Abstrakce na pláži – malý příběh o fotografické intuici
Vašek
2.11.2017

Toto je malý příběh několika abstraktních fotek. Jak jsem tu nedávno psal, při mém zářijovém putování po Kanárském souostroví jsem navštívil 5 z 7 ostrovů. Když jsem byl na nejvzdálenějším ostrově La Palma, bylo to na konci celé cesty, četl jsem o jedné pláži s černým pískem. Z nějakého důvodu jsem měl pocit, že bych se tam měl vydat.  

Tak jsem se ta vydal. Přijel jsem večer a noc jsem strávil pod širákem na silnici kousek nad pláží. Bylo to sice v úplné temnotě, ale hvězdy jsem neviděl. Bohužel byla obloha zatažená (kvůli velmi specifickým klimatickým podmínkám nazývaným Calima). V naprosté temnotě  byly vidět občasé paprsky světla z blízkého majáku. Doufal jsem v krásný barevný východ slunce. Jenže ten se nekonal. Mraky byly příliš tlusté, všechno bylo šedé a když jsem sestoupil na pláž pode mnou, cítil jsem se docela divně. Byly tam varovné signály, že kvůli silným podproudům je vstup do oceánu životu nebezpečný. Sotva bylo možné fotografovat, protože světlo bylo opravdu špatné. Když jsem viděl pláž s černým pískem s bouřlivým oceánem, nahánělo mi to strach a měl jsem pocit osamělosti. Chodil jsem bosý po pláži a přemýšlel, proč jsem se sem vůbec vydával přes půl ostrova.

NIKON D5300 (18mm, f/5.6, 1/25 sec, ISO100)

Později jsem viděl nějaké podivné vrstvy třpytivého písku, zbarveného na modrou a oranžovou. Uvědomil jsem si, že i přes špatné světlo vidím v písku velmi hezké kompozice. Strávil jsem téměř 30 minut fotografováním těch pískových abstrakcí. Během pár minut jsem zažil úplný obrat mé nálady.  Nevěděl jsem, jestli z fotek něco bude, zda vůbec budou ostré (bylo málo světla), ale strašně mě to bavilo.

NIKON D5300 (20mm, f/5.6, 1/25 sec, ISO100)

Teprve později jsem si uvědomil, že právě tyhle fotky patří mezi moji nejoblíbenější z celé mé cesty na Kanáry. A uvědomil jsem si, že to musela být intuice nebo nějaké vyšší volání, které mě vedlo na toto místo. Velmi zvláštní a silná zkušenost – jsem rád, že můžu důvěřovat mému vnitřnímu hlasu. O tom, jak mi funguje fotografická intuice jsem psal i zde.

NIKON D5300 (22mm, f/5.6, 1/25 sec, ISO100)

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky