Dolní oblast Vítkovice – krása železné bestie
Vašek
12.4.2015

Rekonstrukce Dolní oblasti Vítkovic je pro mě fascinující příběh. Díky programu Czech German Young Professionals jsem měl možnost se do oblasti tento víkend opět dostat (už popáté), tentokrát navíc i s bonbónkem v podobě diskuze s ředitelem Petrem Koudelou. Na blogu už jsem o tomto unikátním industriálním prostoru už jednou psal. Tentokrát chci vedle ukázky několika fotek zmínit i kontext celé transformace. 

Industriální linie ve Vítkovicích

NIKON D7000 (24mm, f/7.1, 1/400 sec, ISO100)
Industriální linie ve Vítkovicích

Nejzajímavější je vytrvalost pana Světlíka, ředitele Vítkovických železáren, s jakou trval na své vizi transformace této oblasti. Prostě si dal do hlavy, že tu oblast nějak oživí a přivede zpět k životu, aníž by to bylo závislé jen na dotacích. Kdokoli byl na festivalu Colours of Ostrava v posledních třech letech ví, že se mu to povedlo skvěle. Už méně se ví, jak obtížné bylo tuto vizi převést do praxe.

Vodojem - jeho obah (nemalý) stačil ochlazovat sotva 20 minut - přísun vody musel být obrovský

NIKON D7000 (11mm, f/7.1, 1/160 sec, ISO100)
Vodojem – jeho obsah (nemalý) stačil ochlazovat produkci v železárnách sotva 20 minut – přísun vody musel být obrovský

Hala Gong a vodojem v Dolní oblasti Vítkovic.

NIKON D7000 (10mm, f/7.1, 1/200 sec, ISO100)
Hala Gong a vodojem v Dolní oblasti Vítkovic.

Za přestavbu oprávněné získal mnoho ocenění architekt Josef Pleskot. Až teď jsem se ovšem dozvěděl, že on nejprve spolupráci se Světlíkem po prvním prozkoumání areálu odmítl. Světlík na něj však nepřestal tlačit a nakonec jej ke spolupráci dotlačil.

Jedna fotka a jede se na pec - nahoře je vidět nová nástavba - opět dílo Josefa Pleskota

NIKON D7000 (22mm, f/7.1, 1/100 sec, ISO100)
Jedna fotka a jede se na pec – nahoře je vidět nová nástavba – opět dílo Josefa Pleskota

Prohlídka Vysoké peci

NIKON D7000 (13mm, f/4.5, 1/80 sec, ISO1600)
Prohlídka Vysoké peci

 nová nástavba Vysoké pece - opět dílo Josefa Pleskota - bude otevřena 1.května 2015. Bude zde kavaárna, adrenalinová lávka s výhledem z nejvyššího bodu v Ostravě.

NIKON D7000 (10mm, f/5, 1/160 sec, ISO100)
Nová nástavba Vysoké pece – opět dílo Josefa Pleskota – bude otevřena 1.května 2015. Bude zde kavárna, adrenalinová lávka s výhledem z nejvyššího bodu v Ostravě.

Lidé v Ostravě jsou na přestavbu dost pyšní. V unikátním industriálním komplexu Dolních Vítkovic se koná několik prohlídkových tras. Na Vysoké peci většinou provádějí bývalí zaměstnanci, kteří tu ocel skutečně vyráběli. Slyšet jejich vyprávění je možná ještě zajímavější, než to celé ocelové monstrum vidět zevnitř.

Dolní oblast Vítkovic - pohled z Vysoké pece

NIKON D7000 (24mm, f/5, 1/100 sec, ISO100)
Dolní oblast Vítkovic – pohled z Vysoké pece

Vítkovce - pohled z Vysoké pece směrem k centru. Na druhou stranu jsou krásně vidět Beskydy.

NIKON D7000 (10mm, f/5, 1/200 sec, ISO100)
Vítkovce – pohled z Vysoké pece směrem k centru. Na druhou stranu jsou krásně vidět Beskydy.

Vysoká pec, Dolní oblast Vítkovic

NIKON D7000 (16mm, f/5, 1/80 sec, ISO200)
Vysoká pec, Dolní oblast Vítkovic

O víkendu jsem díky projektu CGYPP dostal ještě jeden nový vhled. Po prohlídce Vysoké pece a nového interaktivního muzea Světa techniky následovala beseda s fotografem Viktorem Máchou, který má opravdu netradiční koníček. Má dokonale zmapované a nafocené železárny od západu na východ (Rusko, momentálně se chystá do Číny). Ukázal nám stovky fotografií desítky různých center výroby oceli, které však sdílejí s několika málo čestnými výjimkami stejný osud: jsou v úpadku, v rozpadu, krátce před uzavřením, nebo již dlouho po něm. Viktor Mácha vnímal přestavbu Vítkovic dost negativně – zřejmě proto, že tato ocelová monstra jsou skvělými pomníky historie nejen průmyslové doby, ale také většiny 20. století. Jeho perspektivu dokážu pochopit, pro něj mají železárny specifickou identitu, kterou přestavbou do muzeí poněkud ztrácí. Já si však myslím, že jiná varianta tu není. Železná monstra vypadají děsivě obrovsky – na první pohled se zdá, že tu snad budou ještě tisíce let, jenže ona reznou a scházejí neuvěřitelně rychle. Nebýt revitalizace ve formě muzea, byly by železárny asi rozřezány a použity jako šrot.

Reflexe v kaluži - Vítkovické železárny

NIKON D7000 (85mm, f/9, 1/40 sec, ISO100)
Reflexe v kaluži – Vítkovické železárny

To co tam pan Světlík a jeho tým dnes vytváří zde nebudu rozepisovat. Areál se neustále rozšiřuje a proměnuje, vznikají nové, pozoruhodné projekty. Například muzeum Svět techniky je skvělé.

Čtyři kopule na ohřev teplého vzduchu, který byl pak vháněn do pece

NIKON D7000 (14mm, f/7.1, 1/160 sec, ISO100)
Čtyři kopule na ohřev teplého vzduchu, který byl pak vháněn do pece

Na a na závěr taky něco k focení. Vězměte se více objektivů – skvěle zde použijete širokáč, ale občas jsem použil i normální ohniska (24-50mm), tak teleobjektiv (55 a výš). Motivů je tam celá spousta. Fotky z renovovného plynojemu, který dnes slouží jako více-účelová hala Gong, si nechám na příště.

Prostě si tam zajeďte. Já sám se už opět těším, až se tam budu moci vrátit.

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky