Svatba v Bruselu: Lisa a Johan
Vašek
5.7.2017

Před půl rokem jsem dostal nabídku fotit svatbu v Belgii. Nejdřív jsem váhal, ale pak jsem si řekl proč ne. Bude to zajímavá zkušenost. A tak jsem minulý víkend v sobotu fotil poprvé zahraniční svatbu a byl zvědav, jaké jsou rozdíly oproti svatbě „po česku“. 

Rozdíly tam opravdu jsou. Konaly se dva obřady – jeden úřední-civilní na radnici, pak se konal ještě obřad církevní v kostele. Co mě však zaujalo nejvíce, byla naprosto uvolněná atmosféra. Civilní obřad byl v 11:30 a v 9:30, kdy už jsem nervózně čekal, že budu fotit přípravy, všichni ještě spali. Pak jsem pochopil, že na civilní obřad se jde jen tak ležérně. Vše probíhalo ve vlámštině (nizozemštině), tudíž jsem rozuměl 1% (tedy to, co zní jaksi německy), ale všichni se pořád smáli. Pohoda, žádný stres.

Pozor: nabízím volné termín na focení svateb v ČR i v zahraničí. Volné jsou následující termíny:
– 5. – 6.srpen, 12. – 13. srpen, 26. – 27.srpen
– 28. – 30. září
– po domluvě kdykoli v říjnu (nutné rezervovat v čas, brzy se mi termíny obsadí víkendovými workshopy)
– druhá půlka listopadu (nutné rezervovat v čas, brzy se mi termíny obsadí víkendovými workshopy)
– kdykoli v roce 2018!

Ceník: zasílám do mailu, kontaktujte mne na bacovskyv[zavináč]gmail[tečka]com

Pak se jelo opět domů, většina hostů do hotelu. Volno – já si mohl stáhnout první fotky a zpracovat je. Pak konečně přišly na slovo přípravy nevěsty a odjezd na obřad v kostele. Ten trval hodinu. Venku prší a mě hlavou běží obavy, kde vlastně uděláme nějaké portrétní fotky.

Po obřadu jedou cca na hodinu všichni domů si odpočinout! Sraz je až v šest večer na hostině. Já mezitím jedu s novomanželským párem na místo hostiny. Ještě po cestě mi několikrát nabízejí, jestli taky nechci jet ještě odpočívat!! Co? My snad ani nebudeme fotit? No nakonec byli rádi, že mě domů neposlali, udělali jsme spoustu pěkných fotek.

V šest začíná hostina tím, že novomanželé osobně vítají všechny příchozí, to trvá skoro hodinu a půl. Já nervózně zjišťuji, zda se budou dělat rodinné fotky – prý nevědí, nechce se jim. No nakonec se pár rodinných skupinových fotek udělalo, ale zase tak nějak ležérně bez stresu.  Komunikuji anglicky nebo německy, s obsluhou si občerstvuji svoji notně nedokonalou francouzštinu.

Až kolem deváté večer se večeří a až kolem jedenácté večer se poprvé tančí. O půlnoci jsem ze svatby zpět a začínám stahovat fotky. Ty jsem pak ještě do rána, kdy jsem nemohl spát, stihl upravit a fotografie druhý den ukazuji rodině. Všichni jsou nadšení, já cítím úlevu, že jsem splnil úkol a vše je za mnou. Moje první belgická svatba.

Mimochodem, v Belgii se za svatbu běžně fotografovi platí 2 – 3 tisíce EURO! Hopla. Ano, já jsem podstatně levnější. A na podzim (a dokonce i v srpnu)mám volné termíny. Pokud máte zájem, nebo pokud někdo ve Vašem okolí svatbu plánuje, klidně se zmiňte. Jen bych tedy prosil, aby tam panovala taková uvolněná atmosféra, jako v Belgii, hned se pak líp fotí…

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

2 Komentáře

  1. David

    Dobrý den, mohu se zeptat, jaké objektivy jste na svatbě použil? Fotky se vám opravdu povedly 🙂

    Odpovědět
    • Václav Bacovský

      Dobrý den, použil jsem pevná ohniska 85mm f/1.8 AF-S G, 50mm f/1.8 AF-S G, 35mm f/1.8 AF-S G, 20mm f/1.8 AF-S G, a zoom 70-200mm f/4 AF-S VR G. Většinou (cca 4/5) foceno na D750, 1/5 pak na D7100. VB

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky