Květnové panorama – argentinský ledovec Perito Moreno
Vašek
28.5.2015

Od návštěvy Islandu v roce 2010 jsem změnil názor na ledovce: do té doby jsem myslel, že to je jen nudná horda sněhu a ledu s občasnými prasklinami. Jenže ledovce překvapivě hrají barvami, které by tam člověk vůbec nečekal. I proto jsem se velmi těšil na Argentinské ledovce. Plazí se totiž z třetí největší ledovcové masy na světě (větší je jen Antarktida a Grónsko). Islandský ledovec, který je druhý největší v Evropě, je proti tomu úplný drobeček. 

Nejznámější je ledovec Perito Moreno. Je to jeden z mála světových ledovců, které rostou. A to doslova před očima každým dnem asi o 70 cm. Díky pohybu ledovce dochází na jeho čele k neustálému „telení“ (terminus technicus), což je jinými slovy proces odlamování malých i obrovských kusů ledu. To je velká zábava poslouchat a sledovat. Kdykoli se ozve rupnutí a řáchnutí vody, pohledy všech turistů zbystří a rychle hledají místo, kde to spadlo. Samotné čelo ledovce Perito Moreno je to totiž drobek o rozměrech 5km na šířku a 75m na výšku nad hladinou jezera (celkově má hloubku kolem 170m).

U ledovce jsem se fotograficky vyřádil, chystám ještě v budoucnu další příspěvek. Jednu fotky s jarním posláním jsem už zveřejnil zde.

Ledovec Perito Morenoi - rozměry téměř nelze zprostředkovat fotografiemi. Osvědčená rada je dávat do záběrů lidi, aby tam byl referenční bod, který dá lepší smysl pro proporce.

NIKON D90 (55mm, f/8, 1/320 sec, ISO200)
Ledovec Perito Morenoi – rozměry téměř nelze zprostředkovat fotografiemi. Osvědčená rada je dávat do záběrů lidi, aby tam byl referenční bod, který dá lepší smysl pro proporce.

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky