Zhořelec (Görlitz) – krásné městečko na Nise
Vašek
17.11.2013

O víkendu jsem byl na Česko-německém diskusním fóru ve Zhořelci, neboli Görlitzu. Jedná se o středně velké město (necelých sto tisíc), které rozděluje řeka Nisa na větší německou a menší polskou část. V německé části je i historické centrum, které jednoznačně stojí za návštěvu. Město bylo ušetřeno bombardování za druhé světové války, během komunistického režimu nebyly peníze na udržbu, avšak ani na jakékoli přestavby – díky tomu se město dochovalo v historické podobě, bez komunistických výstřelků. Po revoluci se díky štědrým dotacím z federálního německého rozpočtu podařilo město kompletně zrenovovat a nyní se uchází o členství v UNESCO, zejména kvůli středověkým domům, které mají unikátní systém průchozích chodem a hlubokých (až čtyřpatrových) sklepů. Ve městě se také hodně mluví o stědrém anonymním dárci, který každý rok dával jeden milion Eur na další opravy, dnes prý dává půl milionu. Každý mu tu drží palce, aby se dožil co největšího věku.

Detail brány jednoho z mnoha krásných domů

NIKON 1 V1 (11mm, f/5.6, 1/80 sec, ISO100)
Detail brány jednoho z mnoha krásných domů

Město má krásné náměstí, několik kostelů, jedinou synagogu, která nebyla v Německu vypálena za křišťálové noci, a spoustu krásných domů i honosných vil. Ve měste je sice relativně vysoká nezaměstnanost, díky dobrým službám  je však stále více populární mezi důchodci.

Mariánský sloup v Görlitzu

NIKON 1 V1 (11mm, f/5.6, 1/1000 sec, ISO200)
Mariánský sloup v Görlitzu

Pokud budete mít cestu na sever Čech k Liberci či do Frýdlantu, zvažte výlet za hranice, je to slabá hodinka cesty.

Untermarkt - náměstí v Görlitzu

NIKON 1 V1 (24.1mm, f/5.6, 1/100 sec, ISO100)
Untermarkt – náměstí v Görlitzu

Fotografií moc nepřikládám, celý víkend mě trápilo nachlazení a při dnešní prohlídce města jsem klepal kosu. Rád bych se sem ovšem ještě někdy vrátil a pořídil více fotografií. Zde je více fotografií na googlu.

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky