Focení s Hankou u Konopiště
Vašek
17.2.2014

Hanka-Konopiste_5NIKON D90 (85mm, f/8, 1/400 sec, ISO200)
Minulý víkend jsem s kamarádkou Hankou vyrazil na krátké fotografování k zámku Konopiště u Benešova. Počasí bylo celkem příznivé, obloha zpola zatažená, na zemi zbytky sněhu. Občas nám vykouklo sluníčko, občas zalezlo – světlo se nám měnilo a my měli docela dobré podmínky pro to, abychom cvičili používání kompenzace expozice.

Hanka-Konopiste_1NIKON D90 (38mm, f/8, 1/400 sec, ISO200)

Když jsem učil studenty během workshopů, snažil jsem se jim vysvětlit, že tlačítko kompenzace expozice by měli používat ve velkém množství případů, včetně fotografování pomocí mobilu. Záměrné zesvětlování nebo ztmavování snímků je totiž jedním z tvůrčích postupů, kterým můžete vyjadřovat svoje vidění světa a nespoléhat tak na automatické vidění expozimetru svého aparátu. Ten má totiž tendenci vidět svět v průměrných hodnotách – nepočítá se příliš s tím, že by objekt měl být převážně tmavý. Pokud však fotografujete větve na tmavém pozadí a jen opravdu malá část snímku je světlá (jako osvětlené okraje jinak tmavých větví v popředí), je třeba jít s kompenzací expozice do mínusu – jen tak dostaneme tmavší odstíny, černé větvě a nepřepálené jasy. Když kompenzovat nebudeme, vyleze takový šedivý snímek bez kontrastu.

Tmavé větvě na tmavém pozadí - to by nefungovalo, nebýt lesklých hran větví, které tak na tmavém pozadí vyniknou. U této fotografie jsem kompenzoval lehce do mínusu.

NIKON D90 (85mm, f/8, 1/400 sec, ISO200)
Tmavé větvě na tmavém pozadí – to by nefungovalo, nebýt lesklých hran větví, které tak na tmavém pozadí vyniknou. U této fotografie jsem kompenzoval lehce do mínusu.

Ten samý snímek je s jiným postprocesingem - tentokrát tmavé větve na svetlejším pozadí. Takto by nějak snímek vypadal, kdyby se udělalal zámerná pře-expozice (kompenzace do plusu) a pak by se postprocesingem zvýraznili stíny (přidáním kontrastu).

NIKON D90 (85mm, f/8, 1/400 sec, ISO200)
Ten samý snímek je s jiným postprocesingem – tentokrát tmavé větve na světlejším pozadí. Takto by nějak snímek vypadal, kdyby se udělala záměrná pře-expozice (kompenzace do plusu) a pak by se postprocesingem zvýraznili stíny (přidáním kontrastu).

Nakonec přikládám pár snímku, zejména focení hladiny vypuštěného rybníka nás proti zapadajícímu slunci dost bavilo. Hanka fotila různé motivy, snažila se zachytit zimní paletu barev a to se jí podařilo. Já jsem nakonec u svých snímků zvolil při post-procesingu černobílé provedení – líbilo se mi to tentokráte více než barevné provedení.

Rybník u Konopiště

NIKON D90 (38mm, f/8, 1/640 sec, ISO200)
Rybník u Konopiště

Hanka má cit pro světlo, tady u rybníka si před západem slunce dobře zafotila

NIKON D90 (16mm, f/8, 1/60 sec, ISO200)
Hanka má cit pro světlo, tady u rybníka si před západem slunce dobře zafotila

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky