Makové pole
Vašek
2.7.2013

V Českém ráji je letos spousta polí s bílým mákem. Teď na začátku července se dostává do plného květu, a tak jsem si dnes navečer naplánoval focení s tímto motivem. Čekal jsem na nízké sluníčko kolem půl deváté – tedy nějakých 15 minut před západem. Bývá už měkčí světlo a lze fotit přímo proti slunci. A taková byla moje idea, nafotit máky se zapadajícím sluncem.

Mák v protislunci

NIKON D90 (80mm, f/8, 1/320 sec, ISO200)
Mák v protislunci

Skutečnost byla trochu jiná (ale to vůbec nevadí) – snímek proti slunci se mi zdaleka nezdál tak zajímavý. Snažil jsem se dál fotit z různých perspektiv – pole máku z nadhledu (celkový pohled na pole), z nižší pozice tak aby aparát byl na úrovní květů (detaily).

Makové pole

NIKON D90 (26mm, f/7.1, 1/80 sec, ISO200)
Makové pole

Mak_006NIKON D90 (85mm, f/5.6, 1/80 sec, ISO500)

Při focení květů je třeba největší pozornost dávat na kompozici – záběr musí být vyvážený barevně i kontrastně – je třeba chvíli hledat to správné rozpoložení květů. Na detaily jsem použil teleobjektiv (ohniska 120-300mm – přepočteno na kinofilm).

Mak_002NIKON D90 (200mm, f/5, 1/320 sec, ISO640)

Obloha před západem byla plná krásné kupovité oblačnosti, takže mně pak napadlo, zkusit ještě záběr od země (foceno na slepo bez použití hledáčku či displeje), tak aby květy kontrastovaly s oblohou. Záběr si vyloženě říkal o vyplnění bleskem (pozadí bylo světlejší než popředí) – bohužel ani plný výkon vyskakovacího blesku (+1EV) nedosvětlil dostatečně. Sice jsem se vyhnul siluetám (ty jsem tentokrát docílit nechtěl), ale stejně jsem litoval, že jsem nevzal externí blesk. Možná zítra, nebo o víkendu zkusím fotit máky znovu. Zkuste také!

Obloha před západemNIKON D90 (16mm, f/8, 1/50 sec, ISO250)

Mák proti obloze

NIKON D90 (16mm, f/5.6, 1/60 sec, ISO250)
Mák proti obloze

 

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

3 Komentáře

  1. Miluš

    Mák proti obloze 🙂

    Odpovědět
  2. Jindra

    Ahoj, prosim Te, kde presne jsi to fotil? V jaky lokalite? Diky. Jindra

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky