První měsíc s Microsoft Surface Pro 3: uživatelská recenze
Vašek
28.1.2015

Před Vánoci jsem se tu na blogu zmínil o tehdejším dilematu, které nastalo po kolapsu mého notebooku: jelikož jsem nenašel stejný typ za rozumnou cenu, zaujal mě nejvíce hybridní tablet/notebook Microsoft Surface Pro 3. A protože jsem před Vánoci musel dokončit jeden projekt a zároveň jsem intenzivně pracoval na fotografické knize (brzy se dozvíte více), nemohl jsem dlouho váhat. Týden před Vánoci jsem Microsoft Surface Pro 3 koupil. Objednal jsem verzi s nejvýkonnějším procesorem Intel i7, SSD diskem 256GB a pamětí RAM 8GB. Jak jej po měsíci intenzivního používání hodnotím?

První dojmy

Z Německa mi dorazil docela velký, ale lehký balík. Po rozbalení na mě vykoukl lesklý krásný 12palcový tablet, který mi přišel o dost menší v porovnání s 14palcovým notebookem, na který jsem byl zvyklý. Spolu s tabletem je v ceně zahrnuto i dotykové pero (stylus). K tomu jsem navíc doplatil klávesnici (která teprve z tabletu vytváří hybridní notebook), dokovací stanici, a kožené pouzdro.

Surface - čelní pohled s nasazenou klávesnicí

NIKON D90 (50mm, f/8, 1.3 sec, ISO200)
Surface – čelní pohled s nasazenou klávesnicí

Prvním příjemným překvapením byl zdroj napájení – je opravdu velmi lehký, má sotva 200g, tipuju, že tak 50% váhy klasických notebookových zdrojů. Příjemné je přichycování koncovky kabelu zdroje do tabletu pomocí magnetek – tedy řešení, kterým prosluly výrobky Apple.

Celkově je první dojem ze zpracování výborný. První jsem vyzkoušel otvírání zadního stojánku – jakési vyklápěcí lišty, které je polohovatelná do mnoha různých úhlů. Polohování je příjemně tvrdé a pevné. Díky tomu je tablet samonosný a není jej nutné držet rukama při sledování filmů.

Surface 3 Pro - boční pohled - vidět lze port USB 3.0, MiniDisplay Port, podlouhlá škvíra je zdířka napájení. Stojánek je sklopen téměř do krajní polohy - toto se skvěle hodí pro kreslení stylusem.

NIKON D90 (85mm, f/8, 1.3 sec, ISO200)
Surface 3 Pro – boční pohled – vidět lze port USB 3.0, MiniDisplay Port, podlouhlá škvíra je zdířka napájení. Stojánek je sklopen téměř do krajní polohy – toto se skvěle hodí pro kreslení stylusem.

Po nastartování a absolvování různých primárních nastavení systému Windows 8 jsem se konečně dočkal naskočení do plochy. První dojem z displeje je vynikající. Skvělá světlost, a obrovské UltraHD rozlišení (2160*1440px), které se projevuje ve výborné čitelnosti i malých písmenek a opravdu skvělou ostrostí a zřetelností fotek. Hned jsem byl natěšen, až doinstaluji Lightroom a začnu prohlížet fotky. Potěšil mě také příznivý poměr stran 3:2 (opět dobré pro editaci fotografií).

Naklapnul jsem magnetickou klávesnici a první dojmy byly také velmi pozitivní. Klávesnice je podsvícená, klávesy jsou sice docela nahusto seřazené, takže např. levý Shift je opravdu miniaturní, ale praxe ukázala, že to není při psaní velký problém. Touchpad je poměrně titěrný, takže jsem hned intuitivně začal používat dotykový displej. Překvapivě jsem neměl problém s přesností ovládání (pozor: nesnáším dotykové mobily).

Co mě nadchlo

První dojmy po reálném pracovním používání byly veskrze pozitivní. Z předchozího notebooku s SSD diskem, Intelem i7 a 8GB RAM jsem byl zvědav, zda i nová mašinka bude mít stejný výkon a bleskový start. Ano, Microsoft Surface startuje bleskově, ze spánku během dvou až pěti vteřin, z vypnutého stavu k vyplnění hesla tak kolem 20 vteřin. Start programů office je pohotový, stejně tak programové sady Adobe.

Podklady k této recenzi jsem dělal v programu OneNote - pracování s perem v tomto programu je paráda (jen ten náklon textu budu muset nějak pořešit...)

Podklady k této recenzi jsem dělal v programu OneNote – pracování s perem v tomto programu je paráda (jen ten náklon textu budu muset nějak pořešit…)

Nejvíce mě v prvním týdnu nadchlo používání programu OneNote ve spojení se stylusem. Měl jsem ihned pocit, že jsem konečně našel vhodný způsob, jak skloubit několik činností, které jsem dříve dělal „analogově“ (rozuměj na papíře) do digitální podoby, a to se všemi výhodami (zálohovatelnost, upravovatelnost, sdílení atd.) aniž by proces tvoření byl náročný. Okamžitě mi intuice říkala, že tohle je program pro mě. Tuto recenzi sice píšu ve Wordu, ale přípravu jsem si udělal v programu OneNote. OneNote je z mého pohledu skvělý program, který slouží jako poznámkový blok, prostor pro to-do listy, sběr inspirace, skicář a mnoho dalšího v jednom. Používání pera neuvěřitelně dokáže zrychlit workflow (např. zápis brainstormingu, schůzek, nebo psaní knih mi přijde mnohem lepší v OneNote než ve Wordu).

Druhé překvapivé nadšení přišlo s používáním operačního systému Windows 8: nejen díky dotykovému ovládání jsem si oblíbil uvítací rozhraní „metro“. Ze začátku jsem trochu tápal s používáním aplikací, které zaberou celou obrazovku a nikde není tlačítko vypnutí, ani minimalizace (aplikace běží na pozadí, lze je však vypnout po najetí myši vpravo nahoru). Přepínání mezi programy a aplikacemi tahem prstu (swipe) zleva je však dobré řešení. Nadšen jsem z možnosti rozdělovat pracovní plochu mezi dva programy (split screen). Díky UltraHD rozlišení je práce i na půl displeje praktická, lze nalevo číst maily, vpravo pak zároveň prohlížet pdf dokumenty, nebo cokoli jiného.

Co mě nenadchlo

Nenadchlo – to je asi patvar, ale záměrně nepíšu, co mě zklamalo, neb vyložené zklamání nebylo žádné. Mnoho věcí ke zlepšení určit je, další mě trochu otravují, nic zásadního to však není.

První věc, který mě zarazila, bylo posterizace grafiky a slévání stínu (vypadá to jako obrázek JPEG s velmi nízkou kvalitou). O problému jsem věděl z recenzí a opravdu jsem si tohoto jevu hned všiml. Při prohlížení fotek nevidíte detaily ve stínech, jsou slité do jedné černé barvy. Pro zpracovávání fotek v Ligthroomu nebo jakémkoli jiném grafickém editoru je to nanejvýš nepříjemná věc. Naštěstí na blogu photographylife.com zveřejnili návod, jak tento problém vyřešit. Po manuální instalaci nejnovějších ovladačů grafické karty problém mizí.

Surface 3 - po odepnutí klávesnice se chová jako tablet, díky stojánku jej však nemusíte pořád držet

NIKON D90 (56mm, f/8, 1.3 sec, ISO200)
Surface 3 – po odepnutí klávesnice se chová jako tablet, díky stojánku jej však nemusíte pořád držet

Druhou nepříjemností pro mě bylo zjištění, že nikde není světelný led indikátor stavu zapnutí/vypnutí/režimu spánku (nebo nabití baterie). To se sice může zdát jako maličkost, ale v situacích, kdy Vám dochází baterie, se hodí vědět přesně, v jakém stavu notebook právě je. Párkrát se mi stalo, že jsem Surface zandal do brašny a za půl hodiny jsem jej vytáhnul a brašna byla horká – očividně se tedy zapnul pohnutím víka (tedy magnetické klávesnice).

Surface Pro 3 - podsvícená klávesnice se přichytáva meganticky zespodu, ale i na spodní okraj displeje, takže má mírný náklon.

NIKON D90 (38mm, f/8, 1.3 sec, ISO200)
Surface Pro 3 – podsvícená klávesnice se přichytáva meganticky zespodu, ale i na spodní okraj displeje, takže má mírný náklon.

Ačkoli považuji tenkou naklapávací klávesnici za geniální a chod kláves za odpovídající velikosti, ovládání touchpadu má mnoho much. Klikání na spodní hraně touchpadu je nespolehlivé, polohování je poněkud nepřesné. Pracovat s touchpadem v Lightroomu je celkem frustrující – téměř nikdy jsem se nebyl schopen trefit kurzorem tam, kam jsem přesně potřeboval. Celková plocha touchpadu je příliš malá. Na různý multi-touch gesta ovšem reaguje spolehlivě.

Klávesnice se často vypne, jakoby se odpojí, je pak nutné ji manuálně odepnout a znovu nasadit- to trvá sotva 5sekund, takže žádný větší problém, už párkrát se mi však stalo, že ani opakované nandávání nepomohlo. Přístroj jsem musel restartovat.

Těžko se mi hodnotí výdrž baterie. Určitě není špatná, zcela jistě obdivuhodná vzhledem k rozměrům, hmotnosti a výkonu stroje. Reálnou výdrž tipuji kolem 5-6hodin, podle náročnosti a úrovně podsvícení. 10hodin v kancelářském provozu tak jako s bývalým notebookem však nedosáhnu. Co mě však mrzí, je nemožnost spravovat různé režimy spotřeby: defaultně je nastavený režim „vyvážený výkon“, bohužel jej není možné změnit. Pro zvýšení výdrže tak můžete maximálně snížit světelnost displeje.

Některé přednosti, jako vysoké rozlišení displeje, má i své odvrácené stránky. Mnohé aplikace nejsou pro vysoké rozlišení na malém desetipalcovém displeji optimalizované. Ve výsledku jsou potom kontextové nabídky v menu různých programů velmi titěrné, takže i najetí myší je obtížné, dotyk prstem je často výstřelem vedle terče.

Menu ve Photoshopu - kvůli velmi vysokému rozlišení při malé fyzické úhlopříčce jsou kontextové menu a ikonky extrémně malé. Některé propgramy (třeba i Lightroom) lze částečně škálovat, jiné bohužel nikoli.

Menu ve Photoshopu – kvůli velmi vysokému rozlišení při malé fyzické úhlopříčce jsou kontextové menu a ikonky extrémně malé. Některé propgramy (třeba i Lightroom) lze částečně škálovat, jiné bohužel nikoli.

Jako problematické se ukázalo bohužel i používání dokovací stanice. Doma jsem s notebookem dříve používal HD IPS displej Asus, jenže po jeho připojení k tabletu nastalo zklamání. Systém v Surface 3 je vyladěn pro monitor s vysokou hustotou (PPI kolem 210), kdežto HD displej s úhlopříčkou 22palců má hustotu poloviční. Písmo (fonty) jsou na velkém displeji s nižší hustotou rozostřené, menu nabídky jsou naopak moc velké, protože jsou nastavené na malý displej. Toto, počítám, vývojáři asi u Windows 10 momentálně řeší, zatím to u osmiček bohužel odladěné není. Docela by mě zajímalo, jak by Surface 3 spolupracoval s 4K displejem (přes mini displej port to zvládne).

Jako fakt člověk musí vzít existenci jednoho USB typu 3.0. Samozřejmě bych využil tři i čtyři najednou, takže bych si tu mohl stěžovat, na druhou stranu ostatní tablety dodnes USB nemají (proto bych si iPad nekoupil, absence z přístroje dělá spíše hračku než opravdový pracovní nástroj).

Osobně bych býval velmi uvítal integrovanou čtečku SD karet, k dispozici je ovšem toliko MicroSD port. Nevadí, dokoupil jsem čtečku přes USB 3.0.

Pro lepší skypovaní s headsetem postrádám vstup pro mikrofon (na straně je pouze klasický jack pro sluchátka).

Pro koho je Surface 3?

Po měsíci používaní jsem rád za to, že marketing Microsoftu nelhal – Surface je skutečně přístroj, který kombinuje přenosnost tabletu, s výkonem notebooku. Surface je tak z mého pohledu především pro lidi, kteří chtějí mít jen jeden přenosný přístroj na zábavu i práci. Jinými slovy nechtějí mít notebook a tablet.

Surface Pro 3 - zadní pohled na stojánek.

NIKON D90 (50mm, f/8, 1.3 sec, ISO200)
Surface Pro 3 – zadní pohled na stojánek.

Já jsem si Surface vybral především proto, že laptop sebou beru velmi často do práce, na schůzky, k rodičům, na služební cesty. Hmotnost a přenosnost pro mě hraje obrovskou roli. Notebook si neberu proto, abych na něm zabíjel čas, hrál hry, jen surfoval na webu, ale protože na něm denně pracuji (v Outlooku, Wordu, Excelu, Powerpointu, Lightroomu, Photoshopu, InDesignu). Surface navíc nabízí i nové rozhraní (dotyk, stylus), možnost lepší konzumace fotografií a videí, skvělou polohovatelnost, takže vybízí ke kreativním činnostem. Nejvíce bych tak Surface pro doporučil kreativcům, pro které jsou ostatní tablety nevýkonné hračky. Ideální volbou jej vidím pro cestující fotografy, kteří chtějí mít možnost editovat fotografie na cestách.

100% bych tento přístroj doporučil všem studentům – Surface 3 je dle mého úsudku ideální pro psaní poznámek o přednáškách a celkové studium (zejména v kombinace s OneNote).Rozhodně si pak nemusí kupovat drahou verzi s i7 procesorem, bohatě stačí pětková a trojková verze.

Také bych si dokázal přdstavit, že by hybridní notebooky Surface mohly být skvělým nástrojem pro firmy, zejména v kreativních odvětvích, kde je co-working nutností. Microsoft má v tomto ohledu asi velké plány, některé už poodhalil.

A pro koho není?

Pokud chce někdo trendy tablet na prohlížení internetu a nenáročnou zábavu, je tento přístroj trošku kanonem na vrabce. Naopak pro vášnivé hráče graficky náročných her asi výkon grafického čipu moc nenadchne. Také bych tento přístroj viděl jako problematický pro ty, kteří dělají ne prostorově rozměrných tabulkách či jiných dokumentech – přes obrovské rozlišení je monitor stále fyzicky příliš malý a nedořešené je propojení s jinými displeji.

Je cena odpovídající?

Surface Pro 3 v sestavě s i7 a 256GB SSD stojí v e-shopu Microsoftu 1440 EUR. To je sakra hodně peněz. Po měsíčním používání se kloním k tomu, že je to cena přiměřená špičkovému designu, výkonu, hmotnosti a vůbec celkového konceptu hybridního přístroje. Méně potěšitelné je, že doplňky jsou velmi drahé a klávesnice (na rozdíl od pera) není součástí základní výbavy (to zamrzí).

Pokud budete chtít podobně jako já Surface jakožto hlavní pracovní nástroj, budete muset investovat do několika doplňků: určitě doporučuji USB rozbočovač s integrovaným adaptérem pro LAN síťový kabel. Určitě je příjemnější pracovat s externí myší než s integrovaným touchpadem. Microsoft nabízí high-tech myš Arc, po několika denním používání jsem ovšem zjistil, že mi její ergonomie nevyhovuje. Bohužel se mi neosvědčily levnější bluetooth myši, vždy měly trochu prodlevu a často zamrzávaly.

Microsoft nabízí různé verze – i3, 64GB SSD, 4GB RAM je za 800 Eur, což konkuruje iPadu a nabízí dle mého podstatně více. Studentům bych doporučil verzi i5, 128GB SSD, 4GB RAM (1.000 Eur). Pro náročnější práci se pak hodí RAM 8GB. Nejdražší je verze i7, 500GB SSD, 8GB RAM – za 1.950 EUR. Přehled cen je zde.

Kombinace lehkých, přenosných, ale výkonných strojů byla a vždy bude tou cenově nejnáročnější. Cenu považuju nakonec za realistickou a přiměřenou.

Kde a jak jej koupit

Doporučuji zavolat na Help Linku Microsoftu (800 900 775), produkt je možné objednat po telefonu, dostanete jej do 7pracovních dnů na dobírku (zdarma). Musíte však počítat s tím, že operační systém a klávesnice nebudou mít českou lokalizaci (to neznamená, že nemůžete psát diakritiku – ostatně toto vše píšu na Surface, jen na klávesnici neuvidíte znaky „ěščřžýáíéúů“ atd.). Při troše zvyku pak budete psát tyto znaky i poslepu.

Pohled na klávesnici - já jsem si vybral německou, možné je objednat i anglickou. Na výběr jsou různé pestré barvy, já jsem se držel při zemi, vybral jsem šedou, teď lituji, že nemám svítivě modrou.

NIKON D90 (16mm, f/3.5, 1/25 sec, ISO1250)
Pohled na klávesnici – já jsem si vybral německou, možné je objednat i anglickou. Na výběr jsou různé pestré barvy, já jsem se držel při zemi, vybral jsem šedou, teď lituji, že nemám svítivě modrou.

Závěrečné hodnocení:

Stroj hodnotím jako povedený a zralý produkt, který v kombinaci s vhodným softwarem a znalostmi uživatele může přinést velmi produktivní způsob práce. A právě o to jde mě především. Po relativním neúspěchu první a druhé generace se zdá, že třetí generace Surface konečně znamená pro Microsoft průlom z hlediska tržeb. V tomto jsem velmi přející, znamená to mimo jiné i to, že vývoj a zlepšování bude pokračovat.

Osobně jsem přesvědčen, že v budoucnu budu používat i nástupce třetí generace.

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

24 Komentáře

  1. Lukáš

    ahoj. Chtrl bych se zeptat na hlucnost tabletu? Predpokladam ze tam je nejaky aktivni prvek na tak silny processor

    Odpovědět
    • Václav Bacovský

      Má to aktivní větrák, zapíná se při přehrávání HD video nebo náročných grafických operacích. Hlučnost je tak nějak střední, není to nic hrozného, ale slyšet to je.

      Odpovědět
      • Lukáš

        Dekuji za rychlou reakci. Mam ted yoga 2 8 palcu a je to hrozne male a hlavne vykon nulovy. Potrebuji neco na narocnejsi praci a surface si mi strasne libi. Skoda ze neni moznost si ho tu nekde vyzkouset a hlavne ze sla mena tak nahoru. Dela to celkem dost velky rozdil. Tak premyslim jestli jeste cekat a doufat ze mena nekde klesne. Nejlepe vychazi v rakousku.

        Odpovědět
  2. Václav Bacovský

    no s poklesem meny bych moc nepocital…kdyz si jej objednmate pres cesky microsoft po telefonu jako ja, tak jej muzete do 14dnu vratit bez udani duvodu, takze si jej vlastne muzete vyzkouset

    Odpovědět
  3. Lukáš

    Tak jsem teda po dlouhém váhání objednal, ale verzi s i5, která mě výkonově stačí. SP3 přijde v úterý a Cover ve středu, protože jsem ho objednával extra kvůli EN layoutu. 🙂 Těším se, potom taky něco sepíšu.

    Odpovědět
  4. SlewA

    Dik za recenzi, taky po nem pokukuju, ale je to porad hodne penez pro me.

    Odpovědět
    • Václav Bacovský

      Není zač, ano – není to žádná láce…za výkon v malém a lehkém provedení se platí hodně vysoko.

      Odpovědět
  5. Arian

    Zdravím, snad mi ještě odpovíte.

    Mám objednaný Surface 3 (ne pro), ale záměrně jsem zatím nekupoval klávesnici, protože se právě bojím té lokalizace. První krok je ji určitě koupit z Německa (kvůli Y a Z), ale právě jsem se chtěl zeptat na tu diakritiku. Stačí tedy přepnout samotný systém do češtiny, nebo bude i v nastavení jazyk psaní?

    Díky moc za odpověď

    Odpovědět
    • Lukáš

      Za mě doporučuji k SP koupit klávesnici z anglie, ma podle mě lepší rozložení než z německa a ZY ma taky jako česká.

      Odpovědět
  6. Arian

    No tak bohužel v celé EU není jediná modrá QWERTZ varianta. Nemáte nějáké tipy, kde ji sehnat? Díky Jinak včera už Surface 3 došel a zatím panuje nadšení!

    Odpovědět
    • Václav Bacovský

      sorry, tady bohužel neporadím …. jak jsem radil ostatním – klidně bych volal na MS helplinku

      Odpovědět
  7. Ivan

    Dobrý den, také přemýšlím o koupi. Mám dotaz – není problém s nastavením češtiny?

    Odpovědět
    • Václav Bacovský

      Jak se to vezme, – vše by mělo jít nastavit do ČJ – ale mě systém (Win 10) jde hybridně částečně v ČJ a částečně v AJ. Nedokážu přesně řici proč a zda jsem vše udělal správně, mě to nevadí, protože software vždy instaluje v AJ kvůli možnosti snadněji googlovat náovědu a pomoc při problémech. Nebál bych se zavolat na helplinku Microfosftu, když jsem Surface kupoval, byli velmi ochotní a poradili…

      Odpovědět
  8. Petr

    Dobry den chtel jsem se zeptat po koupi a instalaci S3Pro jsem si prijemne prepl system do češtiny ale po aktualizaci ikdy je nastavena cestina je v EN muze te mi poradit ja to zmenit ?
    Jinak zarizeni je skvele nedam na neho dopustit

    Odpovědět
    • Václav Bacovský

      dobrý den petře, bohužel tady asi neporadím….až se vrátím z cest po Vietnamu, zkusím na to znova mrknout…klidně bych zksuil zavolat MS helpline – mají specializovanou pro Surface – ale bohužel je možné mluvit jen NJ nebo AJ. ćíslo někde vygoglujete, z hlavy si jej nepomatuji. Já na Surface také nedám dopsutit! 😉

      Odpovědět
  9. Ivan

    Dobrý den. Díky za odpověď. Ještě by mě zajímal váš názor, zda je lepší si koupit SP3 nebo 4. Podle hodnocení mi připadá lepsi SP3, 4 má zase lepší specifikace. Pak taky připadají v úvahu podobné nedávno představené přístroje např. od Lenova (Miix 700, který má podporu LTE, což mi připadá jako jediná výhoda, na druhou stranu nevím, zda to je tak důležitá věc, nikdy jsem tablet neměl, tak nevím, jak moc bych to využil). Díky moc za připadnou odpověď.

    Odpovědět
    • Václav Bacovský

      SP4 je určitě lepší, má novější procesor i grafické jádro…mně výkon SP3 na normální práci naprosto stačí, ale na zpracování fotek a videí se jakýkoli výkon navíc sakra hodí. Další velké plus očekávám u delší výdrže baterie – po roce používání mi přijde, že mi baterka plný výkon vydrží sotva dvě hodiny. Za příjemný bonus považuji lepší pero a malinko větší displej. Momentálně nevím, jak se pohybují ceny, tak nedokážu posoudit poměr cena/výkon, pokud by finance nebyly problém, SP4 by byla jasná volba. Dost se mi líbí i Surface Book, ale je to drahé jako děs….Štastnou volbu

      Odpovědět
  10. Jirka

    Ahoj. Zaráží mě ta výdrž baterie po roce užívání. Opravdu vydrží slabé 2 hodiny? Takhle dlouho vydrží můj starý notebook po několika letech užívání. U tohoto typu zařízení pohybujícího se na rozhraní note(ultra)booku a tabletu bych přece jenom očekával mnohem delší výdrž baterii i po pár letech užívání.

    Odpovědět
    • Václav Bacovský

      Ahoj Jirko, no bohužel je to tak. Je to největší zklamání po roce a něco používání. Nevím, zda klesla kapacita, nebo zda předělali schéma napájení, které je méně úsporné. Pozor ale: mluvím o tom, že ty slabé 2 hodiny to vydrží, když dělám fotky v Lightroomu – takže CPU jede docela naplno. Na filmy tipuju tak 4-5 hodiny, na čtení při zeslabeném displeji tak 6-7hodin.

      Odpovědět
  11. Pepa

    Ahoj, přemýšlím nad koupí Surface Pro 3(i díky tvé recenzi:)), zdá se mi to jako skvělý nástroj pro schůzky a zároveň i na práci(programování atd). Proto bych se chtěl zeptat, zda jsi po roce používání stále spokojen?:) Používáš notebook například i na kolenou (dá se to)? Jsou nějaké problémy s připojováním ke klasickému monitoru(blbý konektor apod)? Koukal jsem i po Surface 4, ale za 1700euro mi to přijde předražené…

    Odpovědět
    • Václav Bacovský

      Ahoj Pepo, ano, jsem spokojený, dělám na tom 100% všechny úpravy fotek, pořád vše frčí rychle. Dvě mouchy pro mě: 1) zdá se mi, že po roce klesla kapacita baterky. Když cestuju, opravdu se snažím snižovat jas dispeleje, případně i vypínat wifi, pak to vydrží cca 6-8hodin. Když bych koukal na film s plným jasem nebo dělal fotky, vydrží to sotva tři hodiny (se zapnutou wifinou) – to není ideál a tady věřím, že Surface Pro 4 bude zase lepší. 2) Microsoft by měl taky zapracovat na tom, aby režim spánku tolik nežral baterku, občas nechápu, že přístroj vytáhnu ze zásuvky, dám spát, pak jej po půl hodině vytáhnu z tašky a baterka mi ukazuje 90%. Četl jsem to u více recenzentů – doporučuje se přístroj vypínat nebo dát režim hybernace.
      Ale pořád jsem vlastně nadšen, jen se mi podařilo ztratit pero a při cestování po Asii poničit zdroj, který teď maká jen v určité krkolomné pozici. Musím tedy doobjednávat (což stojí nemalé peníze). Škoda, že jsou tyhle stroje pořád tak drahé. Já bych dnes šel do Surface Book s dedikovanou grafikou (ale cenově je to zase někde jinde). Václav

      Odpovědět
    • Václav Bacovský

      jee, tak krásný komentář, a já jej málem přehlédl, díky! A ano, byl to tvůj budoucí foťáček 😉

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky