Focení naslepo
Vašek
11.7.2013
Panorama z hradu Tolštejn - pohled na horu  Jedlová

NIKON 1 S1 (11mm, f/5, 1/500 sec, ISO100)
Panorama z hradu Tolštejn – pohled na horu Jedlová – foceno bez použití displeje nebo hledáčku (jen naslepo odhadem)

Stalo se, co se stát nemělo. Náš věrný druh na cyklistických toulkách – malý ale výkonný Nikon 1 S1 – byl při našem víkendovém výletu po Lužických horách poprvé umístěn do brašničky pod sedlo, bez dalšího obalu. Bylo mu tam volno a při sjezdu po kamenitém terénu s kopce Hvozd si zaskákal tolik, až to odnesl jeho LCD displej. Když jsem jej krátce po sjezdu vytáhl, abych nafotil panoramata, nejprve jsem si myslel, že se foťák jen na chvilku pomátl a že je po restartu naskočí pořádně. Nestalo se a mně vzápětí došlo, že na vině je divoký sjezd. Bohužel v kapsičce je na horní straně upevňovací mechanismus, který ční dovnitř jako osten. Od něho se poničil LCD displej, tak že fungovalo asi jen 0,5 cm na pravé straně.

Panorama z hradu Tolštejn

NIKON 1 S1 (11mm, f/5, 1/640 sec, ISO100)
Panorama z hradu Tolštejn

Díky tomu bylo alespoň vidět, že foťák snad fotí. Tak jsem během výletu byl odkázán na foťák bez hledáčku i bez displeje (později totiž už ani ten půl centimetr nefungoval).

Fotil jsem na slepo (právě jsem napsal „slepil jsem na foto“) a po stažení do pc jsem se docela divil (tiše jsem se pochválil a teď to dělám hlasitěji, žejo..) – všechny fotky byly správně „zarámované“ – ani u jedné jsem nemusel rovnat horizont, dokonce jsem fotky nemusel ani ořezávat. Hmm, asi bych měl fotit naslepo…

Panorama z hradu Tolštejn - foceno naslepo odhdem - stejně jako ostatní snímky

NIKON 1 S1 (11mm, f/5, 1/320 sec, ISO100)
Panorama z hradu Tolštejn – foceno naslepo odhdem – stejně jako ostatní snímky

Foťáček se mezitím odebral do servisu a já netrpělivě čekám, na kolik bude odhadnuta oprava. Zrovna jsem měl rozepsanou recenzi tohoto digitálního kompaktu s výměnnými objektivy.

Panorama z hradu Tolštejn

NIKON 1 S1 (11mm, f/5, 1/320 sec, ISO100)
Panorama z hradu Tolštejn

Držte palce, ať nestojí oprava mnoho, byla by to škoda, tento stroj měl rezervované místo pro výlet do Patagonie v prosinci.

 

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

1 komentář

  1. Réňa

    Krása, také chválím 🙂

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky