Industriální architektura Dolních Vítkovic
Vašek
21.7.2014

Dolní oblast Vítkovice je po zásluze je nejen národní kulturní památkou, ale i Evropským kulturním dědictvím. Pro fotografy je to ráj industriální architektury, kde se najde neuvěřitelný počet fotogenických motivů. Už čtvrtým rokem v rozsáhlém areálu probíhal skvělý hudební festival Colours of Ostrava. Letos jsem jel potřetí a tentokrát jsem se rozhodl, že si s sebou vezmu i foťák.

Dolní oblast Vítkovic - pohled na areál krátce po západu slunce

NIKON 1 V1 (11mm, f/4.5, 1/50 sec, ISO200)
Dolní oblast Vítkovic – pohled na areál krátce po západu slunce

 

Bylo krátce po setmění, bez stativu šlo pořizovat maximálně jen siluety

NIKON 1 V1 (11mm, f/4, 1/15 sec, ISO100)
Bylo krátce po setmění, bez stativu šlo pořizovat maximálně jen siluety

Během festivalu dovnitř se zrcadlovkou nesmíte, vzal jsem si tedy menší foťák Nikon V1, který nebyl pořadatelům nápadný při kontrole zavazadla. Krátce po západu slunce jsem udělal několik fotografií, mít více času a stativ k tomu, byly by to doslova fotogenické žně.

Reflexe koksárny ve skleněné fasádě nově zrekonstruované budově muzea Světa techniky, který bude otevřen pro veřejnost v září tohoto roku.

NIKON 1 V1 (18.2mm, f/4.5, 1/50 sec, ISO200)
Reflexe koksárny ve skleněné fasádě nově zrekonstruované budově muzea Světa techniky, který bude otevřen pro veřejnost v září tohoto roku.

Vitkovice_6NIKON 1 V1 (27.5mm, f/5.6, 1/20 sec, ISO400)

Fotografie jsem pořídil během tzv. modré hodinky – tj. krátce po západu, kdy je obloha krásně modrá s teplým nádechem fialově červené. Na fotografování jsem měl asi 30 minut, protože měl začít koncert Roberta Planta, který jsem nechtěl zmeškat. V areálu už jsem ale fotil v roce 2012, během výroční konference Česko-německého diskuzního fóra. Mám tudíž ještě pár povedených fotografií haly Gong (což je další klenot zdejšího areálu), které jsou ale na samostatný příspěvek ….takže to zase někdy příště.

Vítkovický plynojem zrekonstruovaný v multifunkční kulturní centrum Gong - na jeho prosklené fasádě se odrážel vodojem.

NIKON 1 V1 (27.5mm, f/5.6, 1/40 sec, ISO100)
Vítkovický plynojem zrekonstruovaný v multifunkční kulturní centrum Gong – na jeho prosklené fasádě se odrážel vodojem.

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Trackbacky/pingbacky

  1. Dolní oblast Vítkovice – krása železné bestie - Fotoblog Václava Bacovského - […] navíc i s bonbónkem v podobě diskuze s ředitelem Petrem Koudelou. Na blogu už jsem o tomto unikátním industriálním prostoru už jednou…

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky