Fotografujeme květy, aneb na pozadí záleží
Vašek
9.6.2014

Včera jsem při fotografování kosatců dostal nápad. Na několika snímcích Vám chci ukázat, jak hodně záleží na souhře popředí a pozadí.

Pozadí má dominantní barvy a výrazně přetahuje pozornost od popředí. Rozhodl jsem se tudíž změnou pozice redukovat barvy v pozadí...

NIKON D90 (90mm, f/4, 1/60 sec, ISO200)
Pozadí má dominantní barvy a výrazně přetahuje pozornost od popředí. Rozhodl jsem se tudíž změnou pozice redukovat barvy v pozadí…

Žluté pozadí s modrým popředím dobřeladí, jenže struktura a tvary v pozadí nejsou příliš oku-lahodící. Spodní tmavé hrany bych asi oříznul.

NIKON D90 (90mm, f/4, 1/160 sec, ISO400)
Pouze žluté pozadí s modrým popředím dobře ladí, jenže struktura a tvary v pozadí nejsou příliš oku-lahodící. Spodní tmavé hrany bych asi oříznul.

 

Spousta fotografů identifikuje hlavní motiv, který je většinou v popředí, a na ten se soustředí. Pokročilejší fotograf však pořád vnímá souhru popředí a pozadí – jedno, zda jsou oba spíše ostré (pokud fotíme na širší ohnisko), nebo zda je pozadí úplně rozostřené.

Důležité je položit si následující otázky:

1) Je lepší fotit motiv na tmavším, nebo světlejším pozadí? Nebo raději neutrálnější střední tóny?

2) Jakou barvu má motiv v popředí a jakou ten v pozadí? (nejsilnější kombinace vzniká komplementárními barvami)

3) Jaká struktura pozadí se hodí k motivu? Je možné si dovolit rušnější pozadí? Nebo raději co nejméně nápadné? Jak mohou tvary a barvy v pozadí doplnit kompozici?

Sytě okrová barva sice také není špatná, tvar a struktura pozadí poněkud vadí...

NIKON D90 (90mm, f/4, 1/100 sec, ISO400)
Sytě okrová barva sice také není špatná, tvar a struktura pozadí poněkud vadí…

Namířil jsem foťák na květy tak, aby v pozadí prosvítalo slunce skrze keře - vytvořila se tím pěkná prasátka. Stále jsem však nebyl plně spokojen.

NIKON D90 (90mm, f/5, 1/200 sec, ISO200)
Namířil jsem foťák na květy tak, aby v pozadí prosvítalo slunce skrze keře – vytvořila se tím pěkná prasátka. Stále jsem však nebyl plně spokojen.

Využil jsem pak pletu a jeho vertikální struktury. S touto fotografií už jsem byl dost spokojený.

NIKON D90 (90mm, f/5.6, 1/200 sec, ISO200)
Využil jsem pak pletu a jeho vertikální struktury. S touto fotografií už jsem byl dost spokojený.

Jen fotografie, jejíž kompozice plně využívá popředí i pozadí je opravdu dobrá. Až příště budete fotografovat květy, už víte, na co se máte více soustředit.

Nejvíce se mi ale nakonec asi líbí tato fotografie, která využívá modré a žluté barvy, která květy jako by rámuje a přitom neruší. Decentní souhra popředí a pozadí, jak má být.

NIKON D90 (90mm, f/5.6, 1/200 sec, ISO200)
Nejvíce se mi ale nakonec asi líbí tato fotografie, která využívá modré a žluté barvy, která květy jako by rámuje a přitom neruší. Decentní souhra popředí a pozadí, jak má být.

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky