlet na sever do oblasti Altiplana. Nebudete litovat.

Pohled od Salaru k Bolívii - všude okolo velehory (5-6tis metrů vysoké) a lamy

NIKON D7000 (45mm, f/7.1, 1/80 sec, ISO100)
Pohled od Salaru k Bolívii – všude okolo velehory (5-6tis metrů vysoké) a lamy

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Trackbacky/pingbacky

  1. Jaký byl fotografický rok 2014? - Fotoblog Václava Bacovského - […] Vše však dopadlo nad očekávání. Když si dnes zpětně prohlížím fotografie, ani se mi nechce věřit, že jsem měl…
  2. Panorama chilského Altipláno: duhová vysokohroská krajina Suriplaza - Fotoblog nejen pro fotografy - […] nejraději vzpomínám na vysokohorskou planinu Altipláno, kterému místní říkají Puna. O solné plání Salar Surire jsem se už rozepisoval,…

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky