Don‘t worry, be happy
Vašek
26.1.2014

Tohle je jedna z mých nejoblíbenějších fotografií z dlouhé cesty po Latinské Americe. Vznikla v městě Uyuni, v Bolívi. Bylo právě po bouřce, s organizovanou výpravou jsme právě přejížděli od hřbitova vlaků za městem do centra, když jsme viděli válet se v kaluži dvě děti. Celá naše posádka se dala do smíchu. Řidič na chvilku zastavil. Naštěstí jsem měl na jednom z těl teleobjektiv a mohl děti rychle vyfotit.

deti-v-kaluzi_1NIKON D90 (55mm, f/8, 1/160 sec, ISO200)

Jakmile nás děti zpozorovaly, cachtající se kluk i holka se najednou zasekli a zvážněli, holčička na nás vyplázla jazyk. Krátce předtím však byly v kaluži naprosto vysmátí a uvolnění. A přesně to pro mě zosobňuje atmosféru Latinské Ameriky. Umění užívat si život v často dost drsných podmínkách. Protože se většinou na momentky lidí nespecializuji, o to více si této fotografie vážím. Při pohledu na fotografii se mi vybaví i několik vzpomínek na dětství, na bratrance a bratra, kteří sami byli přeborníci v brodění bahnem. Když jsem si náhodou umazal boty od bahna, šli jsme domů s malým pocitem viny a s obavou, zda vše nebudeme muset za trest čistit. Tady bych vsadil boty, že rodiče bolivijských dětí byli naopak spokojené, že už mají denní dávku hygieny za sebou.

deti-v-kaluzi_2NIKON D90 (92mm, f/6.3, 1/250 sec, ISO200)

V Bolívii jsme byli jen tři dny, navíc ve vysokohorské oblasti ve výškách 3.500 – 4.900 metrů nad mořem. Více než místních lidí jsme potkali turistů, přesto i z těch několika málo setkání se mi potvrdila slova příbuzného cestovatele, který se nejraději z celé Latinské Ameriky vrací právě do Bolívie. Pokud tedy do jižní Ameriky budete mít cestu, zvažte návštěvu tohoto kouta země. Pro fotografy krajináře je tam několik skvostů, o kterých se rozepíšu jindy.

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky