Nikon Z 14-30mm f/4 S – moje nové nejoblíbenější sklo
Nikkor Z 14-30mm f/4
Vašek
30.11.2019

V nedávné recenzi Nikonu Z6 jsem chválil systém S skel pro bezzrcadlovky Z. Dnes bych chtěl zvěřejnit pár fotografií z mého nového miláčka – ultraširokáče Nikkor Z 14-30mm f/4 S. Je to sklo, které má pro mě klíčové kvality. Vezměme je popořadě.

  1. Šikovný ohniskový rozsah pro krajináře
  2. Kompaktní rozměry a váha
  3. Špičková optika
  4. Možnost používat filtry

To je v kostce vše. Ano, sklo stojí kolem 30 tisíc (nové stálo nejprve kolem 34 tisíc, pak se kolem podzima v akci Nikonu cena pohybovala kolem 28 tisíc, na německém amazonu šlo objektiv sehnat dokonce levněji!) ale ta cena je naprosto přiměřená výkonu.

14-30mm – šikovný ohniskový rozsah pro krajináře

Jsem moc rád, že tenhle zoom začíná na 14mm. Spousta fotografů nedá dopustit na rozsah 16-35mm (má jej Canon i Nikon), ale já preferuji širší konec, kde jsou ty dva mm sakra znát.

14 mm versus 16mm

A 30mm je pro mě tak akorát, abych neměnil objektivy moc často, zároveň není překryv s objektivem 24-70mm příliš velký.

30mm je někdy právě ta optimální ohnisková vzdálenost

Tohle vše by asi nebylo moc podstatné, pokud by objektiv nebyl zároveň: malý + lehký + opticky fenomenální.

Kompaktní rozměry a váha

Až když jej máte v ruce, pochopíte, že tohle je docela zvláštní širokáč na full-frame. Mám doma Tokkinu 16-28mm, měl jsem v ruce Nikkor 14-24mm i lehčí verzi 16-35mm f/4 a všechno to jsou pěkně těžcí tlouštíci. Tohle je jiná liga. 485g! 89mm*85mm! Rozměrem a širším plastovým prstencem pro filtry mi připomíná DX širokáč 10-24mm, který má podobné rozměry.

Když jsem fotil v Kanadě a rychle jsem jako řidič vybíhal a zabíhal z auta, jen jsem čapnul foťák a pokud jsem měl nasazen jiný objektiv, 14-30mm se mi v pohodě vešel do kapsy u bundy!

Špičková optika

Právě v oblasti širokoúhlých objektivů jsem čekal, že Zetkový systém vytáhne nějaký trumf, protože menší vzdálenost od čipu umožňuje úplně jiný design optiky. A přesně toto moje očekávání se naplnilo. Tenhle objektiv je ostrý od clon f/4, jako ostatní Zet skla má vrchol kresby již někde kolem f/5.6 – f/8. Kresba je fajn i při přiclonění nad f/11. Difrakce na mé Z6 není nijak dramatická. Clonám f/16 a výše se ovšem vyhýbám z principu u všech objektivů (ono taky strašně vyleze prach na senzoru, který je u bezzrcadlovek častěji než u zrcadlovek).

Díky slušné cloně f/4 lze fotit i v interiéru

Objektiv velmi dobře až skvěle zvládá protisvětlo. V segmentu širokoúhlých objektivů to je opět skoro klíčová vlastnost.

Další optická vychytávka: rekti-lineárnost, tedy zachovávání rovných linií. Ne vše sice probíhá opticky, velká část korekce proběhne až softwarově, čímž se částečně ztrácí širokost ohniska na 14mm (odpovídá po korekci spíše 15mm), ale i tak jsem spojen. Ocení to každý fotograf architektury.

NIKON Z 6 (14mm, f/10, 1/25 sec, ISO100)

A je clona f/4 moc pomalá? Pro krajináře žádný problém. Na astrofotografii to chce jiné sklo (pokud nepoužíváte montáž, kde je naopak tento objektiv velmi dobrým kandidátem). Nejlépe pevné f/1.8. Docela se těším na Zetkový pevňák 20mm f/1.8. Doteď všechna S skla jsou ostrá jak břitva na plnou díru.

Možnost používat filtry

Pro mě zásadní věc: při focení krajiny v 90% případů používám polarizační (CPL) filtry, občas využiju i ND filtry pro prodloužení času. A právě nemožnost používat klasické šroubovací filtry mě dlouhodobě odrazovala od nákupu jinak fenomenálního Nikkoru 14-24mm f/2.8 AF-S G.

Možnost používat šroubovací filtry je k nezaplacení!

Plná recenze?

Stáli byste o plnou recenzi? Nebo se spokojíte s články kolegů ze serveru photographylife.com zde pod tímto odkazem? Jak je na tom moje kopie objektiv z vycentrováním a problémy s rozlišením v rozích? A chybí mi clona, kterou jsem ztratil? Pokud Vás to zajímá, mohu se více rozepsat v pokračování tohoto článku.

Ukázkové snímky

NIKON Z 6 (14mm, f/8, 1/160 sec, ISO200)

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

1 komentář

  1. MiroN.

    Dobrý den prajem, rad by som si prečítal Vašu plnú recenziu.
    verím, že to bude perfektne čítanie ako doteraz 👍🏼.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky