Kde fotit: Drábské světničky v Českém ráji
Vašek
27.5.2013

Pokud máte cestku do Českého ráje a chuť na krátkou procházku, mohu vřele doporučit oblast kolem Mužského. Mužský je vrchol, který sice nemá tak výrazný tvar jako Vyskeř nebo Trosky, je však podobného geologického původu a je taktéž viditelný z mnoha míst, včetně Krkonoš. Tvoří tak jednu z dominant Českého ráje.

Příhrazské skály u Drábských světniček

NIKON D90 (10mm, f/6.3, 1/40 sec, ISO200)
Příhrazské skály u Drábských světniček

Kapradě na skále

NIKON D90 (24mm, f/4.5, 1/80 sec, ISO400)
Kapradě na skále

Kolem Mužského se nacházejí Příhrazské skály. Toto skalní město mám osobně v Českém ráji nejraději. Nádherná je oblast přímo u Příhraz, kde se rozkládá velký kaňon s krásnými lesy, které se nejlépe fotí na podzim. Nejzazšímu výběžku se říká Drábské světničky – podle zříceniny skalního hradu, který zde byl vybudován v 15. Století. Zřícenina s vyhlídkami jsou nějakých 120m nad úrovní okolního terénu a proto jsou vynikající rozhledy směrem na Sychrov a Ještěd.

Pohled na Ještěd od Drábských světniček

NIKON D7000 (80mm, f/4, 1/200 sec, ISO100)
Pohled na Ještěd od Drábských světniček

A právě do části mezi restaurací Na krásné vyhlídce a Drábskými světničkami jsem se vydal během studeného víkendu (poslední květnový), který skoro celý propršel. Před soumrakem se v sobotu obloha na chvilku pročistila a tak jsem neváhal nečekané situace využít. Vyšel jsem z obce Olšina a šel po žluté turistické značce, která směřuje k studenému průchodu.

Všeňský kostel - pohled od Olšiny

NIKON D7000 (200mm, f/9, 1/160 sec, ISO200)
Všeňský kostel – pohled od Olšiny

Poblíž Olšiny jsem nejprve vyfotil pohled směrem na kostel ve Všeni – je to další referenční bod při putování v Českém ráji, je vidět ze spousty lokalit a nejlépe právně z Příhrazských skal.

Schody poblíž studeného průchodu

NIKON D90 (19mm, f/5.6, 1/25 sec, ISO400)
Schody poblíž studeného průchodu

Za obcí Olšina se pak už pomalu stoupá mezi pískovcovými skalami až ke soutěsce, které se říká studený průchod, kde se žlutá stezka napojuje na další značené trasy.

Studený průchod

NIKON D90 (10mm, f/5.6, 1/25 sec, ISO400)
Studený průchod

Z tohoto místa je možné se vydat buď směrem k parkovišti u restaurace/penzionu Krásná vyhlídka, nebo pokračovat dále studeným průchodem (nebo kolem něj) až na Drábské světničky. Po cestě budetemít několi výhledů (doporučuji sledovat čevenou turistickou značku)Já jsem se kvůli blížícím se bouřkovým mrakům dal na ústup a na světničky tentokrát nedošel.

Bouřkové mraky nad Všení

NIKON D7000 (80mm, f/4, 1/200 sec, ISO100)
Bouřkové mraky nad Všení

I krátký výstup od Olšiny k průchodu poskytuje dost námětů na focení (celá trasa není delší než 4 km). Využil jsem různé objektivy (široká ohniska i telezoom). Na tuto konkrétní trasu se vyplatí  vydat spíše kolem před západem slunce než po východu.

 

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky