Vyskeř v Českém ráji – první letošní focení na sněhu
Tři kříže u Kaple sv. Anny na vrcholu pahorku Vyskeř v Českém ráji
Vašek
11.12.2017

Jeden z nejhezčích výhledů na Český ráj je z vulkanického pahorku Vyskeř. Na vrchol Vyskře vede krásný křížová cesta, na vrcholku je pak kaple Sv. Anny. Vrcholek Vyskře byl dlouho obklopen vzrostlým lesem, ten byl naštěstí nedávno prokácen. Do okolí se tím otevřely daleké rozhledy. V tomto článku vám ukáži fotografie zasněžené krajiny Českého ráje, včetně pohledu na Trosky, při pohledu z Vyskře. 

V sobotu 9.12. se Českým rájem prohnala malá sněhová přeháňka, která poprášila okolní krajinu. V neděli ráno jsem vyrazil se sestrou Eliškou fotit východ slunce. 6:50 zvoní budík a první pohled ven není moc optimistický. Venku je zataženo, jen na jihovýchodě je malá průrva v mracích. Pokud se i ta nezatáhne, měli bychom dostat aspoň krátké časové okénko s hezkým světlem. S touto nadějí vyrážíme fotit. Po cestě se dozvídáme, že naši kolegové z Turnova a Mnichova Hradiště cestu po namrzlé silnici směrem od Kacanov na Vyskeř jen tak nedokončí, neboť uvízli s autem napůl v příkopu. Jedeme tedy velmi opatrně a jsme po půlhodině rádi, že jsme kopec na Vyskeř úspěšně vyjeli. Pak už nás čeká jen krátký výšlap křížovou cestou ke Kapličce Sv. Anny. Ta je přímo na vrcholku Vyskeře v nadmořské výšce 466m. Na to opravdu krásné světlo si ale nejprve musíme počkat.

než vylezlo slunce: Kaple sv. Anny na vrcholu pahorku Vyskeř v Českém ráji

Z vrcholu Vyskře je po částečném vykácení téměř nerušený výhled do dalekého okolí.

Pohled z Vyskře: Příhrazy a Bezděz v dáli

Lépe se tu však fotí na východ slunce, která v létě vychází za Kozákovským hřebenem, v zimě pak za Střelečskou hůrou u Prachovských skal. Přibližně na začátku října a března je zde možné fotit východ slunce přímo nad Troskami.

NIKON D5300 (42mm, f/9, 1/100 sec, ISO100)

Kaple sv. Anny na vrcholu pahorku Vyskeř v Českém ráji

Kaple sv. Anny na vrcholu pahorku Vyskeř v Českém ráji

12. zastavení: Pán umírá na kříži

Kaple sv. Anny na vrcholu pahorku Vyskeř v Českém ráji

Klasickým motivem k focení jsou tři kříže a kaple. Kompozic lze ale vymyslet více. Jakmile jsme viděli, že slunce opravdu zpoza mraků vyleze, snažili jsme se kompozic udělat co nejvíce – jeden nikdy neví, jak dlouho sluníčko posvítí. Nakonec svítilo dlouho, mraky se od jihovýchodu překvapivě roztáhly a my tak měli báječnou půlhodinku na focení.

Nejvíce jsme fotili tři kříže proti slunci. S mým geniálním objektivem Nikkor 20mm není problém vykreslit při zavřené cloně ze slunce krásnou hvězdici. Ne každý objektiv to však umí.

Tři kříže u Kaple sv. Anny na vrcholu pahorku Vyskeř v Českém ráji

část slunce jsem si zakryl jedním z křížů

Zde je vidět, jaký odlesk to háže, pokud bych nechal slunce v záběru celé

Když jsem nasadil levnější setový objektiv Nikkor 18-55mm AF-P, musel jsem si vždy část slunce zakrýt křížem, aby byl tvar slunce taktéž hvězdicovitý. Při plném slunečním kotouči v záběru by objektiv házel příliš velké odlesky a paprsky slunce by nebyly tak hezké.

Pohled na východ - Trosky osvětlené ranním sluncem

Pohled na východ – Trosky osvětlené ranním sluncem

Na závěr, kdy slunce opět ubývalo, jsem udělal pár detailních záběrů zříceniny hradu Trosky. Moc se mi líbil barevny kontrast namodralých mraků a oranžového nízkého slunečního světla.

Trosky a vlevo hřbet hory Tábor mezi Jičínem a Lomnicí nad Popelkou

Trosky v detailu

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky