Jičín – brána Českého ráje
Vašek
22.8.2014

Letos jsem si udělal revizi fotografií z Českého ráje: po pěti letech fotografování v těchto humnech jsem měl pocit, že začínám fotografovat opakovaně stejné motivy a moje uspokojení z objevování nových lokalit skrze hledáček trochu upadalo. Díky katalogizaci v programu Lightroom a jeho možnosti zanášet si fotografie na mapu jsem však zjistil, že i v Českém ráji mám překvapivě hodně bílých míst. Jedním z takových míst byla tři města označovaná za brány Českého ráje: Jičín, Turnov a Mnichovo Hradiště. Letos jsem si tudíž dal předsevzetí, že všechna města postupně nafotografuji. 

Kašna Amfrité na Valdštejnském náměstí

NIKON D90 (70mm, f/7.1, 1/320 sec, ISO200)
Kašna Amfrité na Valdštejnském náměstí

Do Jičína a okolí jsem letos vyrazil zatím jen dvakrát, snímky vzniklé především na náměstí připojuji. Nedávno jsem se trochu dotknul rodáků z Mnichova Hradiště, když jsem zdejší město označil za nevzhledné. Připouštím, že mám asi přísná kritéria. Aby si to „hradišťáci“ nebrali příliš osobně, dodávám se stejnou přísností, že i Jičín ve mně zanechává divný pocit z toho, že vedle krásného náměstí panuje ve městě takový divný chaos.

 

Jezuitská kolej na náměstí svobody - fasády tady už nejsou nablýskané...

NIKON D90 (24mm, f/5, 1/60 sec, ISO200)
Jezuitská kolej na náměstí svobody – fasády tady už nejsou nablýskané…

o to více je zajímavé fotografovat různé detaily

NIKON D90 (10mm, f/5, 1/100 sec, ISO400)
o to více je zajímavé fotografovat různé detaily

Jičín zažil svých pár desetiletí slávy v době Albrechta z Valdštejna. Zdaleka nejsem dost vzdělán v historii na to, abych dokázal promyslet paralelní dějiny v případě, že by Albrecht nebyl v Chebu zavražděn. Na pokročilou dnu by asi zemřel tak jako tak poměrně záhy, možná by však stihl zrealizovat více ze svých velkolepých plánů na přestavbu Jičína v reprezentativní sídlo a centrum celé říše.

Jičínský zámek - detail renesančních oken

NIKON D90 (85mm, f/6.3, 1/200 sec, ISO200)
Jičínský zámek – detail renesančních oken

Bohužel stihl jen málo, kromě krásného náměstí v Jičíně najdete jeho lipovou alej,která je dlouhá a krásná a vede od náměstí přímo k letnímu altánku. Alej je však v současné podobě Jičína utopena vedle ošklivé silnice do  Lomnice nad Popelkou. Na náměstí jsou krásné měšťanské domy, průchody, fontány a dominantní Valdická brána. Ta by bývala při plánované přestavbě za vlády Albrechta padla, aby ustoupila rozšířenému náměstí.

Panorama náměstí - zleva Mariánský sloup, uprostřed věž Valdické brány, vpravo Jičínský zámek.

NIKON D90 (16mm, f/6.3, 1/100 sec, ISO200)
Panorama náměstí – zleva Mariánský sloup, uprostřed věž Valdické brány, vpravo Jičínský zámek.

Kdybyste měli cestu k Jičínu, tak v blízkém okolí určitě navštivte kopce Veliš a Zebín, budete odsud mít krásné výhledy do okolí. O obou vyhlídkách zde ještě určitě napíšu.

Měšťanské domy...

NIKON D90 (40mm, f/7.1, 1/30 sec, ISO200)
Měšťanské domy…

a jejich průchody

NIKON D90 (145mm, f/5, 1/100 sec, ISO400)
a jejich průchody

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

2 Komentáře

  1. renata

    Vendo, zkus si udělat čas na Mladou Boleslav, mě se zdá, že po úpravě Staroměstského náměstí a investic do okolí Ptácké ulice je tady taky co fotit. Musela jsem se v duchu omluvit, že jsem Boleslav vždy všude prezentovala jako město průmyslu, kde nic než Škodovka není. Asi si budu sama muset najít čas a centrum s dětmi prozkoumat.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky