Fotografujeme Istanbulu – tipy kdy, kde a jak fotit
Istanbul-Turecko
Vašek
18.11.2015

Když jsem před šesti roky navštívil poprvé Istanbul, cely víkend tehdy propršel. Dnes se vůbec nedivím, že jsem ve výsledku mel z města celkem ponurý dojem: byl začátek prosince, dny byly krátké, město bylo vylidněné a všude stáli otravní prodejci a číšníci, kteří nenechali člověka projít, aniž by lákali do restaurace nebo obchodu s cetkami. Při druhé návštěvě jsem si uvědomil, jak zásadní roli hraje počasí. Tentokrát jsem mel skoro letní počasí, sluníčko a teploty na tričko. Po splnění pracovních povinnosti během workshopu jsem měl víkend jen pro sebe a fotografování. Svoje postřehy z hlediska fotografa chci sdílet v tomto příspěvku.

Istanbul – metropole majestátná a opomíjená

Když se sestavuje výčet největších evropských metropoli, na Istanbul se často zapomene, ačkoli mu se 13 miliony obyvatel kromě Moskvy (12mil) ostatní západní města ani nesahají po kotníky (nejblíže je Londýn s 8 miliony). Podobně by bylo chybou jej vynechat ze seznamu nejhezčích mest. Jedná se o město nejen dvou kontinentu, ale také o místo kde se doslova utvářely nejen Evropské, ale i světové dějiny. Potkávaly se tu různé říše, kultury a náboženství. Dnes je Istanbul výspou hrdého a rostoucího Turecka, které se nehledě na čím dal vice autoritářské tendence prezidenta Erdogana pasuje na jednu z nastupujících velmocí.

Istanbul-Turecko-bazaar-spice

NIKON D750 (35mm, f/2.8, 1/80 sec, ISO100)
bravy koření ve Spice Bazaar

Fotografujeme Istanbul – jak se sem dostat a kdy letět?

Z Prahy sem létá několik aerolinek, já jsem letěl z Turkish Airlines za necelé tři tisíce! Byla to zřejmě akce, takže jsem měl štěstí. Za tu cenu jsem si užil komfortní jídlo, které u jiných aerolinek dnes dostanete jedině v třídě byznys. Mimo sezónu se letenky pohybují kolem čtyř tisíce. Istanbul má mírnější klima, doporučuji zvážit návštěvu mimo letní měsíce, vyhnete se davům a taky dost nepříjemným vedrům.

Istanbul-Turecko

NIKON D750 (35mm, f/2.2, 1/80 sec, ISO250)
Obchodníci s kaštany

Fotografujeme Istanbul – jak dlouho zůstat?

Istanbul je sice obrovská metropole položená na dvou kontinentech, historické centrum je ale celkem kompaktní a nachází na evropské části. Ke zhlédnutí hlavních atrakcí stačí při akceptaci nabitého harmonogramu i jeden celý (dlouhý) den. Za dva dny (řekněme víkend s přiletím v pátek odpoledne a návratem v neděli večer) stihnete vše podstatné. Ideální jsou tři plné dny, kdy máte i malou rezervu pro nepřízeň počasí. Při pobytu nad čtyři dny bych uvažoval o výletech do blízkého okolí (nabízí se zejména výlety lodí skrze úžinu Bosporu).

Istanbul-Turecko-mesita-Sulejman

NIKON D750 (145mm, f/7.1, 1/320 sec, ISO180)
V listopadu zapadá slunce za Sulejmanovou mešitou (při pohledu od mostu Galata)

Rychlá orientace v Istanbulu – kde se co nachází?

Vše zajímaví se nachází na evropské (západní) části. Při krátké návštěvě Istanbulu bych výlet na Asijskou část volil jen kvůli možnosti fotit západ slunce nad siluetou starého města přes úžinu Bospor. Poblíž asijské části je pak známý maják  „Maiden Tower“ (Kiz Kulesi).

Evropskou část si můžeme rozdělit na jižní a severní část, které rozděluje zátoka Zlatý roh (Golden Horn). V jižní části nachází nejvíce pamětihodností. Dominuje mu historické centrum Sultanahmet. Modrá mešita, Hagia Sofia, palác Topkapi, Sulejmanova mešita, Bazilika Cisterna (Yerebatan Sarnici), tržnice Grand Bazaar – to vše a mnohem více najdete právě zde. Přes most se pak dostanete do severní části, kde stojí k vidění most a věž Galata, náměstí Taksim, obchodní pěší bulvár Tarlabasi, palác Dolmabahce, most přes Bospor a pod ním velmi fotogenická mešita Ortakoy.

Istanbul-Turecko

NIKON D750 (16mm, f/4.5, 1/50 sec, ISO500)
Hagia Sofia – majestátní hlavní loď – bohužel zrovna probíhala její oprava a tak celkový záběr nešel udělat

Istanbul-Turecko-Topkapi-brána

NIKON D750 (22mm, f/5.6, 1/500 sec, ISO100)
Brána paláce Topkapi

Fotografujeme Istanbul – kde se strategicky ubytovat?

Doporučuji ubytovat se v historickém centru Sultanahmet poblíž velkých turistických atrakcí. Sultanahmet tvoří pahorek, který je dopravně skvěle propojen se zbytkem města a navíc lze téměř vše dosáhnout pohodlně pěšky. Spousta hotelu se zde chlubí jedinečnými výhledy na zdejší památky. Poprvé jsem bydlel v hotelu Ottoman Imperiál, který leží doslova naproti mešitě\bazilice Hagia Sofia. Ačkoli byl tento komfortní hotel v prosinci za výbornou cenu, oproti očekávání však nenabízel žádný výhled, což mě vzhledem k poloze dost zklamalo.

Podruhé se mi podařilo udělat lepší volbu: vybral jsem si hotel Spectra, na rohu prostranství před modrou mešitu. Poloha je naprosto fantastická, hotel má v pátém patře snídaňovou terasu, odkud mate pohlednicový výhled na město. Platil jsem 60 eur na noc, přestože se jednalo o víkend, kdy se v Istanbulu běžel maraton a kapacita hotelu byla celkem naplněna. Myslím, že v jiných městech se za takový výhled platí násobky ceny. Hotel Spectra si u mě získal další plusové body skvělou snídani (v neděli jsem s výhledem na modrou mešitu vydržel snímat hodinu a raději tu ani nebudu psát, co jsem všechno zbaštil). Další obrovské plus pro mě jako fotografa byl fakt, ze terasa zůstala otevřena po cely den, přes den jsem si tam zašel udělat několikrát fotografie, při čemž jsem tam byl úplně sám a nerušen. Myslím, ze fotograf nemůže chtít víc. Ke všemu ještě dodávám, že i poloha z hlediska východu a západu slunce asi nemohla byt lepší. Pokud se někdy do Istanbulu vrátím, určitě se vrátím i do hotelu Spectra. Vedle hotelu Spectra byl hotel Optimus, byl však za vyšší ceny. S jedním však počítejte – v 5:45 začíná z modré mešit hlaité svolávání k modlitbě. Já normálně spím jak zabitý, ale tohle vzbudilo i mě. Nevadilo mi to, byl to signál vyrazit k focení východu slunce nad městem.

Pokud byste se z jakéhokoli důvodu chtěli vyhnout starému centru, zvolil bych ubytování někde v severní části u věže Galata. Z kopce pak rychle sejdete dolů, nasednete na tramvaj a jste rychle i v jižní historické části.

Istanbul-Turecko-Galata-věž

NIKON D750 (155mm, f/5.6, 1/400 sec, ISO100)
Věž Galata přes zátoku Zlatý roh

Istanbul: hlavní atrakce z pohledu fotografa

  • Sultan Ahmed Cami, tzv. Modrá mešita
  • Bazilika Cisterna (Yerebatan Sarnici)
  • Hagya Sofia
  • Sulejmanova mešita
  • Věž Galata
  • Kapali Çarşı (tzv. Velký bazar)
  • Mešita Ortakoy
  • Most přes Bospor
  • Maják Maiden Tower
Istanbul-Turecko

NIKON D750 (35mm, f/2, 1/100 sec, ISO100)
Grand Bazaar – Kapali Çarşı (tzv. Velký bazar)

Istanbul-Turecko

NIKON D750 (20mm, f/11, 25 sec, ISO100)
Bazilika Cisterna (Yerbetan Sarnici) – zásobrna pitné vody postavené za římské říše

Istanbul-Turecko

NIKON D750 (200mm, f/4, 1/400 sec, ISO500)
Bulvár Tarlabasi kde jezdí historické tramvaje

Istanbul-Turecko

NIKON D750 (70mm, f/9, 15 sec, ISO100)
Maiden Tower – pohled z asijské řásti na evropskou historickou část Sultanahmet

Istanbul-Turecko-mešita-Yeni

NIKON D750 (13mm, f/9, 4 sec, ISO100)
mešita Yeni

V pokračování se na jednotlivá místa zaměřím detailněji a přidám postřehy o dopravě ve městě.

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky