Fotíme Toskánsko: Díl 1 – Městečka
Vašek
4.6.2013

Na začátku května jsem strávil více než týden v Toskánsku. Asi nemusím zdůrazňovat, že Toskánsko je vyhlášený fotografický ráj. Zdejší krajina je neuvěřitelně pitoreskní, od moře se zvedají pahorkatiny, které přechází v několik celkem vysokých pohoří. Zvlněné krajina je poseta vinicemi, olivovými háji a políčky, která jsou protkaná cestami olemovanými cypřišovými alejemi.  Ty vedou k malým statkům a usedlostem. To vše je příklad po staletí kultivované krajiny, která inspirovala mnohé umělce (a která přispěla ke vzniku renesance).

Pohled na krajinu kolem Montepulciana, vlevo dole Bivio di San Biagio

NIKON D7000 (50mm, f/8, 1/40 sec, ISO100)
Pohled na krajinu kolem Montepulciana, vlevo dole Bivio di San Biagio

O zdejší malebné krajině napíšu samostatný článek. V prvním díle souhrnných tipů kde, co a jak fotit, se chci zaměřit na toskánská městečka.

Toskánsko každý asociuje s městy Florencie, Siena a Pisa. Jsou to skutečné klenoty a určitě se je vyplatí navštívit. Já bych se však chtěl zaměřit na poněkud skrytější perly – a to jsou menší městečka. Jsou jich zde spousty a každé má krásnou, nezaměnitelnou atmosféru. Často jsou na výběžcích či pahorcích a mají krásný rozhled do zdejší krajiny, kterou zdobí jako šperky.

Panorama města Lucca

NIKON D7000 (28mm, f/9, 1/160 sec, ISO100)
Panorama města Lucca

Během cest po Toskánsku doporučuji navštívit alespoň některé z těchto městeček: Lucca, San Gimignano, Pienza, Montalcino, Montepulciano, San Quirico D’Orcia, Bagno Vignoni. Na ostrově Elba pak Porto Ferraio, Porto Azzurro, Capoliveri . Právě z těchto městeček budou následující fotografie s několika radami.


Zobrazit místo na větší mapě:http://goo.gl/maps/Abi5d

Velkou výhodou oproti velkým vyhlášeným městům jsou jejich menší velikost, kompaktní centrum, méně turistů a méně zjevných turistických taháků (takže se pozornost může zaměřit i na spoustu krásných detailů u obyčejných řadových domů a kostelíků).

Porto Ferraio, ostrov Elba, záběr z přijíždějícího trajektu

NIKON D7000 (22mm, f/9, 1/250 sec, ISO100)
Porto Ferraio, ostrov Elba, záběr z přijíždějícího trajektu

Parkování mají tato městečka většinou vyřešena pomocí sběrných parkovišť poblíž centra (někdy za poplatek- zejména u známějších jako jsou San Gimignano, Lucca, někdy bez).

Pohled na dvůr typické toskánské usedlosti (Agriturismo)

NIKON D7000 (16mm, f/5.6, 1/25 sec, ISO100)
Pohled na dvůr typické toskánské usedlosti (Agriturismo)

Kdy fotit?

Zásadou každého fotografa je fotit za nejlepšího možného světla. To je brzy ráno a podvečer před západem. Jelikož je však Toskánsko fotografický ráj a městečka zdaleka nejsou hlavním nebo jediným lákadlem, platí u mne jedno pravidlo: po východu a před západem slunce dělám krajinářskou fotografii, přes den navštěvuji městečka. I když slunce bude svítit skoro kolmo, najdete dost úzkých uliček a pasáží, kde budou zajímavé světelné podmínky.

Pohled z elbského městečka Capoliveri na moře. Měkké světlo je dáno západem slunce.

NIKON D7000 (68mm, f/7.1, 1/400 sec, ISO100)
Pohled z elbského městečka Capoliveri na moře. Měkké světlo je dáno západem slunce.

Silueta města Pienza po západu slunce.

NIKON D90 (155mm, f/5.6, 1/800 sec, ISO320)
Silueta města Pienza po západu slunce.

V následujícím příspěvku dám konkrétní typy na fotografické motivy.

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky