Zamrzlý noční Věžák v Českém ráji
Noční Věžák v Českém ráji se souhvězdím Orion
Vašek
6.3.2018

Věžák je nádherný rybník v českém ráji. Už několikrát jsem jej fotil v noci. Ještě nikdy jsem však nefotil Věžický rybník v noci z ledu. Jak vznikl tento nápad a jak jsem si skály nad rybníkem nasvítil? Tady je příběh vzniku této fotky. 

Noční Věžák v Českém ráji během modré hodinky

Po nedělním odpoledním focení Žabakoru jsem měl trochu fotografický splín (fotografie z tohoto největšího rybníka Českého ráje neleznete zde). Podle předpovědi to bylo na docela dlouho poslední sluníčko. Vymetené nebe bylo i po západu, napadlo mě tedy realizovat plán na focení v modré hodince. Ten nápad jsem dostal při minulém fotografování Věžáku na ledu ve dne, Takhle to na Věžáku vypadlo v pozdním odpoledni.

Noční Věžák v Českém ráji během západu slunce Noční Věžák v Českém ráji během západu slunce

NIKON D90 (135mm, f/6.3, 1/250 sec, ISO200)

Při západu slunce byly skály nasvětlené je málo, v zimě slunce je holt sluníčko moc nízko a zapadá až moc k jihu. Proto jsem přemýšlel, jak mít skály nasvícené. Pak mě napadlo, že by na skály možná dosvítily dálkové reflektory auta od nedaleké silnici či parkoviště.

Noční Věžák v Českém ráji během západu slunce Noční Věžák v Českém ráji během západu slunce

NIKON D90 (14mm, f/9, 1/400 sec, ISO800)

S touhle myšlenkou jsem jel k Věžáku, dobrou půl hodinu po západu slunce. A plán vyšel celkem dobře, auto jsem nechal kousíček před parkovištěm a auto natočil směrem k rybníku a rozsvítil dálková světla. Mezitím už jsem měl nachystaný foťák s odhadnutou expozicí. Místo, kam dát foťák jsem i v relativním šeru díky minulému focení dobře poznal. Hned druhý záběr se mi líbil a rychle jsem běžel k nastartovanému autu bez řidiče. Ano, jsem trochu blázen, ale prostě jsem věřil, že tady navečer žádný zloděj nebude. S pocitem zrealizovaného nápadu jsem frčel spokojeně domů. Doma jsem ale zjistil, že nemám mobil. A pak mi došlo, že jsem mobil asi vytratil na ledu, přímo na věžáku.

Výlet jsem si tedy zopakoval, a když už jsem tam musel jet, tak jsem si řekl, že si opět udělám jednu fotku. A byl jsem za ni rád – nad Věžákem byl totiž parádně vidět pán zimního nebe –  souhvězdí Orion.

Noční Věžák v Českém ráji se souhvězdím Orion

NIKON D90 (20mm, f/11, 1/40 sec, ISO250)

Ztracený mobil jsem naštěstí našel. Jen to křupání ledu ve tmě bylo chvílemi děsivé. Tímto tedy nechci nikoho k podobným volovinám motivovat. Jsem vlastně rád, že je zima pomalu za námi.

A která z těch dvou fotek se Vám líbí více. Ta v modré hodince, nebo ta s tmavším nebem a (lépe viditelným) Orionem (i na modrém nebi je už vidět…)?

Noční Věžák v Českém ráji během modré hodinky

 

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

2 Komentáře

  1. Erik

    Skoda, skoda. Kam zmizly ostatni fotky z blogu?

    Odpovědět
    • Vašek

      Díky za upozornění, vůbec jsem netušil, že nastal tento problém. Pokusím se to vyřešit a dám vědět. Václav

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky