Velikonoční triptych
Vašek
13.4.2014

Za týden o Velikonocích budu na Vranovské přehradě bez internetu, proto už teď dávám na blog Velikonoční triptych. Vajíčka už jsem dlouho nebarvil – ani za týden tak neplánuji, tak jsem koloroval alespoň ve photoshopu. Níže se dozvíte, jak tento triptych vznikl.

Vejce v černobílém hávu. Svíceno jen jednou malou lampičkou v úplné tmě.

NIKON D7000 (90mm, f/11, 3 sec, ISO100)
Vejce v černobílém hávu. Svíceno jen jednou malou lampičkou v úplné tmě.

V pátek jsem měl večer pár hodin čas na focení, tak mě napadlo, zkusit nafotit vajíčka – což byl ostatně úkol, který jsme v kurzu o fotografování zadávali studentům. Vajíčko lze nafotit opravdu na sto způsobů a já se k jeho focení ještě plánuji vrátit. Níže jsou tři kompozice, ke kterým jsem se dostal. Spokojen zdaleka nejsem. I z těch mála fotografií mě však napadlo udělat triptych, který využije jisté symetričnosti kompozice a různých tónu barev.

Černobilá kompozice dvě - tentokrát svíceno dvěma světly - z papírů jsem vytvaroval jen dva úzké prameny světla, které vždy dopadaly na špičku vejce.

NIKON D7000 (90mm, f/18, 1/30 sec, ISO100)
Černobilá kompozice dvě – tentokrát svíceno dvěma světly – z papírů jsem vytvaroval jen dva úzké prameny světla, které vždy dopadaly na špičku vejce.

Výsledný triptych jsem složil ze tří fotek, kde jsem každou fotografii jinak koloroval. Fotografie úplně vpravo má téměř originální barvy, ta prostřední je kolorována jemně do žluta (v Lightroom preset „Antique Light“, fotografie vlevo používá kolorování studenými odstíny (v Lightroomu preset „Split Tone 2“). Fotografie jsem pak dal vyexportovat z Lightroomu do vrstev do Photoshopu CS4, rozšířil jsem plátno, použil automatické zarovnání a triptych je na světě.

Třetí kompozice - pokus o zachycení opakování tvarů - tedy vzoru, což je ve fotografii docela silný eleent. S touto podobou nejsem moc spokojen, plánuji motiv přefotit, pro svůj záměr však budu potřebovat mnohem více vajec, než 8, které jsem měl k dispozici...

NIKON D7000 (90mm, f/18, 1/25 sec, ISO400)
Třetí kompozice – pokus o zachycení opakování tvarů – tedy vzoru, což je ve fotografii docela silný eleent. S touto podobou nejsem moc spokojen, plánuji motiv přefotit, pro svůj záměr však budu potřebovat mnohem více vajec, než 8, které jsem měl k dispozici…

 

Jsem fotograf, cestovatel, učitel, trenér. Focení mě pohltilo, je to moje denní dávka duševní hygieny. Nejčastěji fotím v Českém ráji nebo v podhůří Jizerských hor, kde pořádám fotografické workshopy. Vedle krajiny fotím produkty, nemovitosti, rodiny, děti, svatby, veřejné akce. No zkrátka takřka vše, kde hraje roli krásné světlo. 

Václav Bacovský

fotograf, autor blogu krasnesvetlo.cz

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kategorie e-shopu

Fotím na zakázku

Vlastním špičkové fotografické vybavení a mám 10 let zkušeností z praxe. Díky tomu můžete ode mě mít kvalitní fotky z vašich veřejných, firemních i rodinných akcí.

Fotím konference a firemní akce

Fotoreportáže z konferencí a firemních akcí

Interiéry a exteriéry nemovitostí

Fotografie interiérů a exteriérů nemovitostí

Produktové a ilustrační fotky

Fotografie produktů a ilustrační fotky

Portréty na web nebo blog

Portréty a ilustrační fotky na web nebo blog

Svatební fotografie

Svatební fotky

Rodinné fotky

Rodinné fotky