Bouřka nad Českým rájem
Vašek
22.5.2013

V neděli jsem se vrátil z Itálie, kde jsem vydatně fotil – a to zejména v mém zamilovaném Toskánsku. Při návratu v neděli přes severní Itálii , Rakousko a jižní Německo přecházel pás bouřek, kterému jsme autem jeli v týlu. Bylo to vizuálně velmi působivé a tak jsem trochu litoval, že jedeme pořád po dálnici a není možnost operativně zastavit a sem tam něco vyfotit.

Pás bouřek přešel i přes ČR. Ochlazení sice nikdo moc rád nemá, pro fotografy většinou slibuje konec oparů a nevýrazného světla a naopak příchod čistého vzduchu a krásných mraků. Tak se stalo i v pondělí a v úterý. V pondělí 21.5. jsem bohužel měl možnost vyfotit jen pár snímků těsně před západem. V úterý jsem si však udělal čas na pořádné focení a vyjel do Českého ráje. Odpoledne bylo polojasné počasí a na nebi bylo spousta krásných bělavých mraků, které krajináři milují. Kolem 19té hodiny, kdy se světlo dostávalo do nejlepší fáze, se obloha začala zatahovat. Měl jsem strach, že z focení moc nebude. Na obzoru směrem na severovýchod však byla vidět bouřka, která přecházela od Libáně a Jičína. Vyrazil jsem tím směrem a kousek od Sobotky jsem mohl fotit to, čemu se říká černé světlo. Černé bouřkové mraky nepokrývají velkou část oblohy, která zůstane na jedné části jasná. Slunce tak může svítit na černé mraky a vytvářet tím velmi kontrastní světelné podmínky.

Černé světlo mezi Markvarticemi a Příchvojí

NIKON D7000 (12mm, f/8, 1/100 sec, ISO100)
Černé světlo mezi Markvarticemi a Příchvojí

Na mně tyto podmínky působí jak světlo na můru – ta scenérie černého světla je tak působivá, že vás úplně pohltí a snadno se Vám stane, že se snažíte být bouřkovým mrakům co nejdéle v patách. Snažil jsem se jet po okraji bouřkových mraků. Chtěl jsem jimi mít vyplněný téměř celý obzor, zároveň jsem však chtěl, aby mi stále na popředí svítilo sluníčko. Při focení jsem trochu zmoknul. Byl jsem rád, že jsem nezapomněl přibalit měkký hadřík na otírání objektivů – při focení duhy už vydatně pršelo na mně i mé vybavení.

Duha nad Příchvojí

NIKON D7000 (20mm, f/8, 1/60 sec, ISO100)
Duha nad Příchvojí

Mezi Sobotkou a Libání jsem fotil zelená pole a stromy. Pak jsem nad Troskami zpozoroval druhou bouřku, tak jsem se vydal směrem na Mladějov.

Bouřka nad Mladějovem

NIKON D7000 (20mm, f/8, 1/160 sec, ISO100)
Bouřka nad Mladějovem

O focení v černém světle ještě napíšu pár tipů. Tady je ještě pár fotek ze včerejšího mimořádně zábavného focení.

Trosky po bouřce

NIKON D7000 (12mm, f/8, 1/80 sec, ISO100)
Trosky po bouřce

Kaple v Příchvoji

NIKON D7000 (18mm, f/8, 1/60 sec, ISO100)
Kaple v Příchvoji

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky