Blog hibernuje: jsem bez notebooku, Microsoft Surface 3 je na obzoru (ale daleko)
Vašek
13.12.2014

Už je tomu skoro dva týdny, co jsem vlastní chybou pohřbil svůj notebook. A jak už to tak bývá, až když něco ztratíte, teprve doceníte hodnotu ztraceného předmětu. V mém případě se jednalo o notebook Asus U36SD, jehož základní deska nepřežila koupel v rozlitém čaji.

Asus U36SD – můj bývalý pracovní notebook

Byl to špičkový stroj, takže stál skoro 25.000Kč. Za to jsem ale dostal vysoký výkon srovnatelný s pc (Intel i7, SSD, dedikovaná grafika, 8GB RAM), výdrž na baterku až 11hodin, relativně lehké a pěkné tělo). Po ztrátě jsem se začal s obavami poohlížet, čím bych jej mohl nahradit. Pokrok nejde zastavit, ceny také většinou padají, tak jsem čekal stejný výkon s nějakými novými vychytávkami za cenu 20-25tis.

Velký omyl. Na trhu nic podobného není! Tedy tím myslím něco se srovnatelnými parametry  – zejména možností přepínat mezi sdílenou a samostatnou grafikou, nebo s výdrží kolem 10hod v lehkém těle. A když už se to blíží parametry, je to za cenu kolem 40-50tis Kč.

Jelikož jsem posledních skoro 10let používal (více-méně) spokojeně notebooku Asus, mám doma už asi čtyři zdroje, takže mám každý na různých stanovištích (doma dva, jeden u rodičů, jeden v kanceláři). Proto jsem znovu uvažoval o Asusu. Výkonově i designově vychází nejlépe Zenbook. Je to parádní stroj, ale v sestavě s SSD diskem, i7 vychází přes 30tisíc a to nemá dedikovanou grafiku. Aspoň že bych dostal lepší displej (IPS). Výdrž na baterku je ovšem nižší než u staré U36ky. To mě od nákupu trochu odradilo.

Jediný stroj, který mě překvapivě docela nadchnul, je hybrid tabletu a notebooku od Microsoftu. Cože? Microsoft přišel s nějakým špičkovým produktem?! No opravdu – jmenuje se Surface 3.

Microsoft Surface 3

Je to první tablet, který nabízí výkon notebooku (procesory i3-i7, SSD disk, 8GB RAM) i konektivitu přes USB 3.0, včetně čtečky microSD karet. Přesně kvůli těmto parametrům bych si nikdy nekoupil stávající tablety (žádná konektivita). Najednou je tu však tablet, který se po připojení magnetické klávesnice chová jako notebook. A má něco navrch…

Microsoft Surface Pro 3

Tady jsou tři jeho výhody: Váží 800g, což už je opravdu skvělá váha. Má údajně nejlepší displej o velikosti 12palců s vysokým rozlišením 2160*1440 (což je více než HD) – pro mě rozumný kompromis mezi tabletem a notebookem. Bonbónkem je možnost používat pero (na úpravu fotografií skvělá věc). Tyto tři vlastnosti mě nadchly – že by výkonný stroj pro fotografa na cesty? Zdá se, že ano, ale bez pochyb to není…

Zatím to pro mě má tyto mouchy. Surface není dostupný v ČR, musel bych si jej koupit přes německou pobočku. Druhá moucha je nejistý výkon při práci s náročnou grafikou. Uživatelských recenzí je málo, aktuálně na blogu Photographylife.com. Verdikt je více než dobrý, o výkonu tam má autor ovšem také pochyby. No a třetí není moucha, ale taková masařka – cena (1.300-1.500EUR).

Mě tedy čeká zásadní rozhodnutí o budoucím workflow. Momentálně jsem 90% používal pouze samotný notebook, při náročnějších pracích na knihách nebo produktové fotografii jsem jej používal přes dokinu s HD displejem. Výkon vždy stačil. Jakmile si na vysoký výkon zvyknete, jít zpět se nechce. Teď se trápím s pomalým notebookem Acer: čekat po zapnutí minutu a půl – to už dávno neznám….

Nový Surface je absolutně pohotový, má spoustu vychytávek. Jenže…Dává smysl používat plně hybridní notebook/tablet s displejem 12palců jako hlavní stroj? Zvládne zpracovávat stovky fotografií?

Tušení mi říká, že zejména možnost používat tento stroj více mobilně (tedy nejen na stole) by byla na cesty skvělá. Cestuji čím dál více, používat notebook v letadle skoro nejde…Taky si dokážu si představit, že používání stylusu bude také velký přinos pro workflow fotografa.

Kdyby nestál přes 35.000 Kč, asi bych se intuitivně rozhodl pro. Ale protože se cena šplhá s doplňky nad 40tisíc, mám stále své pochybnosti. Ať už jej koupím, nebo ne, mám pocit, že Microsoft přišel se skvělým produktem, který by snad mohl udávat směr. Jestli mě něco do nákupu intuitivně žene, pak je to obava, že skvělé produkty se občas nesetkávají s masovým zájmem a končí. Vždyť to se stalo u s mým Asusem U36SD, který neměl nástupce….

Rozhodnutí chci učinit ovšem v rámci několika dnů, jinak nebudu mít čím plnohodnotně pracovat (a mimo jiné psát blog).

Takže co by mi poradili čtenáři? Používáte na editaci fotografií notebook?

 

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

1 komentář

  1. renata

    co mi tady pomlouváš mého zapůjčeného koně ? 🙂 Zapůjčeném koni na zuby nekoukej 😀 No to ti to rozhodování nezávidím. Je teda fakt, že za rok jsem se s tabletem naučila věci, které mi před rokem připadaly nemožné. Je to o zvyku. Kdyby byl o půlku levnější, tak bych neváhala.
    Ještě jedna rejpavá – kup si hlavně termosku na čaj, která se nedá vylít 🙂 Nebo že by ti jí zařídil Jéžíšek ???

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky