Aprílové počasí a černé světlo
Vašek
17.4.2014

V pondělí se na obloze chvílemi ženili čerti. Modrou oblohu střídaly černé mraky. Sluníčko, kroupy, déšť, vítr a to vše několikrát za den v různých obměnách, tak to je pravé aprílové počasí. Já osobně takové podmínky miluji, protože obvykle nastávají při rychlém přechodu studených front, které sice ochladí teploty, ale dokonale pročistí vzduch a na nebi zanechávají krásné mraky. 

Hrusický kostel v nízkém protisvětle.

NIKON D7000 (95mm, f/8, 1/200 sec, ISO800)
Hrusický kostel v nízkém protisvětle.

V pondělí jsem ještě navečer stihl vyjet k Hrusicím v Posázaví, tedy do srdce Ladova kraje. Nebe bylo ze tří stran hodně zatažené černými mračny, ale ze západu byla v mracích průrva. A právě tam se po chvíli objevilo slunce. Když slunce vykoukne zpod jinak černé oblohy, nastane světelná situace známá jako černé světlo. Jsou to spíše ojedinělé momenty a proto je fotograf krajinář musí umět rychle využít.

Na západě byla průrva a tam na chvíli vykouklo sluníčko.

NIKON D7000 (10mm, f/5.6, 1/500 sec, ISO400)
Na západě byla průrva a tam na chvíli vykouklo sluníčko.

Během roku mám obvykle jen jednu nebo dvě možnosti v takových podmínkách fotit. Jediným přáním u mě vždy je, abych v takový moment byl i na správném místě – to jest v pěkné krajině s nějakým dobrým motivem.

Bříza na louce v černém světle. Zajímavé je, že foťák na rozdíl od očí "vidí" zataženou oblohu s modrým nádechem - které podle mně fotce vyloženě sluší.

NIKON D7000 (70mm, f/8, 1/400 sec, ISO800)
Bříza na louce v černém světle. Zajímavé je, že foťák na rozdíl od očí „vidí“ zataženou oblohu s modrým nádechem – které podle mně fotce vyloženě sluší.

V pondělí jsem zastavil mezi Hrusicemi a Ondřejovem a vyhlédl jsem si louku, odkud byl výhled na malou kapličku, obce kolem i na  okolní stráně s jarně rozkvetlými a napučenými lesy. Důležité je, aby v krajině nerušily dráty elektrického vedení nebo jiné nežádoucí prvky.

Za kapličkou sice vedla dálnice - fotil jsem většinou teleobjektivem a dokázal jsem motiv separovat od nežádoucích prvků.

NIKON 1 V1 (10mm, f/6.3, 1/100 sec, ISO100)
Za kapličkou sice vedla dálnice – fotil jsem většinou teleobjektivem a dokázal jsem motiv separovat od nežádoucích prvků.

 

Černé světlo trvalo asi jen pět minut a stačil jsem pořídit asi dvacet fotek. Největším problémem v mém případě je schopnost nenechat se příliš unést úchvatnou scenérií kolem a stále myslet na důležité parametry (správná expozice/ správné zaostření).

Ostrý kontrast černého světla dokládá můj tmavý stín. Všimněte si sytých barev - fotka je naprosto bez úprav.

NIKON 1 V1 (10mm, f/6.3, 1/100 sec, ISO100)
Ostrý kontrast černého světla dokládá můj tmavý stín. Všimněte si sytých barev – fotka je naprosto bez úprav.

Fotky pořízené za černého světla mají silný mikro-kontrast a výrazně syté barvy. Pokud správně trefíte expozici (většinou kompenzuji mírně do mínusu, t.j. tak -1/3EV až  -2/3EV), nemusíte fotografie vůbec upravovat (maximálně zlehka projasnit stíny). Fotky vypadají báječně.

Mraky u Ondřejova - panorama (180°) složeno z šesti vertikálních fotografií

NIKON D7000 (15mm, f/5.6, 1/40 sec, ISO100)
Mraky u Ondřejova – panorama (180°) složeno z šesti vertikálních fotografií

Černé světlo sice po pár minutách pominulo, i později byly stále zajímavé podmínky – zejména na nebo byly velmi rozmanité několika vrstevné obří mraky.

I když v černém světle Vás bude lákat fotit zejména po světle, kde je kontrast největší, nebojte se fotit i téměř proti slunci - zejména listí stromů krásně svítí.

NIKON D7000 (70mm, f/8, 1/320 sec, ISO800)
I když v černém světle Vás bude lákat fotit zejména po světle, kde je kontrast největší, nebojte se fotit i téměř proti slunci – zejména listí stromů krásně svítí.

Pondělním černým světlem moje fotografické hody zdaleka nekončily. Podobně skvělé podmínky jsem měl i při focení v Českém ráji, o čemž zase napíšu příště.

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky